Справа підкупу Тимошенка. Що відомо про затриманих, і до чого тут Дубіль

Четвер, 7 березня 2019, 17:45
Справа підкупу Тимошенка. Що відомо про затриманих, і до чого тут Дубіль
колаж: Андрій Калістратенко

Увечері 6 березня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про затримання двох осіб, які начебто намагались підкупити кандидата в президенти Юрія Тимошенка.

За версією правоохоронних органів, затримані спонукали кандидата знятись із виборів в обмін на 5 мільйонів гривень. Згодом були названі й прізвища затриманих, і тих, кого слідство вважає організаторами та замовниками підкупу.

Висування Юрія Тимошенка на виборах через повний збіг ініціалів і прізвища давно викликало невдоволення у штабі одного з лідерів перегонів, Юлії Тимошенко.

Тому зовсім не дивно, що в історії дуже швидко випливло ім'я саме народного депутата від "Батьківщини" – Валерія Дубіля, який начебто стоїть за спробою підкупу.

Щоправда, самі затримані називають ситуацію "гнилою провокацією" Адміністрації президента.

Версія слідства

На брифінгу у четвер генпрокурор Юрій Луценко заявив, що затримані  Тарас Костанчук та Олександр Іщенко – пропонували депутату Юрію Тимошенку грошову винагороду "у вигляді доларів в еквіваленті 5 мільйонів гривень, що дорівнює подвійній сумі застави кандидата у президенти (яку він вносить у ЦВК – УП)".

Глава ГПУ показав переписку нібито між помічником Тимошенка та організатором злочину на ім'я Роман. Прізвище цього Романа Луценко пообіцяв оголосити пізніше.

Цю переписку ГПУ начебто отримала з телефону помічника Тимошенка, коли він разом із самим кандидатом написали заяву в правоохоронні органи про спробу підкупу.

У переписці організатор Роман та затриманий Тарас Костанчук обдумують, як мотивувати Тимошенка знятись із виборів: у разі згоди обіцяють медійну і грошову підтримку та місце у команді "Батьківщини", у разі відмови знятись – медійну атаку, "забуття" та кримінальні справи від МВС.

Крім того, Луценко показав переписку Романа із абонентом "Валерій БЮТ", за яким нібито криється народний депутат "Батьківщини" Валерій Дубіль. Цього депутата Луценко назвав ймовірним замовником підкупу Юрія Тимошенка.

Дубіль фігурував і в іншій гучній історії про підкуп, тільки не кандидата, а виборців. СБУ та ГПУ називали Дубіля організатором так званої "виборчої піраміди" Тимошенко.

Читайте також: МАГи і рольові ігри. Як працюють виборча "піраміда" Тимошенко і "сітка" Порошенка

Не під запис колеги по фракції називають Дубіля "людиною, яка вміє робити вибори на місцях".

Генпрокурор переконує, що розмови про те, що затримані хотіли "позичити кандидату" гроші, є неправдою, бо є заява самого Тимошенка про шантаж і спробу підкупу.

Реклама:

Луценко розповів, що слідчі хотіли взяти зразки голосу Валерія Дубіля і для цього запрошують його на розмову. Примусити депутата здати ці зразки слідчі не можуть, бо для проведення будь-яких слідчих дій проти нього мусять отримати дозвіл Верховної Ради.

Тому генпрокурор анонсував, що епізоди з Дубілем виділять в окреме провадження, а розслідування щодо двох затриманих на підкупі кандидата Тимошенка йтиме окремо.

Версія штабу Юлії Тимошенко

Після брифінгу Луценка "Українській правді" так і не вдалося предметно поговорити про звинувачення генпрокурора з жодним членом команди Юлії Володимирівни.

Номер Валерія Дубіля, який є у розпорядженні УП, вже не обслуговується, а сама Тимошенко не мала часу прокоментувати останні події через "щільний графік".

"Юлія Володимирівна зараз перебуває на зустрічах, я не матиму змоги передати їй ваші запитання", – відмовляла у телефонній розмові прес-секретар Тимошенко Марина Сорока.

Але ще до виходу Луценка до камер у четвер Юлія Володимирівна встигла провести свою прес-конференцію в офісі "Батьківщини" на Турівській.

На ній вона жорстко критикувала Петра Порошенка за появу у бюлетенях кандидата з ініціалами, як і в неї – Тимошенко Юрія Володимировича.

"Це принизлива технологія Адміністрації президента! Зніміть свого клоуна з виборів! Якщо ви залишите свою маріонетку, це означатиме, що ви боїтеся конкуренції зі мною і не готові до чесної боротьби", – обурювалася лідер "Батьківщини".

Скандал з хабарем, який начебто мали вручити Юрію Тимошенку, Юлія Володимирівна прокоментувала досить іронічно, порівнявши Порошенка та Луценка з головними героями американської комедії "Тупий і ще тупіший".

"Мені дуже прикро, що вони на цій темі розігрують якийсь серіал і думають, що цей серіал прикриє весь корупційний скандал Порошенка, коли він постачав армії  абсолютно непридатні запчастини з країни-агресора через свій завод "Ленінська кузня", – суворо запевняла журналістів Тимошенко, ще не знаючи, що трохи більше, ніж за годину Луценко повісить всіх собак на її власне оточення.

Версія штабу Порошенка

Співрозмовники у штабі чинного президента запевняють, що ніхто в АП не готував провокації за участю Юрія Тимошенка, і заяви Луценка є повністю достовірними.

"Будь-яка експертиза підтвердить, що переписки з Дубілем – справжні. Валера взагалі безстрашний так відкрито палитися", – запевняє співрозмовник у штабі Порошенка.

В АП повторюють версію ГПУ, що Юрій Тимошенко сам звернувся до правоохоронців через намагання зняти його з виборів.

"Я не знаю деталей, але здається, що він боявся Авакова. Він же раніше був членом "Народного Фронту", його виключили з фракції і він переживав, що це може бути провокація хабара. Тож чоловік злякався і звернувся до прокуратури", – переконує співрозмовник на Банковій.

Хто такі Костанчук та Іщенко?

Головним "виконавцем" у спробі підкупу, за словами правоохоронців, став 55-річний уродженець Луганської області Тарас Костанчук.

Він очолює громадську організацію бійців АТО "Сармат" і "Партію захисників України". Остання висувала його кандидатом у президенти, однак Костанчуку відмовили. Серед іншого ЦВК звернула увагу на його сумнівну програму: чоловік пропонував ввести смертну кару для чиновників-корупціонерів і зрадників.

Після затримання Костанчук записав звернення і заявив, що історія з хабарем Тимошенку – провокація Адміністрації президента і що кандидат нібито сам просив його допомогти грошима.

У біографії на сайті ГО "Сармат" його називають юристом, який "надає консультації". Подаючи декларацію кандидата у президенти, Костанчук вказав понад мільйон гривень річного доходу від підприємництва.

У ГО йому також приписують статус "активного громадського діяча", який заснував організацію, що займається пошуком та перепохованням загиблих у Другій світовій, був на Майдані "з перших днів" і нібито отримав контузію у найзапекліші дні протистоянь. З початком АТО пішов на фронт добровольцем.

У ЗМІ Костанчук часто фігурував як "командир штурмової групи батальйону спеціального призначення "Донбас". Однак тодішній очільник батальйону Семен Семенченко каже, що такої групи у "Донбасі" ніколи не було, а затриманий воював у його складі близько двох місяців сержантом.

Реклама:

Примітно, що, за словами співрозмовників УП в прокуратурі, другий затриманий при спробі підкупу Олександр Іщенко також воював у складі батальйону "Донбас". У цій справі слідчі називають його помічником Костанчука.

Олександра Іщенка називають помічником Костанчука
Олександра Іщенка називають помічником Костанчука
Фото з Facebook-сторінки Саши Пепла

Попри публічний патріотизм на президентських виборах 2014-го року Костанчук став довіреною особою Юрія Бойка, відомого своєю проросійською позицією. Нинішній соратник Віктора Медведчука і Сергія Льовочкіна нібито допомагав у перепохованні загиблих під час Другої світової, і саме це, за словами Костанчука, їх пов'язувало.

Після 2014-го екс-боєць і сам неодноразово поставав у статусі кандидата на різноманітних виборах.

Особливого резонансу набула його участь у виборах до Верховної Ради у 2015 році. Скандальна історія сталась на окрузі у Чернігові, який ділили між собою нинішній заступник голови фракції БПП Сергій Березенко та його конкурент від УКРОПу Геннадій Корбан.

Тоді правоохоронці знайшли автівку зі списками виборців, сотнями тисяч гривень у конвертах, агітаційними матеріалами Березенка та зброєю. Соратник Порошенка коментувати знахідку відмовлявся, натомість Костанчук, який йшов у тому ж окрузі самовисуванцем, взяв відповідальність на себе.

Пізніше він і сам балотуватиметься на Київщині від партії президента, і вже успішно. В 2016 році Костанчука обрали до Вишневої міської ради як безпартійного, але першого номера у списку БПП. Депутатські повноваження Костанчук припинив достроково наприкінці 2017 року.

Політичні зв'язки затриманого на цьому не закінчуються. У 2014 році, повернувшись з війни, він заснував "Військово-патріотичне громадське об'єднання учасників АТО "Справедливість".

Назва організації дуже схожа із партією "Рух Валентина Наливайченка "Справедливість". Костанчук був членом політради партії та керував одним із дочірніх проектів під назвою "Армія гідності". Наразі вже більше року свій зв'язок із Наливайченком чоловік заперечує. У "Справедливості" також заявляють, що зв'язків з Костанчуком вже давно не мають.

 
Праворуч від Наливайченка – Костанчук

У різні часи Костанчук був помічником кількох депутатів: у шостому скликанні значився за Юрієм Кармазіним від "Нашої України – Народної Самооборони", у восьмому – за Семеном Семенченком від "Самопомочі". Останній нині звинувачує Костанчука у перебіжництві після виходу "Самопомочі" з коаліції:

"Я тоді закликав ветеранів заблокувати АП і тримати там Порошенка, поки справа по Іловайську не буде передана до суду. Костанчук вийшов на прес-конференцію з військовим прокурором Матіосом і заявив дві речі. Він "від імені ветеранів" довіряє людям, які ведуть розслідування по Іловайську і впевнений, що все буде добре".

Читайте також: Who is Тарас Костанчук: що відомо про нове обличчя з білбордів?

Костанчук називав себе оперативним співробітником Служби безпеки України. Про це він говорив і суду, і журналістам, стверджуючи, що це навіть зафіксовано в його трудовій книжці. Мовляв, за керівництва Наливайченка і Грицака займався обміном полоненими.

Речниця СБУ Олена Гітлянська підтвердила УП, що Костанчук обіймав посаду радника Валентина Наливайченка, але нібито вже давно звільнений. У відомстві кажуть, що оперативником у них він не був.

Серед інших скандалів за участю Костанчука – кілька судових тяганин. У березні 2014 року проти нього відкрили справу за неправдиве повідомлення про злочин.

За версією слідства, чоловік дізнався, що в Іспанії затримали киянина Артура Будовського-Беланчука, розшукуваного за багатомільйонні афери. Костанчук нібито поскаржився правоохоронцям, підробивши розписку, що позичив Будовському-Беланчуку 10 мільйонів гривень, а той їх не повернув.

Рік тому суд виправдав Костанчука, бо прокуратура не довела, що саме він підробив документ і вчинив злочин. Нині слідство намагається оскаржити вирок, однак поки безуспішно.

Судився Костанчук і з активістом Вишневого, де був депутатом. Ігор Труба закидав Костанчуку публічний захист екс-регіонала Сергія Кафті, який "незаконно зводив житловий комплекс "Акварелі".

Активіст поскаржився на екс-атовця через звинувачення у продажності і заангажованості та виграв суперечку. Але на засіданні міськради юрист і депутат Костанчук назвав рішення суду "папірцем, який ви можете собі в д*пу засунути".

Інша гучна і суперечлива історія довкола ймовірного хабародавця пов'язана з його участю в АТО. Він брав участь у боях під Іловайськом. Сам каже, що був там поранений і переховувався у місцевих.

Однак були й інші версії. Колишній військовий Євген Шевченко, відомий співпрацею із НАБУ, розповідав, що за даними біллінга, телефон Костанчука нібито протягом місяця перебував на окупованій території.

****

З кожним днем наближення виборів політична ситуація стає все напруженішею. Те, про що говорилося уже кілька років, стає реальністю: передвиборча війна поступово переростає у війну силових відомств.

Різні політичні табори ніби змагаються у тому, підконтрольне кому силове відомство зробить гучнішу заяву і сильніше вдарить по штабу противника.

З одного боку, це має позитивний ефект, адже оголення виборчих сіток і схем підкупу, хто б їх не викривав, дає шанс на те, що вибори вдасться провести без них.

Проте з іншого боку – коли правоохоронці борються між собою, завжди є небезпека, що не залишиться, кому боротися зі злочинністю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді