Під замком. Підпільна політична діяльність Корбана

Середа, 18 листопада 2015, 12:49

Голова політради партії УКРОП та один із соратників олігарха Коломойського Геннадій Корбан ділиться з "Українською правдою" емоціями щодо перебування під домашнім арештом.

– Пристрій на мені – китайського виробництва. Він спрацьовує як мінімум кожні 3-4 години. Приїздить наряд, і кожного разу я заповнюю протокол. Здебільшого це відбувається вночі, – розповідає він про складності арешту, під яким повинен просидіти до 31 грудня.

Публічна історія перебування Корбана під арештом виглядає дещо оптимістичніше.

На початку листопада він розмістив на сторінці в Facebook фото, де він разом із друзями, позафракційними нардепами Борисом Філатовим, Віталієм Купрієм і Андрієм Денисенком сидить за столом, на якому стоять тарілки з закусками і пляшка горілки.

Всем добрый вечер. Моя небольшая молчаливая пауза связанна с появившейся возможностью выспаться. В ближайшее время я бу...

Posted by Gennady Korban on 7 ноября 2015 г.

– Мало хто про це знає, але Геннадій Олегович не п'є. Це був такий жарт. Фото зробили, щоб розізлити та познущатися з Порошенка, – говорить УП один із близьких до Корбана нардепів.

Корбан, якого Генпрокуратура підозрює у викраденні людей, розкраданні майна, керівництві організованою злочинною організацією та в перешкоджанні діяльності члену виборчої комісії, не сидить під арештом склавши руки.

Під час підготовки до другого туру виборів міських голів Дніпропетровська та Павлограда, у яких брали участь Борис Філатов та Євген Тєрєхов, Корбан з дому координував роботу виборчих штабів.

Лідер УКРОПа також веде перемовини з політиками – з Юлією Тимошенко і олігархом Рінатом Ахметовим, які можуть скласти йому компанію в протистоянні з президентом Петром Порошенком та урядом. Тривають перемовини про створення "народної ради", що має складатися з УКРОПу, "Радикальної партії Олега Ляшка", ВО "Свобода", крила "Народного фронту", що є близьким до першого віце-спікера Андрія Парубія, "Батьківщини" та "Самопомочі".

"Українська правда" з’ясовувала, що відбувається в одному із опозиційних таборів, і як далеко Корбан зайшов у своїх перемовинах.

З маршала гречки в "політичні в’язні"

Після затримання Геннадія Корбана 31 жовтня, колишній дніпропетровський губернатор Коломойський був обережний в коментарях "Українській правді". Жартував у притаманній йому манері і запевняв, що згодом Корбан подякує Порошенку.

– Ви ж знаєте, що у нас в біографії всіх політичних лідерів є рядок – хоча б один день в СІЗО посидіти. Тому, можливо, він коли-небудь навіть скаже спасибі Петру Олексійовичу за це, – казав Коломойський, який зазвичай не підбирає висловів, якщо його розізлити.

Таку зважену позицію щодо влади після арешту одного зі своїх однодумців можна пояснити багатомільярдними боргами "Укрнафти", які Коломойський фактично відмовляється сплачувати, а також умовою від Нацбанка докапіталізувати "Приватбанк".

У Корбана переконують – його справа абсолютно політична і на Банковій не задоволені високим результатом його партії під час місцевих виборів – в середньому 8% по країні.

– Цим затриманням Порошенко фактично робить із Корбана політика першого ешелону, зараз він є політичним в’язнем, – вважає нардеп Андрій Денисенко.

Під час свого виступу на останньому судовому засіданні Печерського суду, де Корбану обирали міру запобіжного заходу, той всіляко наполягав саме на політичних мотивах свого затримання. Наприклад, Корбан розповів про зустріч з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, під час якої той радив йому покинути країну.

– Тобі краще виїхати, бо президент сказав, щоб ти поїхав, – переказував він слова Авакова, і продовжував, – У мене були особисті бесіди з президентом Порошенком. Він зі мною радився… Наші погляди на життя розійшлися.

Зараз, перебуваючи під домашнім арештом, Корбан висловлюється в бік президента набагато стриманіше. На запитання, чи у нього і його соратників перемир’я з Порошенком, відповідає:

– Я не знаю тут ні війни, ні миру. Наша партія – політичний опонент. Ми критики того, що він робить, і як дивиться на країну, – зауважує Корбан.

Куди більше від нього дістається близькому другу Порошенка і першому заступнику голови фракції "Блоку Петра Порошенка" Ігорю Кононенку, який, за інформацією УП, був одним із небагатьох, хто знав про майбутнє затримання Корбана.

Майже одразу Корбан звинуватив Кононенка у причетності до створення схеми з його затримання. За його словами, її виконавцем був заступник начальника головного управління по боротьбі з корупцією СБУ Павло Демчин, а головний відповідальний – керівник СБУ Василь Грицак.

Згадуючи коментар Коломойського, Корбан пояснює:

– Ігор Коломойський мав на увазі те, що недалекоглядність деяких соратників з оточення президента, зокрема Ігоря Кононенка, призвели фактично до того, що з маловідомого і починаючого політика з мене зробили широко відомого на всю країну, – каже він.

Кілька джерел УП у фракції БПП і у Адміністрації президента розповідали, що розслідування проти Корбана вели давно, а затримали його саме зараз через те, що команда "Привату" почала знищувати докази – документи і печатки. І потім мало що б вдалося довести.

Корбан із задоволенням публікує фотографії зі свого будинку. Фото з FB Геннадія Корбана

– Що ми не знаємо, як вони майно віджимали після початку АТО? О! Це – окупанта, треба забрати. Всі про це знають. А людей як викрадали, як влаштовували свою озброєну банду…– скаржиться один із депутатів БПП.

За інформацією "Української правди", у березні правоохоронні органи розслідували справу, в якій разом із прізвищем Корбана фігурує прізвище нардепа від "Самопомочі" Семена Семенченка.

У документах МВС, що є у розпорядженні УП, йдеться, що під керівництвом заступника голови "Правого сектора" Валентина Манька та Семенченка було скоєно збройний напад на фермерське господарство в селі Новосілка в Донецькій області. У директора сільгосппідприємства викрали реєстраційні документи, дорогу сільгосптехніку, а також більше 2,5 тис тон зернової продукції.

Також вони змусили директора укласти договори про надання охоронних послуг з охоронною агенцію "Правий сектор" на суму 120 тисяч гривень щомісяця з призначенням власного гендиректора.

– Я надсилав запити в МВС, в СБУ і Генпрокуратуру, і вони написали, що ніяких проваджень немає. Одна справа чутки, які спеціально збирають і всіляко вкладаються у вуха президента і ще там когось, інша справа – закон. Для чого мені красти 2,5 тонн сільгосппродукції? Це ж дурість. Для чого це робити тому ж Корбану? – обурюється Семенченко.

Депутат пов’язує появу такої інформації з можливим виходом "Самопомочі" з коаліції, а також з критикою генерального прокурора.

На війні усі знаряддя - добрі

Політичну складову в затриманні і арешті Корбана побачили дві з чотирьох фракцій коаліції – "Батьківщина" і "Самопоміч". В день затримання вони розповсюдили повідомлення, де вказали, що затримання соратника Коломойського є вибірковим правосуддям щодо політичних опонентів.

Обидві фракції – в зоні ризику виходу з коаліції, хоча "Батьківщина" спростовує таку можливість, поки в країні війна.

Що ж стосується "Самопомочі" – у фракції Садового неодноразово обговорювали можливість виходу.

– Насправді ми постійно обговорюємо ці речі на фракції, тому що люди ставлять ці питання. Часто запитують, чому ми лишаємося, не хочемо виходити, – розповідає віце-спікер Оксана Сироїд, яка потрапила до парламенту за списками "Самопоміч".

За словами Семенченка, наразі на виході з коаліції у фракції, що складається з 26 людей, наполягають чотири депутати. Серед них сам Семенченко і Єгор Соболєв.

УП вже писала, що раніше політичні табори, що незгодні з політикою Петра Порошенка, вели перемовини про об’єднання – у так звану "народну раду". Туди мають входити: УКРОП, Радикальна партія, ВО "Свобода", "Правий сектор", підконтрольне першому віце-спікеру Андрію Парубію крило "Народного фронту", "Батьківщина" та "Самопоміч".

За словами співрозмовників УП, саме дві фракції коаліції гальмують процес об’єднання.

– Вони не можуть визначитися, де і з ким. Неможливо бути і в коаліції і в опозиції водночас. А об’єднання без них є недієздатним, – обурюється один з депутатів і членів УКРОПу. Він припускає, що "Самопоміч" може залишити коаліцію після другого туру виборів мера у Львові, в якому переміг лідер партії Андрій Садовий.

– Коли створювати народну раду – то РПЛ, УКРОП та окремі депутати з великих партій, будуть малоефективними. "Самопоміч" і "Батьківщину" треба дотискати, – додає один із депутатів фракції партії Ляшка.

За інформацією УП, напередодні затримання Корбан зустрічався з Юлією Тимошенко.

– З Тимошенко були політичні консультації. Ми обговорювали перспективи розвитку, можливі точки дотику. Це були короткі зустрічі, скоріше навіть символічні, – підтверджує контакти з лідером БЮТ Корбан.

Тимошенко відповіла на пряме запитання УП у притаманному їй стилі:

– Я можу сказати, що ми ведемо консультації зараз з усіма демократичними силами.

А от лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк взагалі заперечив контакти з лідерами УКРОПу. Щоправда, саме під час розмови Березюка з УП, йому на мобільний телефонував Філатов.

Забув Березюк і про підтримку Корбана фракцією після його затримання.

 

– Коли це ми його підтримували? Ми виступали проти вибіркового правосуддя в Україні, – запевняє лідер фракції "Самопоміч".

Проте в УКРОПі співпрацю із партією Садового підтверджують.

– У нас є вихід і на Березюка, і є канал на Садового, – не вдаючись у деталі говорить співрозмовник УП в УКРОПі.

Також, за інформацією УП, Корбан регулярно зустрічався з олігархом Рінатом Ахметовим.

– В Опозиційному блоці конфлікт між Борисом Колесніковим, який є близьким до Ахметова і Сергієм Льовочкіним, вони можуть роз’єднатися, – каже співрозмовник в УКРОПі.

Корбан інформацію про зустріч підтвердив, але заперечив політичну складову переговорів. Запевняє, що вмовляв олігарха "ділитися з людьми".

– Я говорив, що в нашої партії є мета – провести пакет антиолігархічних законів. Є речі, які я проговорював з Ахметовим і не тільки з ним, щоб показати, що немає іншого виходу, як йти цим шляхом. Були чіткі пропозиції, механізми, як вчинити зі стратегічними галузями економіки. Він згодився, звичайно. Ми запропонували чіткий механізм, як уникнути катастрофи і в законний спосіб ділитися доходами, – розповідає Корбан.

Натомість, співрозмовник в "Опозиційному блоці" зізнається, що об'єднання з Коломойським і його силами – неможливе, але спільна діяльність цілком може бути. Наприклад, в питанні дострокових парламентських виборах.

– У нас немає перемовин. Є розмови, – наголошує співрозмовник в ОБ.

В описі вже згаданої фотографії у Facebook Корбан написав, що буде публікувати "багато цікавого", немов натякаючи, що володіє компрометуючою інформацією.

– Якщо ви розраховуєте на документальний компромат, то це не зовсім коректно, оскільки я не працював у спецслужбах, як наприклад, пан Наливайченко. От він може володіти паперами, – пояснює він. – Це будуть правдиві історії. Вони стосуються всіх: і пана Грицака, і пана президента, і інших високопосадовців. Це людські історії, які відбувалися в той момент, коли ми перебували на посадах в державній адміністрації.

Подібні історії і можливість об’єднання з іншими політичними силами можуть стати поштовхом для дострокових парламентських виборів. Один із керівників фракції БПП, запевняє, що наразі вони вигідні саме "Свободі", УКРОПу і "Опозиційному блоку", які можуть суттєво покращити свої результати.

– В УКРОПа сильні позиції на Волині, бо там Палиця, в Дніпропетровську і Запоріжжі, бо це їхня територія, і у Франківській області, бо там "Буковель", – зауважує співрозмовник.

Корбан між тим говорить, що підтримує переформатування парламентської більшості.

– Переформатування коаліції, я гадаю, це найкращий шлях для нашої країни, сьогодні ще можна вирішити проблему мирним політичним шляхом, – каже він.

На заваді глобальним планам "молодого політика", як називає себе Корбан, може стати та можливість нових звинувачень, про які вже заявила Генпрокуратура, та тюремне ув’язнення строком на 15 років. Саме такий строк передбачають статті, за якими його підозрює ГПУ. 

Роман Кравець, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді