Жити по-новому. Хто очолить БПП замість Гриніва

П'ятниця, 24 березня 2017, 22:00
Жити по-новому. Хто очолить БПП замість Гриніва

Зміни очікують на пропрезидентську фракцію "Блок Петра Порошенка". Голова поки що найбільшого депутатського об'єднання, що налічує 140 депутатів, йде зі своєї посади.

Щоправда про це заявив не він сам, а один із заступників голови фракції БПП Сергій Березенко в ефірі програми "Лівий берег із Сонею Кошкіною".

"Ігор Гринів вирішив залишити посаду керівника фракції, і зробив відповідну заяву. Це сталося сьогодні",говорив Березенко, додавши, що Гринів вирішив сконцентруватися на роботі радника президента Петра Порошенка щодо стратегічних питань.

Для депутатів від БПП заява Березенка новиною не стала.

Гринів, призначений на посаду голови фракції у травні 2016 року після голосування за кандидатуру Юрія Луценка на посаду генпрокурора, до керівництва фракцією не мав ані особистого бажання, ані, як розповідають його колеги, хисту.

Перші чутки про те, що Гринів може піти з посади голови фракції, поповзли ще восени минулого року. Взимку з'явилися знову – але тоді він їх спростовував.

За інформацією "Української правди", Гринів щонайменше кілька місяців вмовляв президента знайти йому заміну. Однак через коротку "лаву запасних" лишався керувати фракцією.

 
Перші чутки про те, що Гринів може піти з посади голови фракції, з'явилися ще восени 2016 року

"Єдина причина, чому він йде – йому вдалося вмовити Петра Олексійовича", – розвівши руками, говорить один із керівників президентської фракції.

"Українська правда" розбиралася, куди йде Ігор Гринів, і хто очолить фракцію БПП замість нього.

Вимушений керівник

"Гринів не дуже хотів очолювати фракцію. Ця метушня відволікає його від основної роботи. Але він був найбільш підготовленим", – ще у травні минулого року розповідав УП один зі співрозмовників в Адміністрації президента.

Ігор Гринів входить до кола найбільш довірених президенту осіб.

Їхня співпраця почалась ще на початку 2000-х років, коли "Солідарність" Порошенка увійшла до "Нашої України" Віктора Ющенка, і Порошенко очолив передвиборчий штаб. Під час парламентських виборів 2002 року Гринів став заступником Порошенка.

Читайте також
Гринів позиціонував себе як політтехнолог і заробив амплуа такого собі "сірого кардинала", який звик смикати за потрібні ниточки.

Успіхом під час своєї президентської кампанії Порошенко теж частково зобов'язаний Гриніву, якому належить авторство гасла "Жити по-новому". А от за парламентську кампанію БПП, гаслом якої стало "Час єднатися", Гриніва чимало критикували. Мовляв, було недостатньо візуальної складової.

Через це Гриніва навіть усунули від партійних і технологічних процесів під час кампанії щодо місцевих виборів 2015 року – зокрема, у його рідній Львівській області, яку після об'єднання віддали на відкуп "УДАРу".

Також Гринів самоусунувся від участі в так званій "ситуативній кімнаті" – неформальному об'єднанні людей з найближчого оточення Порошенка, які радять йому, як реагувати на ті чи інші виклики.

Влітку 2016 року від кількох співрозмовників в оточенні Порошенка УП отримала інформацію про те, що в так званому "кухонному кабінеті" президента, до якого входять його найближчі соратники, у тому числі й Гринів, – відбулося дві наради. Обговорювали можливість Порошенка балотуватися на другий президентський термін 2019 року і ризики, пов'язані з цим. Тоді ж, за даними УП, Гринів зайнявся підготовкою стратегії під президентські вибори для Порошенка.

"Президентська кампанія 2014 року була швидка, ми вимушені були гасити пожежі, – говорив тоді Гринів. – Тепер ми маємо налагодити комунікацію з суспільством, маємо формувати дискусію, створювати діалог. Виникає банальне питання: коли ми краще станемо жити? Ми навчилися гарно помирати, – тепер треба навчитися гарно жити".

Гринів ніколи й не приховував, що йому комфортніше і ближче бути політтехнологом, ніж публічним головою найбільшої парламентської фракції.

"Президент з цього приводу зі мною вперше поговорив, коли я сказав: "Хлопці, так я жартував, що погоджуюся на цю посаду"... Але ніяких пропозицій, наприклад, від президента не було. Питання виникло тоді, коли стало зрозуміло, що Луценко йде, і взагалі нікому займатися фракцією. І така теза теж була: "А хто ж тоді буде фракцією займатися?" – пояснював своє призначення Гринів в інтерв'ю "Українській правді".

 
Заступник голови фракції БПП Сергій Березенко відповідає за збір голосів у парламенті

Одразу ж після цього голосування депутати ділилися думками, що Гринів буде лише формальним лідером фракції – а реальне керівництво перейме на себе давній армійський товариш, а в подальшому бізнес-партнер Порошенка Ігор Кононенко.

Частково ці прогнози збулися. Саме Кононенко та вірний президентові Сергій Березенко займаються збором голосів за важливі законопроекти та відповідають за організацію депутатів.

"Коли Кононенко пише sms, що потрібно прийти на голосування – це зовсім інше, ніж таке sms писав би Гринів. Слова Кононенка частиною депутатів сприймається як щось обов'язкове", – пояснює один з членів БПП.

Не під запис депутати від БПП негативно відгукуються щодо манери Гриніва керувати фракцією. Він навіть не завжди з'являвся на засіданнях фракції, – тож головування був змушений переймати Кононенко, як один із заступників керівника БПП. Наприклад, так було цього понеділка, 20 березня: засідання фракції проводив саме Кононенко.

"Я пам'ятаю, як Луценко збирав фракцію. По-перше, це були абсолютно професійні виступи. По-друге, це були дискусії щодо стратегії, глобальних політичних питань, питань уряду. Навіть сварки відбувались лише за Луценка. З Гринівим – це просто розгляд порядку денного", – порівнює один з членів БПП.

"Усе, чим він займався – це лише самолюбство. Гринів був ніяким головою фракції. Він абсолютно не знав, чим живуть депутати та які в них проблеми", – обурюється інший депутат БПП.

 
Гриніву комфортніше і ближче бути політтехнологом, ніж публічним головою найбільшої парламентської фракції

За словами джерел в оточенні президента, після офіційної відставки у Гриніва є кілька варіантів майбутнього.

Він може залишити парламент та перейти працювати до Адміністрації президента. Але незрозуміло, навіщо це людині, яка й без того може зайти в будь-який кабінет будівлі на вулиці Банковій.

Тож більш вірогідно, що Гринів лишиться працювати в парламенті, і паралельно виконуватиме функції позаштатного радника президента зі стратегічних питань.

Кандидати на заміну

Зранку п'ятниці, 24 березня у президентській фракції обговорювали одразу кількох кандидатів на заміну Гриніву.

Найбільш імовірними називають його нинішніх заступників – Ірину Луценко, Сергія Березенка та представника президента в парламенті Артура Герасимова. Також депутати згадують прізвища віце-спікера Ірини Геращенко та нардепа Анатолія Матвієнка.

 
Ірина Луценко публічно заперечує  намір очолити БПП
уніан

"По-чесному, Матвієнко найбільш можлива кандидатура, у якого є і досвід, і політична вага. Але в нього погані відносини з президентом. А Іра головою фракції не піде", – ділиться думками один з впливових членів БПП.

За словами депутатів БПП, найбільша боротьба за лідерство розгорнулася між Іриною Луценко та Сергієм Березенком.

Останнім часом Луценко перебрала на себе функції публічного лідера. Так, на зустрічі президента з керівниками парламентських фракцій та груп 20 березня саме Ірина Луценко представляла БПП, після чого від імені фракції спілкувалася з журналістами у дворі Банкової.

Водночас публічно Луценко заперечила намір очолити БПП.

"Для керівника фракції важливі дві речі: організаційні здібності та політична вага. Березенко класний організатор, він як Френк Андервуд (герой серіалу "Картковий будинок", – УП) – спілкується з людьми, вміє домовлятися. Але йому бракує ваги. У Луценко є вага, але організаційні здібності ніякі", – резюмує один з депутатів БПП.

Водночас у фракції наполягають, що хорошим кандидатом є Артур Герасимов. Однак, за словами його колег-депутатів, сам Герасимов проти такої ідеї, адже не хоче брати на себе відповідальність за голосування фракції.

На запитання УП, чи його кандидатуру розглядають на керівника фракції, Герасимов лише схвильовано кинув: "Це не так".

"Проблеми все ті ж. 140 людей – а лідера як не було, так і немає", – сумно жартує співрозмовник з БПП.

Тож поки в АП обирають кандидатів на посаду керівника найбільшої й не дуже дисциплінованої фракції, Гринів може подбати про рейтинг Порошенка, що тане немов крига під весняним сонцем.

Роман Кравець, Марія Жартовська, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді