Останній аргумент

П'ятниця, 31 січня 2014, 10:32

Заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк заперечив плани збільшення кількості бійців "Беркута" до 30 тисяч осіб. Але варто пам`ятати й про інше.

В нашій країні заяви і дії високопосадовців далеко не завжди співпадають з реаліями. Крім того, відомо, що бюджет силового відомства у цьому році збільшено більше ніж на 2 мільярди гривень. Що надає силовикам додаткові можливості до перегрупування сил.

Отже, проблема можливого різкого збільшення чисельності "Беркута" має залишатись у полі уваги опозиційних політиків, громадянського суспільства та мас-медіа. Тим більше, що  кількість співробітників МВС в нашій країні вже давно вийшла за межу, характерну для країн, в яких діють громадянські права і свободи.

В Україні – понад 660 міліціонерів на 100 тисяч населення. При тому, що ООН рекомендує 220 правоохоронців. По суті, ми вже - "поліцейська" держава.  

Треба сказати, що Віктор Янукович ніколи не шкодував грошей на силовиків. З нашого, доволі обмеженого в ресурсах, державного бюджету.

Показова розмова відбулась у президента на колегії міністерства внутрішніх справ у 2010 році, коли Янукович, після перемоги на виборах, представляв Володимира Сівковича у якості віце-прем`єра з питань силових органів.

Зверніть увагу, що, обіцяючи збільшення фінансування міліції, Янукович озвучив і свої сподівання: "Безумовно, я буду очікувати від вас ефективних дій, і хотів би, щоб ми, разом з вами, були впевненими у завтрашньому дні".

Слова "разом з вами", президент підкреслив, повторивши їх двічі. Сказано саме так, а не якось політично коректніше, на кшталт, наприклад, гарантування безпеки і захисту всім громадянам України.

Янукович представляє Сівковича і ставить завдання МВС.

Нагадаємо, що ніхто з причетних за силовий розгін студентів на Майдані так і не поніс покарання. Виконавцям, швидше за все, запропонували просто відсидітись, а потім справу тихенько згорнуть. Звісно, якщо будуть сприятливі політичні обставини, над чим зараз посилено працюють ті ж самі співробітники МВС.

І якщо раніше катування українців було прихованим, і не таким масовим - згадайте хоча б смерть студента Ігоря Індила у міліцейському відділку, то з початком народних протестів, репресії стали демонстративно - показовими.

За останні два місяці ми вже надивились на елементи справжнього терору: від побиття студентів на Майдані, до викрадення людей на вулицях Києва та інших міст, вивезення в ліс, вбивства, і розстріли.

Озброєний загін державної влади, яким є міліція, натхненно використовує спецзасоби і проти журналістів, які виконують свій професійний обов`язок, і, навіть, проти волонтерів-медиків, які надають допомогу пораненим. В тому числі, й бійцям "Беркута".

Олег Мусій розповідає, як "Беркут" стріляє в лікарів.

Україні потрібен цивільний і парламентський контроль за будь-якими змінами в МВС і відповідна реакція громадянського суспільства на раптові трансформації.

Дивно, що цього не відбувалось впродовж багатьох років, в тому числі і після помаранчевої революції. Інакше як пояснити, що той же "Беркут" з моменту заснування, існував поза правовим полем - наказ МВС № 529 "Про затвердження положення про підрозділ міліції особливого призначення" не був навіть зареєстрований у Міністерстві Юстиції?

Між іншим, депутати із провладної більшості мають взяти на замітку, що каток "міліцейської диктатури" цілком може проїхатись і по їхнім головам.

У середу, у Верховній Раді, напередодні голосування закону "про амністію", схоже, їм це пояснили доволі зрозумілою мовою. Так само, цілком ймовірним є розпуск президентом Верховної Ради (про що говорить і сам спікер Володимир Рибак, і Сергій Тігіпко) - аби вимкнути з процесу тих, хто вагається у прийнятті рішення про розгортання тотального силового сценарію в Україні.

Часу на те, щоби зупинити безумство, залишається обмаль.

Дмитро Тузов, журналіст

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді