Після Шокіна. Як Луценко готується стати новим генпрокурором

Четвер, 21 квітня 2016, 11:09
Після Шокіна. Як Луценко готується стати новим генпрокурором
Дмитро Ларін, УП

Позбавившись Арсенія Яценюка на посаді прем’єр-міністра, президент Петро Порошенко наближається до наступної мети – призначити нового генпрокурора.

Про необхідність врешті-решт визначитися із новим очільником ГПУ, Порошенку на кожній зустрічі нагадують західні партнери. В останній раз це питання українській делегації у Вашингтоні 16 квітня поставила директор МВФ Крістін Лагард. Тож від призначення генпрокурора залежить і те, коли Україна отримає наступний транш Фонду.

Два попередні кандидати Порошенка – Віталій Ярема та Віктор Шокін – зазнали невдачі. Відставки обох генпрокурорів вимагали громадськість та західні партнери, обидва не змогли похвалитися результатами розслідувань справ Майдану та проти оточення Януковича, але стали фігурантами гучних корупційних скандалів.

Цього разу Порошенко робить ставку на одного зі своїх найближчих соратників, голову фракції "Блок Петра Порошенка" Юрія Луценка. Його прізвище якого як потенційного кандидата на посаду керівника ГПУ в парламенті почали називати ще в лютому цього року. В березні нардеп від БПП Руслан Сольвар ініціював збір підписів за його призначення.

– Я днями мав розмову з президентом стосовно мого бачення цієї справи (роботи в ГПУ – ред.). Коли мені поставили питання, якщо законодавство змінять, чи ти готовий, я сказав: "Я не хочу, але готовий", – заявив журналістам Луценко.

Однак на шляху переходу Луценка до ГПУ є кілька перепон.

Діючий закон "Про прокуратуру" передбачає, що генпрокурором може бути людина, яка має вищу юридичну освіту та не менше 10 років стажу роботи в галузі права.

У Луценка такого досвіду немає. Тож у вівторок, 19 квітня нардепи від БПП Сергій Алексєєв і Руслан Князевич зареєстрували в парламенті законопроект, що покликаний прибрати норму про стаж роботи і практику в галузі права.

"Українська правда" розбиралася, як Юрій Луценко збирається очолювати ГПУ, та що буде з фракцією БПП.

Найбільший кандидат

У понеділок, 18 квітня під час засідання фракції БПП "Солідарність", депутатам вперше дали зрозуміти, що Юрій Луценко цілком ймовірно стане новим генеральним прокурором.

Засідання проводив заступник голови фракції та політтехнолог Порошенка Ігор Гринів, який оголосив, що вже у вівторок буде зареєстровано законопроект про внесення змін до закону про прокуратуру під кандидатуру Луценка.

 
"Коли мені поставили питання, якщо законодавство змінять, чи ти готовий (очолити ГПУ - ред.), я сказав: "Я не хочу, але готовий"
Дмитро Ларін, УП

– Більшість депутатів у фракції БПП готові підтримати його кандидатуру. Кілька людей проти і вважають, що не правильно під будь-кого змінювати законодавство, – зазначив один з депутатів БПП.

За даними УП, умовою своєї роботи в ГПУ Луценко називає призначення свого колишнього адвоката Олексія Баганця на посаду заступника генпрокурора.

Крім адвокатури у справі Луценка, Баганець відомий тим, що у 2000-2002 роках працював заступником генпрокурора. Він був причетний до розслідування вбивства Георгія Гонгадзе і виступав проти американської допомоги у розслідуванні цієї справи.

За часів Баганця Генпрокуратура порушила кримінальну справу щодо Миколи Мельниченка за фактом перевищення службових обов'язків та відкидала версію, оприлюднену колишнім майором, що до злочину причетні Леонід Кучма та Володимир Литвин.

Підтримувати Луценка готові і у фракції "Народного фронту". На засіданні фракції депутатам назвали двох претендентів – Юрія Луценка та голову Донецької ОДА Павла Жебрівського.

– Я так розумію, що кандидатура Жебрівського може з’явитися, якщо не вдасться прийняти змін до закону про прокуратуру, – пояснює один зі співрозмовників у фракції НФ.

Однак, в обмін на таку підтримку президентської кандидатуру НФ хоче мати приємний бонус – свого заступника генерального прокурора.

– Нам потрібен свій перший заступник, це елементарна гарантія безпеки, – додає співрозмовник у фракції колишнього прем’єра.

Попередньо на цю посаду обговорювалася кандидатура першого заступника міністра юстиції Наталії Севастьянової, яку за даними УП лобіювали міністр юстиції Павло Петренко та внутрішніх справ Арсен Аваков.

 
Керівник фракції БПП Юрій Луценко та ії сірий кардінал Ігор Кононенко
Дмитро Ларін, УП

Однак, під час засідання фракції НФ в понеділок її прізвище так і не прозвучало. Фракція висунула кандидатуру депутата Дмитра Сторожука.

Сторожук пройшов у Верховну Раду під п’ятдесят шостим номером списку НФ. У 2012-2013 роках він працював заступником керівника юридичного департаменту у партії Арсенія Яценюка "Фронт змін". Перед обранням до парламенту Сторожук очолював Державну виконавчу службу України.

Раніше крім Луценка та Жебрівського на посаду генерального прокурора називали цілу низку кандидатів.

Ідеться про прокурора Сергія Горбатюка, який займається розслідуванням розстрілів під час Майдану, та трьох заступників генпрокурора – Юрія Севрука, Юрія Столярчука та Романа Говду.

За даними УП, ще минулого тижня Порошенко серйозно розглядав кандидатуру Луценко та Столярчука, але проти останнього категорично виступила американська сторона.

У лютому 2004-го він пішов з прокуратури, та повернувся в 2015 році на посаду заступника Шокіна, відповідального за головне слідче управління.

Народний депутат Сергій Лещенко вказує на лояльність Столярчука до Петра Порошенка. Зокрема, йому підпорядковується "Департамент розслідування та нагляду у кримінальних провадженнях у сферах державної служби та власності", який курують близькі до президента нардепи Ігор Кононенко та Олександр Грановський.

Закон для одного

Депутати з фракції БПП зізнаються, що Луценко вже давно хоче піти з парламенту.

Вони пояснюють, що йому набридло керувати надто неоднорідною фракцією і постійно брати на себе удари негативу як за членів фракції, так і за президента.

Сам Луценко переконував журналістів, що не напрошується на нову роботу, але розмовляв з цього приводу з Порошенком.

– Якщо така пропозиція буде офіційно сформована президентом, і депутати знайдуть можливість змінити законодавство, я готовий розглянути таку пропозицію. Сам не прошуся, – заявив він.

Тож у вівторок Алексєєв і Князевич реєструють законопроект "під Луценко", визначений президентом, як невідкладний.

 
Колишня соратниця Луценка по фракції, нині – перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко
Дмитро Ларін, УП

Ним пропонується, що генпрокурором може стати людина, яка має будь-яку вищу освіту, а також стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та правоохоронному органі не менше п’яти років.

Однак, на шляху Луценка до Генпрокуратури став профільний комітет з питань правоохоронної діяльності, який відправив документ Князевича-Алексєєва на доопрацювання, натомість схваливши інший, альтернативний документ авторства Миколи Паламарчука з БПП і Віктора Развадовського з "Волі народу", який не дає Луценку можливості очолити Генпрокуратуру. Схвалений законопроект передбачає досвід роботи в галузі права, якого у Луценка немає.

– Я розчарований рішенням комітету. Більше того, законопроект не можна буде змінити у Верховній Раді, бо його не просто відхилено, а повернуто назад розробникам, – сказав Луценко журналістам після засідання комітету, додавши, що "колеги все добре придумали".

В оточенні Луценка переконують, що внесення цього документу є результатом змови народних депутатів з працівниками Генпрокуратури.

 
Віталій Хомутиннік, депутатська група "Партія Відродження" та Юрій Луценко
Дмитро ларін, УП

– Прокурори ненавидять дві категорій людей – зеків і ментів. Юра під всі підпадає, – говорить співрозмовник.

– Згідно з роз’ясненням міністерства юстиції, робота у галузі права – це робота прокурорська, міліцейська, депутатська і навіть помічника депутата. Тобто у Юри не три роки, а близько семи років стажу, –  виправдовується один з народних депутатів БПП.

Але поки що внесення одразу двох законопроектів залишається поки що незрозумілою історією у колізії призначення генпрокурора. Цілком ймовірно, що у президентському оточенні на це просто заплющать очі – Луценко має стати генпрокурором за будь-які обставини.

Складнощі переходу

Далеко не всі готові підтримати зміни до законодавства та й саму кандидатуру Луценка.

Поодинокі противники цьому знайдуться, як у фракції БПП, так і у НФ.

Принципово не будуть підтримувати ні проект закону, ні кандидатуру Луценка три фракції колишньої коаліції – "Батьківщина", Радикальна партія та "Самопоміч".

– Озвучив консолідовану позицію партії. Той спосіб, яким кандидатура Луценка просувається на цю посаду – це наруга над авторитетом державних інституцій, над здоровим глуздом і зрештою ... над самим Луценком. Вимагати після цього від простих людей поваги до вищих державних органів влади буде верхом цинізму, – написав Садовий в своєму Facebook за результатами зустрічі з Порошенко, що відбувалася 19 квітня.

 
Степан Кубів пішов з з парламенту в Кабмін Гройсмана
Дмитро Ларін, УП

За таких умов БПП знову доведеться шукати підтримку в парламенті рахунок близької депутатської групи до Ігоря Коломойського "Відродження" та групи "Воля народу", або навіть фракції "Опозиційного блоку", яка вже голосувала за призначення Шокіна генпрокурором.

У разі переходу Луценка у прокуратуру виникає ще одне запитання – чи вдасться втримати цілісність неоднорідної фракції БПП "Солідарність".

Замість нього очолити фракцію можуть або Анатолій Матвієнко, або Ігор Гринів.

Співрозмовники УП в БПП описують Матвієнка, як людину конфліктну і негнучку.

Більше шансів очолити фракцію приписують менш конфліктному колишньому політтехнологу партії БПП Гриніву.

– Зараз у БПП бізнесове крило взяло гору над політичним і це небезпечно. Без сильного керівника все може завалитися, – пояснює один з нардепів.

Попри високу імовірність призначення Луценка генеральним прокурором, у нього все ще залишається можливість відмовитися від цього.

Так само залишається маневр в Петра Порошенка, який може призначити абсолютно непередбачувану до цього кандидатуру. Однак, у випадку з Порошенко не віриться, що новий керівник може бути незалежним від нього.

Роман Кравець, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді