Мери Харкова, Маріуполя та Миколаєва: Битимемося до останнього

Вівторок, 1 березня 2022, 14:05
Колаж: Вікторія Дзиндра

Російський окупант безжалісно наносить ракетні удари по низці міст україни та атакує цивільних. 

1 березня ворог завдав авіаударів по самому центру Харкова та влучив у будівлю ОДА. У цей же час Херсоном рухається російська військова техніка. 

"Українська правда" вирішила поговорити з кількома міськими головам міст, які в ці хвилини перебувають під загрозою. 

Про оперативну ситуацію у Харкові, Маріуполі, Миколаєві нам розповіли міські голови Ігор Терехов, Вадим Бойченко та Олександр Сєнкевич. 

Терехов: Нам зараз треба військові ресурси. А все інше якось перетерпимо

– Які зараз найбільші проблеми у місті? 

– Перше. Ви знаєте, що були колосальні бомбардування і ціленаправлено били по жилих будинках. Люди залишилися без помешкання, вони зараз в укриттях. 

Друга проблема – те, що ціленаправлено підривають підстанції. Що таке підстанція? Вибиває світло – немає електроенергії. Оскільки немає електроенергії, значить немає теплопостачання, починають лягати станції по воді. Ще один дуже важливий момент – це наші хлібозаводи. 

Наші хлібозаводи працюють зараз на генераторах. Потім, коли відбуваються постійні обстріли наші водії геройськи проїжджають з хлібом, продуктами, але не завжди можуть добратися до всіх районів. Тому робимо все можливе, щоб вони доїжджали. Це реальні проблеми. 

 
Ігор Терехов: "Ми всі готові абсолютно до всього. До будь-якого розвитку подій. Лише, щоб відстояти Харків"

– Який у вас особисто зараз графік? 

– Що? (смієтся) 24/7. Який графік? Ви розумієте, що ми всі тут працюємо без графіку. 

Реклама:

– Як координуєтеся з центральною владою? 

– Повна координація. З усіма координація. Буквально по першому дзвінку. От що-що, але з цим взагалі немає проблем. 

– Які потрібно ресурси, щоб втримати місто? 

– Зрозуміло, що в першу чергу військові ресурси. Це найголовніше. Все інше – то таке, без якоїсь їжі перетерпимо, люди нас підтримують. Нам зараз головне – зберегти життя і відстояти місто. 

Я дякую всім волонтерам, всім підприємцям, зараз ніхто ні про що не думає, ні про які гроші ніхто не думає – всі віддають все, що є. Тому ми разом зараз єдиною родиною. 

– Скільки протримаєтеся?

– До перемоги. 

– Чи готові ви особисто брати зброю і вбивати ворога? 

– Слухайте, ми всі готові абсолютно до всього. До будь-якого розвитку подій. Лише, щоб відстояти Харків. 

Реклама:

Бойченко: Так фашисти вчиняли під час Другої світової війни! Нічим не відрізняються 

– Яка зараз ситуація у Маріуполі та які найбільші проблеми?  

– Cкладна ситуація. Нас два підряд утюжать з важкої зброї і прямо зараз це продовжується. Працюють "гради", працює артилерія, працюють авіанальоти. Місто має проблеми з еклектрозабезпеченням в результаті чого відключені основні теплоцентралі, тобто місто ще й перебуває без тепла. Є перебої з мобільним зв’язком і є відповідно проблема з тим, що називається блокадою Маріуполя. 

Вони заходять з усіх сторін і хочуть заблокувати все, щоб не підходили гуманітарні конвої, продукти, медикаменти і відповідно не дають вивезти людей. Так фашисти вчиняли під час Другої світової війни. Нічим не відрізняються ці покидьки від фашистів, які знищували в тому числі Україну 41-43 року. 

– Який ваш особистий графік у ці дні? 

– Та який графік? 24/7. 

– Як ви координуєтеся з центральною владою? 

– Є голова військово-цивільної адміністрації, виконуємо його накази. 

 
Вадим Бойченко: "Будемо битися до останнього патрону. А якщо патрони закінчаться, будемо зубами гризти цю орду, цих рашистів-фашистів"
фото: rbc.ua

– Які потрібно ресурси, щоб втримати Маріуполь?

– Сьогодні губернатору ставимо запитання, що треба підтримати наших військових, Нацгвардію, полк "Азов", нашу морську піхоту, які сьогодні ведуть героїчну боротьбу. Вони наші герої, я їх глибоко люблю, поважаю і пишаюся кожним – і солдатами, і офіцерами. 

Стоять насмерть, захищаючи Маріуполь і нашу країну Україну. Їх треба підтримати. Підтримка епізодично приходить і вони молодці добре працюють. Треба підтримки і втримати місто. З командуванням ООС ми постійно так само на зв’язку. 

Чому вам варто приєднатися до Клубу УП?
Сплачуючи символічну суму, ви стаєте частиною великої команди "Української правди". Спільно з читачами Клубу УП ми створюватимемо нові тексти, записуватимемо гарячі інтерв'ю, готуватимемо скандальні розслідування та спілкуватимемося напряму, без посередників. Ми покажемо вам, як насправді виглядає політична журналістика.
Роман Кравець, політичний оглядач УП

– Яка ситуація з продуктами харчування? 

– От свіжа інформація. "Метро" віддало нам продукти ми оперативно їх перевезли, як нам здавалося, у інше безпечне місце, де могли укрити і поповнити запаси для військових, людей яких ми переселяли. Хтось навів і цей продуктовий склад щойно з "градів" був розстріляний. 

– Скільки ви протримаєтеся?  

– Скільки буде сил. Будемо битися до останнього патрону. А якщо патрони закінчаться, будемо зубами гризти цю орду, цих рашистів-фашистів. Як вони кажуть "Визволителів російськомовного населення". Нас ніхто не захоплював, не треба нас визволяти. 

– Чи готові ви особисто вбивати окупантів? 

– Звісно. Безумовно. 

Сєнкевич: Після того, як вони почали вбивати миколаївців – я готовий до всього

– Які зараз найбільші проблеми у місті? 

– Головна проблема – це паливо для заправки військової техніки і будівництва блокпостів. Ще одна проблема пов’язана з харчуванням. Справа в тому, що у нас розведені й заміновані мости через це у нас з Одеського і Київського напрямку погано налаштовано доступ до продуктів харчування. В іншому – у нас все працює, все налагоджено, все в нормі. 

– Який зараз графік мера? 

– (Сміється) Він дуже щільний. 

Сплю по чотири години, весь час на роботі. Сьогодні ми годуємо тисячі бійців, працюємо над забезпеченням госпіталів, будівницво блокпостів, спорядження територіальної оборони, робота з волонтерським рухом, організовуємо постачання бригад. 

Іноді навіть виходимо на військові завдання. 

 
Олександр Сєнкевич: "Не готовий був вбивати людей, чесно скажу. Але після того, як вони почали вбивати миколаївців – я готовий до всього"
фото: mykolaiv.news

– Як ви комунікуєте з центральною владою? Хто з вами на зв’язку? 

– Ми постійно на зв’язку з головою ОДА і керівником військової адміністрації, тобто вертикаль у нас налаштована таким чином. Всі на контакті, два-три рази на день маємо наради. 

А вони вже напряму з Києвом розмовляють, роздають задачі, ми свої задачі роздаємо, даємо зворотній зв’язок – так і працюємо. 

Реклама:

– Який потрібен ресурс, щоб втримати місто? 

– Війська, важка техніка і, мабуть, авіація. У нас зараз  зі сторони Баштанки, зі сторони Снігорівки і з Херсонського напрямку рухаються колони важкої техніки до 300 одиниць. Це зафіксовані дані. 

– Скільки ви протримаєтеся? 

– У нас є зброя і будемо триматися до останнього патрону. Миколаївці сприйняли загрозу війни не як якийсь жарт, а дуже серйозно. 

У нас дуже велика кількість бажаючих вступати до лав тероборони, до лав ЗСУ, стоять черги на входах у військкомати. 

– Чи готові ви cвоїми руками вбивати ворога? 

– Не готовий був вбивати людей, чесно скажу. Але після того, як вони почали вбивати миколаївців – я готовий до всього. 

Роман Кравець, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді