143 день великої війни в Україні: онлайн-хроніка

"Українська правда" — Субота, 16 липня 2022, 09:00

143 день українська армія тримає широкий фронт, що тягнеться від Харківщини до Херсонщини.

Після захоплення останнього великого міста на Луганщині, Лисичанська, окупанти взяли оперативну паузу для перегрупування своїх військ. ЗСУ тим часом відпрацьовують по їхніх складах з боєприпасами та командними пунктами західною важкою зброєю, зокрема славнозвісними ракетами HIMARS.

Наступною ціллю росіян, найімовірніше, будуть Слов'янськ і Бахмут.

На півдні ЗСУ намагають наступати та маленькими кроками відбивати захоплені території.

Російські ракети продовжують летіти по всій Україні.

У цьому тексті ми повідомляємо про ситуацію на фронті та інші важливі події цієї війни.

13:41

📍Луганщина. Після влучних попадань у ворожі склади окупанти почали одразу везти боєприпаси машинами на передову. 

Голова ОВА Сергій Гайдай:

"Орки мають ускладнену логістику, яка йде нам на руку. Якщо раніше окупанти мали значну перевагу у вогневому впливі, то тепер завдяки західній зброї ми надолужити і стали сильнішими. Високоточні влучання по складах – це підтверджують."

13:09

Українська військова розвідка:

Російські спецслужби активізували діяльність в країнах східної Європи і намагаються виявляти та відстежувати маршрути, якими йде постачання зброї до України.

У прикордонних з Україною регіонах, спецслужби РФ намагаються використовувати представників місцевих громад та проросійських активістів.

Європейці, отримавши від росіян пропозиції про співпрацю, тут же звертаються до поліції та органів безпеки.

12:26

12:09

📍Нікополь, Дніпропетровська область. Рятувальники продовжують працювати на місці обстрілу.

 
 
 

11:24

📍Одеса. Рятувальники ліквідували пожежу, яка зайнялась після ранкового російського обстрілу.

Наразі на місці розбирають та проливають конструкції. Попередньо загиблих та постраждалих немає.

Усі фото: ДСНС 
 
 
 
 
 
11:00

Російський міністр оборони Сергій Шойгу наказав окупантам "наростити" дії армії на всіх напрямках боротьби з Україною.

При цьому загарбники прикриваються мирним населенням. Мовляв, їхня мета – "виключення нанесення Києвом масованих ударів по цивільній інфраструктурі, мешканцям Донбасу та інших регіонів".

10:50

10:47

📍Вінниця. Кількість жертв російського ракетного удару 14 липня зросла. Уже 24 осіб – у лікарні померла постраждала жінка.

10:14

Щоденний огляд розвідки Британії:

Скорочення і вирівнювання лінії української оборони дозволило ЗСУ успішно відбивати російські атаки і сприяло "зменшенню імпульсу" загарбників.

Російські наступальні операції залишаються обмежені за розмахом і масштабом, а бойові дії на захід від Лисичанська зосереджені на Сіверську та Бахмуті.

Раніше Росія робила передчасні та неправдиві заяви про успіх. Ймовірно, це було  принаймні частково спрямовано на демонстрацію успіху вітчизняній аудиторії та зміцнення морального духу військових.

10:06

Втрати росіян станом на 16 липня:

  • особового складу – близько about 38140 (+140) осіб;
  • танків ‒ 1677 (+5) одиниць;
  • бойових броньованих машин ‒ 3874 (+8);
  • артилерійських систем – 846 (+4);
  • РСЗВ – 247 (+0);
  • засоби протиповітряної оборони – 109 (+0);
  • літаків – 220 (+0);
  • гелікоптерів – 188 (+0);
  • безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня – 687 (+6);
  • крилатих ракет – 162 (+7);
  • кораблів/катерів – 15 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2735 (+4);
  • спеціальної техніки – 68 (+1).
10:00

09:56

Що відбувається на фронті? Ранкове зведення Генштабу:

На Волинському та Поліському напрямках без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів позиції наших військ поблизу Заруцького, Старикового та Будівельного Сумської області.

На Харківському напрямку Росія основні зусилля зосереджує на недопущенні просування наших військ. Завдала авіаційного удару неподалік Мосьпанового. Здійснила артилерійські обстріли в районах населених пунктів Харків, Питомник, Новопокровка, Протопівка, Руські Тишки, Дуванка та Коробочкине.

На Слов’янському напрямку завдав авіаудару поблизу Богородичного.

Артилерійські обстріли фіксувалися в районах населених пунктів Дібровне, Чепіль, Костянтинівка, Новомиколаївка, Мазанівка, Богородичне, Микільське та Гусарівка.

На Донецькому напрямку ворог обстріляв райони Закітного, Сіверська, Григорівки, Тетянівки, Донецького та Райгородка. Штурмові дії окупантів у напрямку Спірне – Івано-Дар’ївка наші захисники успішно відбили.

На Бахмутському напрямку росіяни завдали авіаційних ударів неподалік Берестового та Нью-Йорка. Здійснили артилерійські обстріли в районах населених пунктів Берестове, Соледар, Званівка, Семигір’я.

Ворожі спроби штурму у напрямках Доломітне – Новолуганське та Доломітне – Семигір’я під влучним вогнем українських воїнів захлинулися. Така ж доля спіткала окупантів у напрямку Роти – Вершина. Противник відійшов. Після перегрупування відновив наступ на Вуглегірську ТЕС, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою витіснення наших підрозділів із зайнятих рубежів ворог завдав авіаударів поблизу Авдіївки. Вів артилерійські обстріли в районах населених пунктів Новобахмутівка, Авдіївка, Новомихайлівка, Павлівка, Золота Нива, Времівка, Новопіль, Залізничне, Новояковлівка та Малинівка.

На Південнобузькому напрямку противник вів повітряну розвідку БпЛА. Обстрілював з артилерії райони населених пунктів Осокорівка, Трудолюбівка, Партизанське, Первомайське, Благодатне, Мурахівка, Квітневе, Оленівка, Степова Долина, Олександрівка і Таврійське.

Щоб вивезти захоплене майно морським шляхом, російські окупанти намагаються відновити діяльність морських портів на узбережжі Азовського моря. У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України утримують три носії високоточної зброї.

09:44

В Росії заявляють про атаку на прикордонне селище Тьоткіне в Курській області. Там нібито почалася пожежа.

 
09:27

Вранці росіяни вдарили по Одесі. Влучили в цивільний склад. Зайнялась пожежа. Постраждалих наразі нема. 

09:20

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай:

Українські військові зупинили спробу ворога заволодіти автошляхом між Лисичанськом та Бахмутом

Росіяни ставлять за мету захопити стратегічно важливий для них автошлях вже понад два місяці, але контроль над декількома кілометрами цієї дороги їм встановити досі не по силах.

Українські захисники щільним вогнем зупинили ці спроби ворога, який вимушений був посунутися назад.

09:13

Ситуація в регіонах

📍Волинь, Закарпаття, Рівненщина, Івано-Франківська, Львівська, Чернівецька, Вінницька, Запорізька, Хмельницька, Тернопільська області, Кіровоградщина, Черкащина, Житомирщина та Київщинан

Ніч минула відносно спокійно.

📍Одещина

Нанесено ракетний удар з використанням літаків стратегічної авіації Ту-95, з напрямку Ставропілля.
Внаслідок влучання ракети (попередньо Х-101) у склад виробничо-торгівельної компанії, спалахнула пожежа на площі близько 1000 м2.
На місці працюють рятувальники.
Наразі інформації про постраждалих нема.

📍Київщина

Ввечері 15 липня у небі Білоцерківського району збито ракету. Жертв та руйнувань немає. Уламки впали в поле.

📍Полтавщина

Ввечері 15 липня, близько 21.00, в районі Кременчука лунали вибухи, але наразі немає інформації про влучання в об‘єкти, руйнування чи постраждалих.

📍Чернігівщина

Вночі – мінометний обстріл території біля села Залізний Міст (Новгород-Сіверський район). Без втрат та руйнувань.

📍Сумщина

Минулої доби – 10 мінометних прильотів по Шалигинській громаді.
Глухівська громада: росіяни відкривали вогонь з мінометів, обстрілювали з реактивної артилерії, У результаті обстрілів одна людина загинула, 4 – поранені.
Середино-Будську громаду 15 липня обстріляли з мінометів, 4 вибухи.
Білопільська громада – прильоти зі ствольної артилерії, застосування ворогом мінометів. У результаті обстрілів троє людей поранені.
Зранку – обстріл з мінометів громад Шосткинського району. Обстрілювали тричі. Попередньо − без жертв.

📍Дніпропетровщина

Напередодні увечері — ракетний удар по Дніпру. 4 з 6 ракет збили. Дві потрапили в промислове підприємство та вулицю поряд. Троє загиблих, 16 – поранених. Займання на підприємстві досі утихомирюють. Там детонація. На ранок росіяни обстріляли з "Градів" Нікополь. Пошкоджено 12 багатоповерхових будинків, школа та ПТУ. Одна людина поранена, двоє (попередньо) під завалами зруйнованих квартир. Рятувальники розбирають завали.

У Криворізькому районі обстріляли три громади – Зеленодольську, Апостолівську та Широківську. У селі Шестірня пошкоджені будинки. Без постраждалих.

📍Харківщина

Вночі по Харкову прильотів не було.
Вночі приліт російських ракет у м. Чугуїв. Внаслідок обстрілу було частково зруйновано житловий багатоквартирний будинок, постраждали 4 особи. Ще працюють рятувальники.
По області протягом доби окупанти обстрілювали Дергачівський, Ізюмський райони.

📍Луганщина

Вночі по наших позиціях нанесені чотири ракетні удари, здійснені три артилерійські атаки та ще п’ять тривалих мінометних обстрілів.
Зокрема, авіаудари нанесені по Верхньокам’янському та Білогорівці. Поблизу останньої – ракетно-авіаційний удар.

Протягом минулої доби зареєстровано 13 фактів руйнування помешкань місцевих мешканців, адміністративної будівлі, магазину, іншого майна громадян. Також зареєстровано загибель жінки в результаті одного з артилерійських обстрілів за попередній період.

Для розміщення структур фейкової "республіки" бойовики та представники окупаційних військ РФ захопили 7 адміністративних будівель.

📍Донеччина

Росіяни продовжують руйнувати населені пункти. Під вогнем Авдіївка (житловий сектор, приміщення АКХЗ); Бахмут (ринок, житловий сектор); Гірник (житловий сектор); Краматорськ (житловий сектор, зруйнували ракетою центральну площу міста); Красногорівка (житловий сектор); с.Верхньокам’янське (житловий сектор); с.Острівське (житловий сектор); с. Новомаркове (поле).

Сьогодні зранку – 6 ударів по Костянтинівці. Ракетами зруйновані будинки у приватному секторі.
Вночі під час обстрілу було пошкоджено приватний будинок у Сіверську – одна людина зазнала поранень.
За добу по області – 8 загиблих і 14 поранених цивільних.

📍Миколаївщина

Зранку ворог вкотре обстріляв Миколаїв. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.
Миколаївський район: ввечері 15 липня – обстріли села Лимани Галицинівської громади. Пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури.
Баштанський район: протягом дня – обстріли у Широківській громаді. Зруйновано один житловий будинок, пошкоджено – три. Двоє поранених. Орієнтовно о 04:00 – обстріли в Інгульській громаді. За попередньою інформацією постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.
Продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування Березнегуватськоі громади. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється

📍Херсонщина

Ситуація в області залишається напруженою. Вибухи, обстріли, пожежі та пошкоджена інфраструктура.
Внаслідок бойових дій критична сутиація у передмістях Херсона, Каховському та Бериславському районах, є поранені та вбиті мирні жителі.
Щодня СБУ та правоохоронці фіксують нові випадки колоборанства та відкривають кримінальні провадження щодо таких осіб. У більшості всі, хто співпрацює з окупантами – з кола спілкування Володимира Сальдо.

09:00

Доброго суботнього ранку!

Що відбувалося, поки ми спали:

  • під ранок росіяни вдарили ракетою по Одесі – влучили у склад, зайнялася пожежа. Постраждалих немає
  • також окупанти вдарили з "Градів" по житлових кварталах Нікополя на Дніпропетровщині – поранена жінка, її госпіталізували
  • голова Луганської ОВА Сергій Гайдай Російські заявив, що росіяни вкотре намагалися заволодіти автошляхом між Лисичанськом та Бахмутом, але українські військові не дали їм цього зробити
  • CNN повідомив, що російська делегація щонайменше двічі відвідувала аеродром Кашан у центральному Ірані за останній місяць, щоб вивчити бойові безпілотники Shahed-191 та Shahed-129, які можуть мати на озброєнні високоточні ракети.
Теми: війна
Матеріали за темою