Віктор Ющенко пустив за поріг

Четвер, 7 червня 2007, 10:47

Коли Віктор Ющенко став президентом, то скаржився, що нормально працювати в будинку на Банковій йому заважає дух Кагановича та червоних комісарів. Очікувалося, що президент переїде в нову резиденцію у Маріїнському парку, але реалізувати цей задум поки не вдалося.

На день журналіста Ющенко вирішив провести екскурсію будівлями, з яких він здійснює управління державою.

До маршруту подорожі включили головну президентську будівлю на Банковій, державну резиденцію по вулиці Лютеранській, а також Будинок з химерами.

Знайшлося близько 200 журналістів, охочих доторкнутися до інтер’єрів, які оточують першу особу держави. Тому репортерів розбили на групи по 30 осіб та почали день відкритих дверей.

– Будинок секретаріату – одна з перших адміністративних споруд, зведених після революції. Не помаранчевої, а великої жовтневої, - з гордістю в голосі розповіли чиновники.

Перший пункт призначення для інформ-туристів – зал державних заходів з круглим столом і булавою під склом. Тут відбувається засідання Радбезу, з цього приміщення вийшов у світ "Універсал національної єдності".

Саме тут президент проводить засідання Радбезу.

На стінах – полтавські гобелени, навколо – меблі італійського виробництва. За словами протоколістів, такі самі розставлені у інших залах секретаріату, окрім апартаментів Ющенка, який віддає перевагу "меблям вітчизняного виробництва".

У коридорі журналістам вдалося зловити лідера "Народної самооборони" Юрія Луценка, який так і не зміг пояснити, навіщо прийшов до секретаріату.

Луценко не зізнався, чому він опинився в секретаріаті
Другий пункт маршруту – кабінет теперішнього глави секретаріату Віктора Балоги.

Саме тут до "касетного скандалу" був кабінет президента Кучми.

Балога, втомлений і не дуже балакучий, зізнався, що не хоче нічого змінювати в інтер‘єрі кімнати. Навіть сумнозвісний диван Кучми, під яким теоретично знаходився диктофон Мельниченка, стоїть на тому самому місці.

Кажуть, що це саме той диван, під яким був диктофон Мельниченка

Як відомо, після касетного скандалу його прибрали, але Медведчук змусив його повернути.

Втім, за словами Балоги, радості від цього мало.

– Я на тому дивані ніколи не сідаю, бо він незручний, - скаржиться глава секретаріату журналістам.

– А записуючі пристрої у вас є? - цікавляться журналісти.

– Звичайно є, - намагається жартувати Балога, - я люблю музику переписувати.

– А яку музику любите? - не відстає преса.

– Вчорашню, - відповідає Балога і стає ясно, що більше він з цього приводу нічого не скаже.

– Віктор Іванович, а можна посидіти в вашому кріслі?

– Так, будь ласка! Але заходьте з правого боку, бо зліва не підійдете – там заважають телефони.

Більше того, Балога дозволив "Українській правді" навіть зателефонувати до президента.

Алло, пане президент?

– Алло, Вікторе Івановичу? - відповіли у першій приймальні, коли побачили, хто телефонує.

– Добрий день! Це не Віктор Іванович, це "Українська правда". Віктор Іванович просив спитати, коли можна зайти до Віктора Андрійовича?

– Т-а-а-а-а-к???, - дивується голос у слухавці, але, не, розгубившись, повідомляє, що зателефонує "одразу потому, як президент звільниться".

Після відвідин телестудії, в якій записуються звернення президента, туристи залишили будівлю на Банковій.

За цим столом президент записує телезвернення.
А ось на його місці опинилися журналісти.

Дехто скаржився, що їм не показали кабінет заступника голови секретаріату Віктора Бондаря. За легендою, він "забронював" собі половину поверху, включно з туалетами, відділившись від зовнішнього світу окремими дверима і створивши для себе сектор "all inclusive".

В підсумку екскурсії залишилося невідомим, чи справді в секретаріаті є спортзала, зроблена за часів Леоніда Кучми.

Не потрапили журналісти до кабінету самого Ющенка, щоб переконатися у справжності українських меблів, без чого день відкритих дверей перетворився на фікцію.

Група журналістів пройшла у внутрішній дворик, де серед підвідомчих секретаріату президента будівель чомусь виявилася друкарня Верховної Ради.

В офіційній резиденції на розі Банкової та Лютеранської журналісти оглянули кілька кімнат, серед яких - протокольна, камінна, музична – з роялем – та більярдна зала.

У більярд, за словами екскурсовода, нинішній президент не грає – на відміну від свого попередника, який любив так розслаблятися зі своїми VIP-гостями.

За часів Кучми, згідно з розповідями, тут зупинялися не лише президенти інших держав, а й такі одіозні фігури, як, наприклад, Борис Березовський в часи роботи у Раді безпеки Росії.

Останній пункт маршруту – будинок Городецького – журналісти оглянули поспіхом. Усередину всіх кімнат потрапити не вдалося, оскільки вони були загороджені на вході червоними стрічками. Серед побачених приміщень виявилося дві спальні, а також кімната вручення вірчих грамот.

В останній, окрім звичної атрибутики, на стіні висять три портрети – братів Вишневецьких і Богдана Хмельницького. Це все, що залишилося від ідеї зробити з цієї кімнати музей визначних творів українського живопису.

Під кінець, після нагородження журналістів, президент опинився в їх компанії

Фото Анни Андрієвської

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді