Реванш не пройшов. Як Єфремова взяли під варту

Вівторок, 2 серпня 2016, 18:57
Реванш не пройшов. Як Єфремова взяли під варту

Олександр Єфремов, колишній голова фракції Партії регіонів, у понеділок міг би насолоджуватися обідом у мішленівському ресторані Steirereck, що у Відні.

Натомість він сидів за ґратами в залі засідань Печерського райсуду Києва, де в понеділок йому обрали запобіжний захід – тримання під вартою до 28 вересня.

30 липня Єфремов збирався вилетіти до столиці Австрії, де мешкає його син. Але о 7:28 суботнього ранку українські співробітники ГПУ висадили Єфремова з літака "Австрійських авіаліній" та затримали в аеропорту "Бориспіль".

– Підставою для затримання стала обґрунтована підозра про його можливу втечу з метою ухилення від кримінальної відповідальності, пояснював генеральний прокурор Юрій Луценко.

За його словами, Єфремову висунули підозру у вчиненні трьох кримінальних правопорушень. Мова йде про заволодіння майном "Луганськвугілля", організаційне та інше сприяння під час створення терористичної організації "ЛНР", а також про вчинення дій з метою зміни меж території України.

Єфремову не звикати до лави в Печерському райсуді.

Минулого року ГПУ під керівництвом Віктора Шокіна вже затримувала колишнього регіонала за підозрою у зловживанні службовим становищем за обтяжуючих обставин і службового підроблення. Також прокуратура звинувачувала його у розпалюванні ворожнечі. Тоді Єфремов відбувся домашнім арештом з електронним браслетом, а вже в травні заявляв, що браслет зняли, а паспорти повернули.

Тож останні кілька місяців Єфремов міг пересуватися світом, не маючи жодних обмежень.

Але цього разу статті, за якими затримували Єфремова, не передбачають внесення застави. Тож колишньому регіоналу доведеться провести два місяці за ґратами.

"Українська правда" стала свідком судового засідання, де колишньому регіоналу обирали запобіжний захід.

Зала суду

У понеділок перед входом в будівлю Печерського суду, що на вулиці Гайцана, було людно. Тут зібралися кілька десятків чоловіків у військовій формі з нашивками "Вільні люди". Трохи подалі стояли бійці з батальйону "Дніпро 1". У всіх одна мета – "контролювати" судовий процес.

 
Перед Печерським судом зібралися кілька десятків людей з нашивками "вільні люди". Подалі – бійці батальйону "Дніпро 1". Депутат Левус просить всіх залишатися тут, поки йтиме суд над Єфремовим
Роман кравець, уп

– Ми маємо тут залишатися до кінця засідання. У нас мирна акція, але якщо суддя винесе неправомірне рішення і відпустить Єфремова, ми можемо вдатися до радикальніших дій, – кричав у гучномовець народний депутат з фракції "Народний фронт", виходець із "Самооборони Майдану" Андрій Левус.

Публіка радісними вигуками підтримала ініціативу нардепа. Під звуки патріотичних пісень вони кричали "Реванш не пройде" та "Єфремова на нари".

– Що саме будете робити, якщо суд відпустить Єфремова? – допитується у Левуса кореспондент УП.

– Він просто звідси не виїде, – на ходу відповідає той.

Крім Левуса, біля будівлі суду помітно його колегу по фракції Юрія Березу. Пізніше "контролювати" суд приїхали Семен Семенченко з фракції "Самопоміч" та "свободівець" Юрій Левченко.

На вході в Печерський райсуд вишикувалася черга відвідувачів. Якщо раніше у будівлю можна було пройти без будь-якого огляду речей, то цього разу охоронці ретельно перевіряли кожну сумку, підсвічуючи ліхтариком.

Найбільша черга скупчилася на сходовій клітці між другим та третім поверхом, поруч із залою, де вирішувалась подальша доля колишнього лідера фракції ПР.

Поки журналісти заходили всередину, Єфремов з почервонілим обличчям сидів на лаві підсудних, обмахуючись аркушем паперу – рятувався від спеки. Потроху Єфремова, котрий раніше не дуже любив публічність, заступали численні оператори з камерами.

Складалося враження, що Єфремов намагався не помічати величезну кількість преси.

На відміну від його минулих судових засідань, де його приходили підтримувати нардепи "Опоблоку" з групи Ріната Ахметова – Наталія Королевська, Юрій Воропаєв, Тетяна Бахтєєва, Михайло Добкін, – цього разу Єфремов був сам.

Підвестись з лавки у своїй клітці Єфремова змусив прихід головуючого судді Володимира Карабаня. Представник Феміди чи то від присутності преси, чи то від самої справи, яка йому дісталася, виглядав розгубленим.

Поки суддя встановлював особи прокурорів та адвокатів, його слова глушив шум з вулиці.

– Тиша в залі! У разі порушення порядку порушників буде видалено, – намагався побороти принаймні шум журналістів всередині Карабань.

У судовому засіданні Єфремова захищали троє адвокатів: Олександр Мельников, який вже працював з ним під час попередніх судових засідань минулого року, а також Олександр Лисак і Євген Солодко. Останній працював позаштатним помічником нардепа з фракції "Самопоміч" Олени Сотник.

– Я не змогла переконати Євгена не брати цей тягар на душу і не захищати людину, яка, на моє переконання, є сепаратистом та зрадником. Солодко Євген припинив бути моїм помічником, – написала 1 серпня Сотник у своєму Facebook.

У минулому Солодко також був захисником Василя Волги, а колега Солодка Олександр Лисак входив у групу захисників соратника олігарха Ігоря Коломойського Геннадія Корбана.

Перше, про що попросили адвокати – оголосити перерву в судовому засіданні, щоб ознайомитися з матеріалами клопотання прокуратури, яке складається з 423 сторінок.

 
Черга на суд
Роман Кравець, УП

– Нам вручили його вчора після 22 години, – почав Солодко.

– Ми не встигли узгодити нашу позицію з підзахисним. Сьогодні ми так і не мали змоги з ним зустрітися, – підтримав свого колегу Мельников.

Молоді прокурори обурювалися, що захист мав час для ознайомлення з клопотанням, але визнали, що їм справді треба поговорити з Єфремовим.

– Думаємо, що для цього вистачить 30 хвилин, – сказав прокурор ГПУ Павло Кожухівський. Прокурор нагадує молодого викладача університету – біла сорочка, краватка, окуляри. Говорить рівно, але помітно хвилюється.

Захист Єфремова отримав бажану перерву. Але лише на 40 хвилин. Щоправда, під час тих 40 хвилин колишньому регіоналу було не солодко.

– Ти вбивця і с*ка! – вигукував хтось з натовпу до Єфремова.

Регіонал почав помітно нервувати і попросив адвокатів щось вдіяти.

– Шановна преса, дуже прошу вас, залиште залу, – боязко апелював до журналістів секретар судового засідання. Однак невдовзі він зрозумів, що справа марна, і сам покинув залу.

Працівники "Грифону" вивели і Єфремова.

Ненадовго в судовій залі з'явився народний депутат з фракції БПП Іван Винник. Він одразу пішов до камер і почав роздавати інтерв'ю, де райдужно хвалив роботу генпрокурора Луценка, а після "5 хвилин слави" попрямував до виходу.

Ближче до кінця перерви "Грифон" повернув Єфремова в клітку. Той підійшов до адвокатів, які, жестикулюючи, щось йому пояснювали.

Тим часом, просуваючись повз операторів, наперед пролізла сива жінка, яка тримала в руках напис "Палача на палю".

– Передай йому, передай, – звернулася вона до "грифонівця", який відмовився брати листівки з її рук.

– Ти на Майдані був? – раптом звернулася вона до його сусіда.

– Я не політик, я на роботі. Що Майдан взагалі змінив? Живемо ще гірше, – відповів їй хлопець.

– Ти кому служиш? – обурюючись, продовжила жінка.

– Народу України. Давайте з вами поговоримо, коли буду не на роботі.

Дискусію перервав початок суду. Адвокат Мельников одразу надав суду ксерокопію закордонного паспорту Єфремова. За словами захисту, там видно, що в період з 10 січня до 30 липня 2016 року екс-лідер фракції ПР подорожував країнами Європи шість разів і повертався назад в Україну. Також адвокат надав електронні роздруківки квитків на літак з Києва у Відень на 30 липня, та з Відня у Київ на 31 липня.

Арешт

За кілька хвилин суддя почав розглядати клопотання по суті. Першим слово надали представникам ГПУ, щоб вони змогли обґрунтувати клопотання.

Прокурор Кожухівський пояснив, що підозра Єфремову висунута на підставі кількох свідчень. А саме – допитано низку свідків. Наприклад, колишнього нардепа від ПР, з яким у Єфремова ворожі стосунки, Володимира Ландика. Також серед озвучених імен лунало прізвище заступника командира добровольчого батальйону "Торнадо" Миколи Цукура.

Прокурор розповів, що в документах прокуратури є згадки, що в травні 2014 року в Москві відбувався круглий стіл, на якому Єфремов озвучив антиукраїнські заклики.

Також в клопотанні знаходяться висновки міністерства економічного розвитку та торгівлі щодо проведення тендерів на "Луганськвугілля".

– З 2006 до 2014 року тендери на цьому підприємства вигравали фірми, наближені до сина і невістки пана Єфремова, – наголосив прокурор.

Серед ризиків Кожухівський перерахував, що екс-регіонал може впливати на свідків та експертів, а також знищувати докази.

– У 2006-2014 роках він очолював парламентську фракцію Партії регіонів. У нього були тісні зв'язки з керівниками держави, ці особи можуть йому допомогти покинути Україну, у тому числі через неконтрольовані території. Підозрюваний має достатньо коштів, щоб жити за кордоном, скільки йому потрібно, – пояснював представник обвинувачення.

 
Коли Єфремова конвоювали із зали суду, вслід йому лунали крики "Ганьба!"

Наостанок прокурор попросив застосувати до Єфремова міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Після виступу обвинувачення слово надали адвокату Солодку.

– Прокурору треба показати не припущення, а місце злочину, час, факт, спосіб злочину. В провадженні – загальний опис, там вказано "він зробив". У мене питання: як, де, коли? Без відповідей на ці запитання – це лише кримінальна література, – обурювався Солодко.

Поки говорив адвокат, Єфремов сидів мовчки і спостерігав за реакцією судді.

Після Солодко слово надали адвокату Лисаку, який пояснював, що екс-регіонал не змінював межі держави.

– Зміна державних кордонів України може бути визначена виключно рішенням Верховної Ради. Ну як Єфремов може сам змінити межі? – аргументував адвокат.

Також захист скаржився, що підстави для затримання Єфремова почали шукати вже після власне затримання.

По закінченні виступів усіх захисників суддя Карабань дозволив висловити свою думку і самому підозрюваному.

Єфремов урочисто встав з лави і почав свій спіч, жестикулюючи руками.

– Коли Янукович покинув державу – це щоб прокурор розумів, він ще молодий, – у мене була можливість поїхати. І була можливість потім поїхати, і була можливість шість днів тому поїхати. Я це не робив і робити не буду – як би ви на це, можливо, не розраховували, – говорив він голосом ображеної людини.

Стало очевидно, що колишній соратник Януковича готувався до виступу.

– Чи було мені складно? Так, було складно. Було, особливо тоді, коли всі поїхали, а я залишився. Я півтори доби на телефоні сидів, от послухайте ті розмови, там цікаво – як вивезти хлопців звідси, які можуть бути розстріляні, і як я домовлявся з опозицією, яка зараз владою стала, щоб жертв не було ніяких… Була спокуса поїхати? Була. Було страшно? Було. Але я переборов себе, – емоційно продовжував він.

– Боже, оце собі актор. Може, пожаліти тебе? – коментувала виступ жінка в задньому ряду.

На цих словах журналісти починають сміятися між собою. Єфремов не зважав і продовжував.

– Я розумію суддю, який опинився під тиском. А у вас інша проблема – у ваших матеріалах справи нічого немає. У вас немає жодного факту, який би вказував, що я щось порушив. І його немає не тому, що ви не знайшли – а тому, що його в природі не існує, – майстерно перейшов Єфремов з публіки на прокурорів.

Після спічу Єфремова суддя запитав прокурора, чи порушував Єфремов міру запобіжного заходу раніше. Кожухівський відповісти не зміг. Несподівано відповів колишній регіонал.

– Можна, я скажу? Один раз порушувалося, коли я був з браслетом – я приїхав до Чечетова на похорон. А там виявляється кордон Києва, я тоді заїжджав у Феофанію, пересік тоді 20 метрів. Більше нічого не було, – сказав Єфремов.

Суддя оголосив, що йде в нарадчу кімнату. Йому знадобилося лише 40 хвилин, щоб ухвалити рішення про взяття Єфремова під варту.

Після оголошення ухвали, присутні в залі почали скандувати "Слава Україні! Смерть ворогам!" та "Єфремова на нари".

Обличчя колишнього регіонала залишилося незмінно червоним. Стоячи, він із сумним поглядом дивився на людей, які викрикували у його бік образи.

Коли Єфремова конвоювали із зали суду, вслід йому лунали крики "Ганьба!"

Так проводжали людину, яка ще кілька років тому вирішувала долі сотень тисяч людей.

Наразі адвокати колишнього лідера фракції ПР готують апеляцію, а сам Єфремов проведе найближчі дні у слідчому ізоляторі СБУ.

Можливо, Єфремов піде на угоду зі слідством, яку раніше йому збирався запропонувати генпрокурор Юрій Луценко, і розповість багато цікавого про весну 2014 року в Луганській області.

І тоді, можливо, на лаві Печерського суду опиниться не лише цей колишній регіонал.

Роман Кравець, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді