Вибори Лукашенка

Понеділок, 12 жовтня 2015, 15:59

11 октября білоруси обирали президента, за попередніми даними Олександр Лукашенко знову переміг – уже вп’яте. Центрвиборчком повідомляє, що за нього проголосували 83,49%, а загальна явка на дільниці склала 87,2% виборців.

Три інші кандидати – Тетяна Короткевич, Сергій Гайдукевич та Микола Улахович – по 4,42%, 3,32% та 1,67% відповідно. Проти всіх проголосували 6,4%. Тетяна Короткевич уже заявила, що оскаржуватиме результати.
 

До виборів: кандидати, дострокове голосування та протести

Альтернативи Лукашенку цього разу було три, двох з яких вважають підставними кандидатами: лідер Білоруської патріотичної партії та верховний отаман "Белорусского казачества" Микола Улашевич та лідер Ліберально-демократичної партії Сергій Гайдукевич.

Головною конкуренткою та єдиною опозиціонеркою стала Тетяна Короткевич – перша жінка, яка балотується у президенти за всю історію незалежності Білорусі. Саме їй пророкували доволі високі рейтинги на виборах. Начальник штабу кандидатки Андрій Дмітрієв заявляв, що їх підтримка сягає 30%, але був переконаний – вибори все одно сфальсифікують і Короткевич отримає не більше 5%.

Основна опозиція відвернулася від Тетяни Короткевич і назвала її разом з начальником штабу Дмитрієвим - проектами КДБ і агентами Лукашенка. Мовляв Короткевич підіграє білоруському диктатору і допомагає йому легітимізувати фальшиві вибори в очах Європи. Короткевич всі звинувачення відкидала, хоча й не приховувала, що бере участь у виборах лише для мобілізації своїх прихильників і своєї команди для майбутніх перемог.

До слова, Тетяна Короткевич – єдина з кандидатів, хто вів активну агітаційну кампанію в Білорусі. Дмітрієв говорить, що вони проїхали 15 тисяч кілометрів та провели зустрічі у 50 містах. На пікети Которокевич у Мінську щоразу збиралися по кількадесят людей – багато з них з цікавістю слухали та спілкувалися з кандидаткою.

"Люди підходили і казали, що хочуть проголосувати за мене, але якщо зроблять це, то ризикують втратити роботу, місце в черзі на квартиру, студенти бояться виселення з гуртожитку… Ось як проходить дострокове голосування", - сказала Короткевич на зустрічі з журналістами в переддень виборів.

Вуличної агітації з боку Лукашенка майже не було. Хоча телебачення присвячувало всі свої випуски новин і програми видатним успіхам Лукашенка за останні 20 років. Друга тема білоруської пропаганди - це Україна. Білорусів активно залякували Майданом і війною, якщо вони спробують змінити владу.

Головною конкуренткою Лукашенка стала Тетяна КороткевичФото: elrynok.by

Основні сили влада кинула на те, щоб закликати громадян прийти на виборчі дільниці та проголосувати в принципі. Саме низька явка була найбільшим страхом президента, каже білоруський журналіст і політолог Валерій Карбалевич: "Тому і почалася масована мобілізація виборців на дільниці. Туди погнали усіх – студентів, робітників заводів, військових…". У такий спосіб забезпечили рекордну кількість тих, хто проголосував ще до дня виборів – 30,06% від загального числа виборців.

Прийти на дільниці закликали як могли: про вибори нагадували плакати на вулицях, оголошення в метро, у громадському транспорті та на телеканалах. Також Центрвиборчком розсилав виборцям смс-повідомлення, деякі отримували по кілька разів.

Низька явка – єдина можливість визнати вибори недійсними, вважають кандидати в президенти у 2010 році та політв’язні Микита Статкевич та Володимир Некляєв. Ще до початку голосування вони закликали не ходити до виборчіх скриньок.

Статкевич каже, що ідея бойкоту йому ніколи не подобалася, але іншого варіанту він не бачить. На його думку, на цих виборах Лукашенко зробив усе можливе для того, щоб реальної опозиції не було.

"Є кандидати на всі смаки: для "русского мира" - тримайте казака (Улаховича – УП), для маргіналів – копію Жиріновського Гайдукевича, для демократів – Короткевич. Вони можуть говорити що завгодно, але у нас нема жодного опозиційного кандидата. Якщо був би хоч одного, він би звертався до людей, щоб ті його захистили і вийшли на Площу. Вийшли б десятки тисяч, бо це шанс на зміни", - каже опозиціонер.

На протестну ходу, яку опозиціонери влаштували за день до голосування, за різними даними, вийшло від однієї до трьох тисяч людей. Проте спостерігачі правозахисних організацій "Білоруський Хельсинський комітет" та "Весна" нарахували приблизно 850 учасників.

Білоруси пройшли мирною ходою центром міста із лозунгами "Жыве Беларусь", "Верим, можем, переможем", зрідка лунало й "Слава Україні! Героям слава!". Згадали також і новоспечену Нобелівську лауреатку Світлану Алексієвич – на деяких транспарантах були нанесені її слова. Самої письменниці на акції не було, але напередодні вона заявляла, що голосувати не піде: "Але якщо б пішла, то голосувала б за Тетяну Короткевич із жіночої солідарності".

Вибори: рейтинги, виборчі дільниці та концерти

Попри заклики ігнорувати вибори, білоруси голосувати пішли. Безкоштовні концерти, дешеві продукти і випивка - виборчі дільниці перетворилися на невеличкі торгові точки із блазнями.

Протягом дня Центрвиборчком повідомляв про неймовірно високу явку: вже о 12:00 цифра становила 51.2%, о 16:00 - 74,61%, а фінальна цифра склала 87,2% виборців. Це були вибори рекордів - рекордне число тих, хто проголосував достроково, рекордна явка за всі 20 років і рекордний відсоток, який отримав Лукашенко.

Втім, особливого ажіотажу на виборчих дільницях не спостерігалося. Дільниця №70 недалеко від центру Мінська в обід була майже пустою – за 10-15 хвилин голосувати прийшло всього кілька людей. Хоча їх тут дуже чекали: у холі організували імпровізовану дискотеку зі світломузикою, поряд облаштували буфет, де продавалося все - від булочок і дерунів до шоколадок і коньяку. Ціни на все нижчі за магазинні.

Жоден голос не пропав на виборах президента Білорусі. Фото Twitter Белорусский партизан‏@belpartisan

Ще одна приманка – перукарня, в якій виборців безкоштовно стрижуть студенти технікуму легкої промисловості, в будівлі якої знаходиться дільниця. Все, я к в радянські часи.

Для того, щоб виборці знали, як правильно проголосувати на дільниці, для них розвісили приклади бюлетеню. У ньому п’ять варіантів: чотири кандидати і "проти всіх". І хоча прізвища на зразках вигадані, галочка в них стоїть напроти варіанта №3. Під цим же номером у справжніх бюлетенях розташоване прізвище Лукашенка.

82-річний пенсіонер В’ячеслав голосує на іншій центральній дільниці, 68-й. Каже, що свій голос віддав ще зранку, але повернувся в обід – обіцяли концерт. Тепер підтанцьовує під пісні молодих співаків, які виступають у майже порожній класній кімнаті. "Жалко, що мало людей прийшло. Хороший концерт", - каже В’ячеслав. Окрім нього тут ще три глядачі – всі журналісти.

Ще на одній дільниці виступає сімейний ансамбль, а людей в черзі за їжею та безкоштовним чаєм більше, ніж до виборчих урн. На відміну від двох попередніх дільниць, де поява преси викликала підвищений інтерес з боку членів комісії, тут до журналістів звикли – дільниця знаходиться у самому центрі Мінська, на проспекті Незалежності.

Схожі розваги були і на попередніх виборах, каже білоруський журналіст Іван Шила, але тоді – набагато скромніші. "Я не пам’ятаю, щоб раніше були аж такі веселощі – все-таки більше уваги приділяли голосуванню. Сьогодні це більше нагадує місцеві вибори, які в нас нічого не вирішують – всі тільки п’ють і співають", - говорить він.

Спостерігачі на дільницях були, але працювали без ентузіазму. Виборчі урни здебільшого непрозорі, хоча на деяких дільницях трапляються і такі, через які можна розгледіти принаймні приблизну кількість бюлетенів. До речі, урни опечатані не сургучем, а простим пластиліном, який можна легко відклеїти. Члени виборчих комісій не бачать у цьому нічого дивного – кажуть, що на сургуч немає грошей.

Після виборів: результати, стихійний мітинг та "демократія"

Попередні результати оголосила голова Центральної виборчої комісії Лідія Єрмошина –Олександр Лукашенко набрав 83,49% голосів виборців, а отже, знову став президентом Білорусі.

Решта кандидатів, як і передбачалося, отримали незначну кількість голосів: Тетяна Короткевич - 4,42%, Сергій Гайдукевич - 3,32%, Микола Улахович - 1,67%. Проти всіх проголосували 6,4%.

Опозиціонери не визнають ці результати, як і вибори в цілому Попри це, ще у неділю Микита Статкевич та Володимир Некляєв заявили, що не планують жодних акцій після закінчення голосування. Але стихійна демонстрація все-таки виникла – о восьмій вечора люди з прапорами Білорусі, Євросоюзу та навіть України зібралися на Жовтневій площі, щоб протестувати проти результатів виборів та вимагати відставки Олександра Лукашенка.

Стихійна демонстрація все-таки виникла – о восьмій вечора люди з прапорами Білорусі, Євросоюзу та навіть України зібралися на Жовтневій площі. Фото: Maxim Pushkin ‏@mc_maxim

Організаторів акції з’ясувати не вдалося. Самі вони представляються простими "громадянами Республіки Білорусь" та кажуть, що зібрання – це волевиявлення народу. За попередніми даними "Білоруського гельсінського комітету", на протест вийшло 200-300 людей.

Один з учасників Василь також не знав, хто організував акцію, але прийшов на Площу в надії на зміни: "Дуже мало людей вийшло, подивіться. У вас в Києві набагато більше було". Інший мітингувальник мав поверх одягу жовто-блакитний прапор, хоча з Україною ніяк не пов’язаний. Він, як і троє його друзів, був налаштований доволі радикально: "Я хочу, щоб і в Білорусі так було так, як в Україні. Щоб революція була, як у вас, бо інакше в нас нічого не зміниться". Стояти хлопці обіцяли скільки треба - хоч до ранку.

Щоправда, до ранку не достояв ніхто - демонстрація тривала години дві. Після зібрання на Жовтневій колона рушила центром міста до площі Незалежності: палили фаєри, кричали "Лукашенко – геть!" та співали молитву за Білорусь.

Міліція на протести майже не реагувала, лише один раз попросила припинити несанкціоновану акцію. Проте, поряд із мітингувальниками і навіть посеред натовпу були помітні групи людей у чорному – активісти стверджують, що це були співробітники білоруських спецслужб.

Але одного активіста наприкінці акції міліція затримала. Ним виявився 17-річний школяр Єгор – єдиний, хто залишався стояти із біло-червоно-білим прапором у руках. Хлопцю виписали штраф і відпустили.

Лукашенко заявив, що з 20-ї години "починається життя за законом". Більше місяця білоруські активісти могли спокійно ходити на акції з біло-червоно-білими прапорами, за які зазвичай їх заарештовують і відправляють до в'язниці. Тепер вибори закінчилися, історичні білоруські прапори знову стали ознакою екстремізму.

Мирний фінал суботнього та недільнього мітингів, спокійний стан під час виборів пов’язують із тим, що Європейський Союз пообіцяв зняти санкції проти Олександра Лукашенка 12 жовтня. Саме 12-го, після виборів, тому що "це залежатиме від його поведінки під час виборів". Зараз активісти жартують, що "демократія" в Білорусі закінчиться 11 октября. 

Катерина Коваленко, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді