Угода про асоціацію між Україною і ЄС. Соціальна політика і освіта. Інфографіка

Вівторок, 12 листопада 2013, 15:13

Незважаючи на зміну вектору влади щодо підписання угоди про асоціацію, ми продовжимо друкувати серію інфографік про переваги, які надавав цей документ Україні. Угоду підписано не буде. А ми розкажемо про те, що мало б статися, якби в Януковича була мужність.

Глави, присвячені соціальній політиці та охороні праці в Угоді про асоціацію – це переважно гарантія не погіршення тих умов, які є зараз. Адже український КЗпП, навіть за європейськими стандартами, дуже непоганий, а подекуди навіть кращий, ніж законодавство багатьох країн ЄС.

Втім, значна частина норм цього законодавства просто не виконується. Підписання угоди, звісно ж, не стане запорукою виконання законів, але дасть гарантію того, що ЄС тиснутиме на Україну, аби влада належно втілювала взяті на себе зобов’язання.

Отже, Україна та ЄС погодилися, що кожна зі сторін може встановлювати власні рівні соціальної політики й охорони праці та регулювати їх на свій розсуд, але робити це згідно з міжнародно визнаними угодами і принципами.

Українське законодавство має забезпечувати високий рівень охорони праці, і деякі його аспекти повинні бути наближені до рамкового законодавства ЄС – тобто такого, що визначає певні рамки регулювання та стандартів, в межах яких кожна країна ЄС пише свої закони.

Угодою передбачені й певні зміни, зокрема у тому, що стосується трудових прав, безпеки на робочому місці, недискримінації в трудових правах за різними ознаками.

Також передбачене було посилення співпраці у сфері професійно-трудової та вищої освіти, аби вони відповідали стандартам ЄС, а також гармонізація кваліфікацій і робочого стажу українських та європейських працівників.

Щоб подивитися інтерактивну графіку, клікніть на малюнок. На графіці шукайте позначки І. При кліці на них відкриється вікно з додатковою інформацією
Щоб подивитися інтерактивну графіку, клікніть на малюнок. На графіці шукайте позначки "І". При кліці на них відкриється вікно з додатковою інформацією

Інфографіка виготовлена громадською організацією "Центр-UA" спільно з TEXTY.org.ua за підтримки Міжнародного фонду "Відродження"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді