Тайра: Включаєш телемарафон, і враження, що війна майже закінчилася – можна йти, своїми справами займатися

Софія Середа — Середа, 26 липня 2023, 17:00

Юлія Паєвська на позивний "Тайра" – одна з найвідоміших українських парамедиків. За її плечима – майже 10 років роботи на фронті й сотні врятованих життів українських бійців.

Велику війну вона зустріла в Маріуполі. Там протягом кількох тижнів вона надавала допомогу пораненим у результаті російських бомбардувань мешканцям міста та військовим.

А далі були три місяці російського полону.

Про досвід пережитих катувань Тайра практично не розповідає. Але наголошує: її це точно не зламало, адже "якщо здасися, легше не стане".

Зараз вона змінила тактичну медицину на психологічну практику: допомагає військовим, що повертаються з фронту, подолати ПТСР.

Що найважче у цьому процесі та як у стабілізації психіки військових може допомогти медичний канабіс?

Чому бойовим медикам важливо надати можливість переливати кров бійцям на етапі евакуації?

Чи чує зараз влада армію і чим загрожують настрої людей про те, що "перемога – ледь не завтра"?

Про усе це "Українська правда" поговорила з Тайрою.

Нижче – скорочена версія розмови. Повну версію інтерв'ю дивіться тут:

"Згубна дія пропаганди вражає скоріше і вірніше, ніж залізна зброя" 

– Як пережите вами в полоні вплинуло на ваш емоційний стан? Дехто після звільнення має проблеми зі сном, скаржиться, що розучився усміхатися чи плакати. Як у вас із цими базовими емоціями?

– Усі відчувають наслідки, але справа в тому, як людина вміє з цим впоратися. Я вмію. бо я – дипломований психолог, і я знаю, що з цим робити.

Зі сном проблеми ще існують. Усміхатися я навчилася знову.

– Завдяки чому?

– Завдяки моїм друзям. Завдяки успіхам нашої армії.

Мене надихає наш народ. Фантастично просто надихає! Ну, і підтримка міжнародна, яка дає сили на те, щоб не покладати рук.

Тайра: Усміхатися я навчилася знову

– Ви згадуєте про полон як про найстрашніший час у вашому житті. Для мене, людини цивільної, навіть робота під обстрілами виглядає і звучить як дуже страшні речі.

Чому полон виявився для вас страшнішим, ніж сама війна?

– Тому що під обстрілами ти знаходишся з власної волі: ти ухвалив рішення, і тільки ти винен в тому, що відбувається. А в полоні ти не маєш можливості ухвалювати рішення чи змінювати його. Тобто ти собі ніби не належиш.

Але твій дух все одно вільний. І якщо про це пам'ятати і зберігати спокій глибоко всередині, то все можна перенести.

До того ж до обстрілів, до війни я звикла за 8 років перед великим вторгненням, а в полоні я була вперше і нікому не раджу туди потрапляти.

– Ви думали, що ваш полон – білет в один кінець, що ви з полону, ймовірно, можете і не вийти…

– Я була просто на 99,9% впевнена, що саме так і буде.

– Такі думки з'являлися більше через фізичний тиск чи через психологічний?

– Це – комплекс.

Випробування, які ти проходиш у полоні – це речі, які уявити собі не можна. Ніхто не готовий до цього. Якщо вам скажуть, що хтось готовий, це – неправда.

Багато залежить від твого стану, від твого психотипу, від того, як ти сприймаєш виклики та випробування долі, від того, як ти підготовлений фізично. Спортсмени і ті, хто займався, наприклад, йогічними практиками, переносять це краще, легше. Але все одно полон – це надзвичайно важко.

– Коли ви говорите про своїх катів, які знущалися над вами у полоні, то кажете, що сприймали їх як "пацієнтів із травмою мозку". Ця "травма" в них набута чи вроджена?

– Я думаю, що це – наслідок роботи російської пропаганди. І вона настільки токсична, що вражає здатність людини до сприйняття реальності, люди не здатні на незалежний аналіз інформації.

– Чи є ліки, щоб вилікувати їх від цього? І чи взагалі їх потрібно лікувати від цієї "травми"?

– Це не зовсім "травма мозку", це радше "травма душі". Бо ті, хто катують беззбройних людей, поранених, як на мене, хворі душею навіть більше, ніж мозком.

Згубна дія пропаганди вражає швидше і вірніше, ніж залізна зброя.

Я би насправді зараз більше уваги приділяла саме контрпропаганді та боротьбі з російською пропагандою. Вона надзвичайно токсична.

Ті, хто знаходиться на новоокупованих територіях, ще здатні пручатися цій інформації. Серед тих, хто проживає в Росії всі ці роки – невеликий відсоток здатен протистояти.

"Ми мусимо зберігати людяність. Це – те, що відрізняє нас від "орків""

– Чи відчували ви якісь внутрішні конфлікти між громадянкою України Юлією Паєвською і парамедикинею Тайрою, коли надавали допомогу пораненим російським солдатам? І чи не жалкували потім про те, що були до них, можливо, занадто гуманною?

– Я ніколи не жалкую про гуманність. Звичайно, я надавала допомогу, робила все абсолютно за протоколом. Єдине, що я, звичайно, не обіймала їх, як наших хлопців, не казала їм: "Тримайся! Все буде добре!". Тобто як можна менше з ними спілкувалася.

Я не сприймаю беззбройних, поранених людей як ворогів. Так, це – немите бидло, але він не є мені ворогом, поки у мене не стріляє.

Звичайно, всередині себе мені було важко. Особливо в Маріуполі, бо багато друзів загинуло, багато моїх близьких друзів були поранені. І ці всі страждання – ці діти, які гинули в мене на руках… Звичайно, я жива людина, тому серце розривалося.

Але ми мусимо контролювати себе і зберігати людяність. Це – те, що відрізняє нас від "орків", правильно?

– Ну от, власне, про людяність. У той час, коли українські парамедики надають допомогу російським військовим, російські військові часто полюють на українських парамедиків, спеціально обстрілюючи їхні екіпажі.

– Тактично на відрізку фронту це – абсолютно логічно, для них особливо. Тому що, якщо ти вб'єш медика чи цілу команду медиків, вб'єш їх у машині з пораненими, то, звичайно, ти знижуєш боєздатність підрозділу.

Але мені здається, що один чи два рази (це був 2018-й чи 2020-й) вони могли поцілити в мою машину, але не відкривали вогонь. Думаю, що ця людина просто вирішила, що медиків він не вбиває, саме він. Бо загалом це – виключення абсолютно. Це – один випадок із сотень.

Тайра: Ми мусимо контролювати себе і зберігати людяність

"Кількість поранених у Маріуполі була така, що я не знаю, хто би впорався з цим"

– Велику війну ви зустріли в Маріуполі: ви приїхали туди 23 лютого. Яким ви побачили місто за кілька годин до повномасштабного вторгнення?

– В повітрі було передчуття війни, досить важке. Але ніякого ґвалту, істерики не було. Ми приїхали досить пізно. Місто було майже порожнє. Було дуже спокійно.

– Ви часто наголошуєте, що пересічні громадяни повинні володіти базовими навичками тактичної медицини. Якби маріупольці володіли ними і вміли надавати цю допомогу, чи була б такою великою тоді кількість жертв у цьому місті?

– Була б. Через те, що це був просто геноцид, коли знищувалось місто. Вони намагалися одразу стерти місто з лиця землі. І їх абсолютно не обходило, чи це військовий об'єкт, чи це житлові квартали. І били вони насамперед по звичайних будинках.

Навіть якби було достатньо медиків або підготовлених людей, у них дуже швидко закінчилися б засоби надання "домедички". І евакуація також була б ускладнена через те, що місто було завалене уламками, проїзд по ньому був дуже утрудненим.

Дуже швидко відрубилася вода, електрика, опалення… Кількість поранених була така, що я не знаю, хто би впорався з цим.

Читайте також: Юлія Паєвська (Тайра): Атеїстів на "нулі" я не зустрічала. Коли пахне смаженим, всі згадують про Бога

– Яким для вас був найстрашніший день у Маріуполі?

– Всі ці тижні злиплися для мене в один великий безкінечний день: день-ніч, день-ніч, день-ніч. Я майже не їла, я майже не спала.

Весь госпіталь працював фантастично. Просто на межі. Дуже героїчно.

І багато з цих людей ще досі в полоні. Про це треба говорити постійно.

– Коли ви говорите про Маріуполь, то кажете, що його смерть можна порівняти зі смертю людини. Чи можна буде ще реанімувати це місто, а чи його смерть остаточна?

– Я впевнена, що місто відродиться. Маріупольці хочуть повернутися додому, чекають на звільнення. І я впевнена, що ми відбудуємо місто: побудуємо нове, абсолютно нове!

Тайра: Я була на 99,9% впевнена, що мій полон – це квиток в один кінець

"Ми не маємо часу на подумати. Кожна хвилина – це життя когось із наших захисників"

– Чи бачите ви якісь зміни в тактичній медицині української армії із 2014 року? Наскільки сильно вона зараз розвинулася?

– Ви водите машину?

– Вчуся.

– А ви колись їздили на Жигулях?

– Ніколи.

– Це – як порівняти Жигулі і, наприклад, Мерседес чи БМВ. Різниця – фантастична. Проблема в тому, що у нас забагато поранених і є постійні потреби в медичному устаткуванні.

Зараз ви, можливо, чули про джгути, про аптечки. Це – жахливо! Я хотіла б ініціювати створення групи з незалежних експертів (у нас їх достатньо: це – інструктори тактичної медицини і бойові медики з фронту, лікарі), які змогли б оцінити стан і якість того, що постачається у війська.

Бо ми не маємо часу на подумати. Кожна хвилина – це життя когось із наших захисників.

– Чому взагалі зараз можлива така ситуація, коли на лінію фронту передали аптечки, в яких були неякісні джгути? Це – недопрацювання Командування медичних сил? Чи все-таки – проблема міжнародних партнерів, які відправляють сюди якісь недостатньо ефективні речі?

– Я не маю достатньої інформації, щоб повідомити вам про те, що відбувається. Я можу зробити припущення, але я не хотіла б озвучувати свої припущення назагал.

Ми мусимо просто знайти рішення, швиденько знайти можливості доставки якісних джгутів та обладнання, устаткування та медичних препаратів безпосередньо на лінію зіткнення.

А далі вже спеціально навчені люди хай розбираються, в чому там проблема, хто винен у цьому. Можливо, це просто чийсь провтик, а можливо, це і щось гірше.

– Ще одна дискусійна тема – це можливість переливання крові бойовими медиками. Яким ви бачите вирішення цього питання зараз?

– Я – за переливання крові. Під час евакуації, коли в тебе немає вибору між, наприклад, цільною кров'ю, плазмою та фізрозчином, як на мене, це злочин – не дати бійцю шанс (вижити – УП), коли це можливо.

Але вирішення цього питання потребує вкладень. Воно все не складно, але потребує контролю. І багато хто не хоче братися за це, бо розуміє, що це – відповідальність.

Але якщо йдеться про життя і смерть, то лити (кров на етапі евакуації пораненого – УП) треба. Якщо стан такий, що вибору немає – або він загине, або лити кров, – то треба лити кров!

– У міжнародній практиці це використовується?

– Використовується.

– І це зарекомендувало себе як достатньо ефективна штука?

– Абсолютно. Ми тут стикаємося з іншою проблемою – проблемою того, що наші бойові медики (які не є лікарями або медпрацівниками, які не мають освіти), згідно із законодавством, не мають права надавати такі фактично оперативні втручання.

Але ми цим займаємося уже 9 років – бойові медики, парамедики. І скільки людей врятували ці люди за ці роки – я просто не знаю. Якби не вони, то наші втрати були б катастрофічними просто.

– Ви неодноразово говорили, що стандарти тактичної медицини, які використовуються в НАТО, не зовсім корелюються з тим, що відбувається зараз в Україні, і Україні треба розвивати зараз свої правила тактичної медицини. Як саме?

– Це – війна сучасною зброєю по лекалах Другої світової. І цей досвід – абсолютно дорогоцінний. Він оплачений життям, здоров'ям і великою енергією. Все, що відбувається, повинно бути занотоване, проаналізоване, і повинні бути зроблені висновки. Це насправді великий вклад у розвиток майбутнього тактичної медицини.

Я би дуже хотіла, щоб ця війна була останньою в історії людства. Але, на жаль, це – неможливо.

Тайра: Ми ще відбудуємо Маріуполь

"Успішні воїни, які пройшли достойно свій шлях, гострим ПТСР точно не страждають"

– Нещодавно ви отримали диплом психолога, який займається роботою з людьми, які мають посттравматичний стресовий розлад. Чи кожен військовий чи військова, які повертаються з фронту, зараз мають ПТСР?

– Далеко не всі. Я помітила, що успішні воїни, ті, хто пройшов достойно свій шлях, гострим ПТСР точно не страждають. Тобто це такі м'якші форми, але з часом це може мінятися. Це – дуже індивідуальні речі. Багато залежить від кожної окремої особистості.

Я більше працюю зараз з тими, хто приходить з обміну, з моїми побратимами, з тими, кого я добре знаю, кому можу допомогти дуже швидко. Я знаю, що вони відчувають, що їм треба сказати, що вони хочуть почути, аби зібрати докупи голову і тіло. І також я постійно заходжу в госпіталь, спілкуюся з пораненими і іноді мені вдається корегувати їхній стан.

  Для того щоб ці люди звернулися до вас як до психолога за допомогою, вони мають отримати якийсь поштовх. Як рідним цих людей, дівчат, хлопців, які повертаються з війни, спонукати їх до цього?

– Воїни дуже гонорові. Вони не люблять, коли їм допомагають. І я по собі знаю, що я ніколи не попрошу прямо: "Допоможіть мені". Але якщо пропонують допомогу, то я зголошуюся. Не у всіх я приймаю допомогу, не від кожної особи, але іноді це дуже вчасно.

Важливо, аби наше суспільство змінило загалом своє ставлення до психологічних проблем, до ПТСР. Звертатись до психолога – абсолютно нормально.

Але я гадаю, що в майбутньому в нас будуть проблеми через нестачу кваліфікованих психологів. У нас має бути найкраща школа психологів критичних станів і посттравматичних наслідків.

  Чи розуміє зараз це влада, як вам здається?

  Ну, я дивлюся, що Олена Зеленська займається цим питанням. Маю надію, що з цього вийде щось путнє. Бо насправді я ще давно сказала, що вся країна в ПТСР більшою чи меншою мірою.

Я зараз дуже багато їжджу по закордонах і бачу, що ті, хто був змушений покинути країну, вивезти дітей, вони іноді більше травмовані, ніж ті, хто лишився, наприклад, у Києві або у Львові.

Ті, хто на фронті, у них ПТСР наразі нема. Це інший стан. Це називається переважно "бойовий стрес". І там корекція мінімальна потрібна, бо наша природа така, що людина справляється з цим під час бойових дій, у надзвичайних таких ситуаціях. Але далі…

  …коли ці люди повертатимуться до нормального життя…

  Так. Можливі різні наслідки.

Родичі або друзі тих, хто повернувся з фронту, просто пам'ятайте: одна з основних ознак (ПТСР – УП) це загострене почуття справедливості.

– У контексті роботи з людьми, які мають ПТСР, виникає питання використання медичного канабісу. У чому важливість його застосування?

– Медичний канабіс справді працює. Працює не на всіх, але відсотків, напевно, у 85-90 це спрацьовує. Щодо психологічних станів медичний канабіс точно знімає гостру стадію.

Замість того, щоб вживати важкі наркотики (опіати, наприклад), приймаються ці ліки. Це – не косячок на полі. Це – підтверджені, нормальні речі, які використовуються практично у всьому світі.

До того ж опіати у нас дозволені, а канабіноїди ні? Чому? Чим опіати кращі? Вони гірші насправді.

Сьогоднішня війна – це війна сучасною зброєю по лекалах Другої світової

"Якщо здасися – легше не стане"

– Ви якось сказали, що "у деяких містах чуєте, що перемога ледь не завтра". Звідки у людей з'являються ці настрої і чим це може загрожувати?

  Я думаю, що це з телевізора. Іноді я включаю цей телемарафон: його послухаєш пів годинки і такий: "Ну, гаразд, війна майже закінчилася – можна іти своїми справами займатися" – таке враження складається.

Я розумію, чому. Тому що всі втомлені, тому що всі хочуть переключитися і відчути щось інше, окрім "війна-кров-війна-катування-бомбардування-розтрощений центр Одеси". Усе це, як на танчику, по нашій душі їздить.

– Чи сприяють цим настроям пости і заяви таких людей, як, наприклад, пан Арестович? Ви раніше працювали з ним, знаєте цю людину особисто і, власне, під час війни він заспокоював людей, що "все швидко закінчиться". І потім ці очікування не справджувалися.

Чи шкодив він такими речами настроям суспільства?

– У той період я якраз була в полоні, тобто не бачила всі ці виступи і заяви. Після полону я їх трошки переглядала, і я не побачила там якоїсь надмірності: все було досить дозовано.

У той час було потрібно дати сили і надихнути людей на боротьбу далі. Зараз теж це треба. Але наративи старі, вже не спрацьовують – потрібні нові.

– Ви якось сказали, що з психологічним станом, який людина отримує, пройшовши війну, пройшовши полон, "не треба боротися, а треба навчитися з ним жити".

Ви вже навчилися жити зі своїм новим станом?

– Так.

Людина сама вирішує насправді, якою їй бути. Тобто перед тобою є вибір: ти вибираєш слабкість чи ти вибираєш силу; ти сприймаєш те, що з тобою сталося, як трагедію, або як ініціацію. От і все.

Якщо здасися – легше не стане.

  Якби 23 лютого 2022 року ви знали про те, що з вами трапиться в майбутньому і мали вибір – поїхати в Маріуполь чи ні, – ви б поїхали?

  Я б поїхала. Я би врятувала тисячі людей, якби знала, що буде відбуватися, можливо, навіть ціле місто.

Софія Середа, УП