Єфремов: "Колеги, це не зовсім так, а якщо точно – зовсім не так"

Четвер, 14 листопада 2013, 12:21

Коли на одному з комітетів у переповненій від журналістів залі розглядали законопроекти щодо лікування Тимошенко, на іншому, Регламентному, – депутати виділяли кошти на себе.

Депутати призначили додаткові 5 мільйонів на свої подорожі до кінця 2013. А ще 475 тисяч доплюсували на своє перебування у залі офіційних делегацій. Річний ліміт уже витрачено.

Депутати уникають стояти в чергах на рейсові літаки разом зі своїми виборцями. Вони користуються окремим терміналом підвищеного комфорту. Коштом платників податків.

Очевидно, це зайва розкіш у бідній країні, де мізерні пенсії і масові невиплати зарплат.

Що таке зала офіційних делегацій?

 Світлина з сайту www. zod.gov.ua
Зала офіційних делегацій. Світлина з сайту zod.gov.ua

Це окремий термінал — вхід в аеропорт.

З сайту державного підприємства "Зал офіційних делегацій" можна дізнатися, що зал "надає комплекс послуг з VIP-обслуговування авіапасажирів". Їхня Інтернет-сторінка доступно інформує про сервіс:

- індивідуальна зустріч і посадка пасажира на літак;

- проходження паспортного і митного контролю безпосередньо в залі;

- доставка пасажира до/від літака автотранспортом підвищеної комфортності;

- очікування авіарейсу в затишних залах, обладнаних кондиціонерами та новітньою телевізійною технікою з супутниковим телебаченням;

- надання послуг телефонного зв’язку, факсу, ксероксу, WI-FI Інтернету.

Інформація для тих, хто купував чай чи каву утридорога в аеропорті "Бориспіль". Для наших дорогих депутатів у вартість входить кава, сік та мінеральна вода.

ФОТО 2 Фото з сайту www.zod.gov.ua
www.zod.gov.ua

Державний сайт інформує про вартість таких послуг — 350 гривень за особу, що фінансується з бюджету.

На комітеті, якому депутати профінансували "комплекс послуг з VIP-обслуговування авіапасажирів", мене, єдиного присутнього журналіста, двічі просили залишити кімнату.

На сайті Регламентного комітету – жодної інформації про це засідання 6 листопада, принаймні станом на 11 листопада, немає.

До слова, Регламентний – єдиний парламентський комітет, який не надав копії протоколів на вимогу Руху "Чесно".

Але тепер читачі мають можливість дізнатися, про що говорили депутати, і як вони пояснювали додаткові витрати на себе.

Початок засідання парламентського Регламентного комітету. 6 листопада 2013.

- Викликати зараз охорону? – так представниця секретаріату комітету відреагувала на те, що журналіст витяг фотоапарат.

- На якій підставі? Я журналіст і хочу знімати! – відбиває автор.

- Коли запросять вас (до кімнати, де працюють депутати – прим. автора), будь ласка, – не заспокоювалася жінка.

Репортера просять вийти 

"Якщо ви журналіст, то представтеся, присядьте", – втрутився в розмову голова комітету Макеєнко.

Кореспондент: "Журналіст, Сергій Андрушко, рух "Чесно".

Засідання проходить на четвертому поверсі будинку по вулиці Банковій.

Серед учасників, зокрема, керівник фракції Регіонів у Верховній Раді – Єфремов.

- Присядьте, будь ласка, бо я зараз охорону викличу, – це знову представниця секретаріату.

- Ви можете сісти? – це вже голова комітету Макеєнко, звертаючись до журналіста.

- Хоча б попросив дозволу фотографувати, – чутно когось з зали.

- Я шановному журналісту зачитую статтю 44 – "засідання Регламентного комітету проводиться гласно". Якщо здійснення звукозапису – за рішенням комітету. Я не думаю, що у нас якісь таємниці, але прошу шановного журналіста спокійно сидіти і виконувати свої функції, а не заважати виступаючому.

Депутат з "Батьківщини" Валерій Головко, екс-гендиректор торговового дому "ЦУМ" повертається до столу і читає з папірця текст:

"Відповідно треба 5 мільйонів на проїзд і 475 тисяч на проходження зали делегації.....( для депутатів)".

Потім раптом зупиняється читати з папірця, (до журналіста): "Можна не фотографувати? Не зручно, не приємно".

Депутат з "Батьківщини" Валерій Головко, екс-гендиректор торговового дому "ЦУМ" читає з папірця текст

- Ну давайте тоді проголосуємо (за заборону проводити відеозйомки), – пропонує голова комітету Макеєнко.

- Він цього і чекає, – вигукує хтось з депутатів із зали.

- Я би просив доповідача пересісти, – це знову Макеєнко.

- А, може, нам всім вийти тоді? – питає депутат регіонал Володимир Демидко обурено.

- Немає смисла, – реагує Геннадій Федоряк, екс-голова ПАТ "Чернівцігаз".

В цей час депутат Головко встає, обходить стіл, і сідає з протилежного боку стола.

Макеєнко до журналіста: "Все є на сайті, шановний, все давно розрахували, роздали депутатам. Читайте!" – це до депутата Валерія Головка.

В розмову вступив депутат від "Батьківщини" Арсен Аваков, який, чомусь, лише зараз почав з’ясовувати деталі появи грошей на депутатські вояжі: "Я правильно понимаю, речь не о том, что нам добавляют, а что перераспределяем по статье"?

Тут починають говорити відразу кілька людей.

Присутність журналіста з камерою відчутно змінила плани спілкування депутатів між собою на тему пільг. Тепер вони почали говорити як до потенційних виборців.

Промову розпочав опозиціонер Пишний: "Вважаю, що країна зараз у тому стані, який в принципі міг би дозволити народним депутатам відмовитися від такої привілеї і цю економію спрямувати на більш доцільні видатки. Це проходження народними депутатами не через відбудовані термінали, на які витрачені мільярди. Я сам не користуюся і всіх закликаю".

Депутат регіонал Демидко спробував зупинити непотрібний, на його думку, діалог про пільги депутатів на камеру, але марно: "Є пропозиція дискусію цю не відкривати".

Неназвана жінка, імовірно, представниця апарату Верховної Ради, донесла ще раз до присутніх про депутатські перевитрати: "Справа у тому, що в листі, адресованому апаратом Верховної Ради, ми використали ліміт, який ми передбачили".

Ситуацію з достроковим витраченням грошей депутатами спробував обґрунтувати головний парламентський регіонал.

- Ко мне обратился депутат со следующим вопросом – я прошу в кассе брать билет, стоит 1600, потом достаю удостоверение нардепа і получаю платежку 3000, – сказав він.

- Да, это правда, – хтось вигукнув з залу.

- Мы договорились, будет подготовлено обращение соответствующее в Генпрокуратуру, Минтранспорта и Антимонопольный комитет.

Депутат Єфремов 

Намагаючись пояснитити перевитрати, Єфремов оголосив про середню вартість подорожі депутата.

Опозиціонер Головко оголосив сумну ситуацію з депутатськими подорожами: "Це ми уже маємо борг перед перевізниками".

Слово про борг підштовхнуло голову комітету перейти від слів до діла. Він поставив на голосування питання про додаткові 5 мільйонів на подорожі і 475 тисяч на залу проходження офіційної делегації депутатами.

Результат – рішення ухвалено.

Чомусь уже після голосування депутати почали розповідати, що вони платними залами не користуються. І взагалі ці пільги треба скасувати.

Розпочав Аваков. Депутат почав говорити, що зала для офіційних делегацій має бути лише для іноземних офіційних делегацій, а не для депутатів.

- У мене ви не знайдете жодного рахунку, – сказав Володимир Макеєенко.

- Я користуюся, але плачу сам, – у розмову вступив Едуард Гурвіц з УДАРу.

- І за членів сім’ї ми платимо самі, – додав Макеєнко, – …у нас же є ці розцінки. Я лист направляв кожному депутату.

- Правильно было бы, чтобы вы обратились с таким письмом к руководителям фракцій", – депутат Арсен Аваков не заспокоювався.

Утім, таке просте вирішення проблеми не сподобалося присутньому керівнику фракції Регіонів –Єфремову. Останній професійно перевів вирішення цього питання на інший рівень. Законодавчий.

"Уважаемие колеги, давайте, согласно документам, что значит направить письмо? Есть закон о статусе депутатов. У нас 4 законопроекта по ликвидации льгот для народных депутатов. Я уже 3 раза поднимаю один вопрос – давайте возьмем эти законопроекты выработаем 1 закон о ликвидации этих несчастных льгот. Сегодня каждая фракция пытается пиариться и в итоге он остается нерешенным".

Висловити своє фе "несчастным льготам" взяв слово і депутат від "Батьківщини" Пишний: "Хочу нагадати колегам. На минулому засіданні також запропонував створити робочу групу, яка б підготувала узгоджений законопроект і дійсно приступили від розмов про необхідність скасування пільг до конкретних кроків".

Здавалося, що депутати після традиційних заклинань про скасування пільг, розрахованих на їхніх виборців, швидко перейдуть до наступного питання.

Але депутат Пишний почав озвучувати цифри:

- Сам не користуюся (залом офіційних делегацій – прим. автора). Можливо поправлять працівники апарату Верховної Ради. Звичайна людина платить понад 1000 гривень, депутат 150- 200.

- 1800, – швидко поправив інший депутат від "Батьківщини" Головко, – і далі з жалем додав – ...дорожче для депутата, ніж для звичайних людей.

- Оплата приходить, приходиш і оплачуєш за себе, за дружину, за дітей, а якщо родичі, то краще взагалі не заходити, – підхопив тему про дороговизну голова комітету Макеєнко.

- Колеги. Це не зовсім так, а якщо точно, зовсім не так, – регіонал Єфремов перейшов на українську.

- Так поясніть, – лунає з залу.

- У нас есть зал официальных делегаций в Борисполе, у нас нет зала официальных делегаций в Жулянах. Если вы проходите через VIP зал в Жулянах, значит вы, просто как человек, платите полторы тисячи гривен. Если проходите через зал официальных делегаций в Борисполе, вы платите 300 гривен за депутата, а если через VIP зал в Борисполе – там другая цена. Вы разберитесь, где вы проходите и что вы платите – відбив Єфремов зі знанням справи, уже російською.

- Олександре Сергійовичу, так набудувували стільки терміналів, що немає сенсу, – погодився зі своїм парламентським керівником депутат Макеєнко.

- Это дает возможность на депутатов списывать определенные средства, довольно большие, через зал официальных делегаций, – Єфремов точно знав більше.

- Якщо не заперечуєте, перейдемо до пункту 2, управління справами", – голова комітету Макеєнко спробував швиденько перевести тему.

- Я прошу прощения, хочу закончить мысль. В рамках работы вы очень часто сталкиваетесь с ситуацией, когда вы заканчиваете работу и опаздываете на самолет. Вы бежите туда, и у вас возникает рабочая необходимость, если вы хотите куда-то попасть дальше, иначе не попадете, – Єфремов змінив ракурс.

- Реєстрація закрита, – допоміг Макеєнко.

- Да, – допоміг Єфремов.

- Вибачте, особливо, якщо не українські авіалінії, то,…– додав Макеенко уже, імовірно, з власного досвіду. – Прошу, – це вже до депутата Валерія Головка.

Валерій Головко, читаючи з папірця: "Надійшов лист керуючого справами апарату Верховної Ради щодо надання згоди управлінню житловими будинками на відчуження легкового автомобіля "Шкода"…

Тема VIP залів для депутатів коштом платників податків була закрита.

Цього ж засідання депутати без обговорень проголосували придбати новий автомобіль для парламенту і зарахувати депутата Новинського в комітет з питань соцполітики. За його проханням.

А також, обговорили запровадження можливості посадити двох синхронних перекладачів. З російської на українську – для пленарних засідань російськомовних нардепів.

Сергій Андрушко, для УП. Матеріал підготовлений в рамках кампанії руху "ЧЕСНО"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді