Заморозки на Банковій

П'ятниця, 7 листопада 2008, 19:37

Віктор Ющенко зазнав суттєвої поразки в реалізації плану дострокових виборів. У середу було втрачено останній шанс провести їх у 2008 році.

Найпізнішим можливим днем для голосування у поточному році є неділя, 28 грудня. А останнім шансом почати виборчий процес під цю дату, згідно із графіком, була середа, 5 листопада.

Минулої п’ятниці парламент проголосував рішення про те, щоб зробити поточний тиждень несесійним. Це зробило вибори неможливими, бо Верховна Рада втратила навіть теоретичний шанс ухвалити зміни до бюджету для фінансування виборів.

Наступна неділя після 28 грудня – це 4 січня 2009 року. Очевидно, що проведення виборів неможливо ні в це день, ні 11 січня. І причина навіть не в тому, що святкові дні гарантують провальну явку – у Ющенка є гарний приклад для наслідування – вибори у Грузії відбулися 5 січня.

Є інша, значно зрозуміліша причина – це людські лінощі. Неможливо навіть теоретично уявити, що Ющенко відірветься від розваг у резиденції "Синьогора" заради дострокових виборів. Так само складно повірити у "героїзм" і Віктора Балоги, тим більше коли на всю його велику закарпатську родину вже заброньовано шалє на одному з гірськолижних курортів Швейцарії.

Ключова проблема з достроковими виборами – це їх фінансування. Оскільки всенародного волевиявлення в цьому році вже не відбудеться, то ініціатори виборів спробують закласти гроші у бюджеті на 2009 рік.

І хай Тимошенко довго намагалася втекти від цієї теми, вибори її наздоженуть. Без бюджету наступного року Тимошенко не зможе існувати як прем’єр. А без пункту про фінансування виборів цей бюджет Ющенко не підпише.

Власне, до моменту ухвалення бюджету-2009 навряд чи світ побачить новий указ Ющенка про призначення дати голосування.

Дострокові вибори у поточному році не відбудуться з багатьох причин.

Перше. Спротив, вчинений блоком Тимошенко у судовій владі, виявився неочікуваним для Банкової. Блок Тимошенко створив замкнений цикл з винесення ухвал у Окружному адміністративному суді Києва та Печерському райсуді. Методи, які секретаріат застосовував у 2007, схиляючи до виборів Партію регіонів, зараз взяв на озброєння БЮТ.

Нинішній тайм-аут потрібен Ющенку для переформатування сил у вертикалі адміністративних судів, де можуть оскаржуватися як укази про вибори, так і їх результати.

Зокрема, президент ліквідував Окружний адмінсуд Києва, підконтрольний БЮТ, і створив лояльний собі Центрального окружного адмінсуду Києва.

По-суті, новий суд почне діяти замість старого після нового року – коли вступить у дію новий бюджет, який передбачатиме його фінансування.

Неприємною новиною для Ющенка стало рішення Верховного суду, яким фактично поновлюється діяльність Віктора Медведчука як члена Вищої ради юстиції. Для людини, яка колись мріяла бути прем’єр-міністром, ця посада виглядає як знущання. Однак зараз зв’язки Медведчука у судовій владі потрібні Тимошенко. Вони будуть спрямовані на спротив планам Ющенка – чи то передвиборчим, чи то післявиборчим.

Показово, що поновленням Медведчука у Вищій раді юстиції безпосередньо займався заступник лідера фракції БЮТ Андрій Портнов. Рік тому в цій справі Личаківський суд навіть виніс окрему ухвалу, де повідомлялося, що тиск на суд в інтересах Медведчука здійснював Портнов. Щоправда, суди вищих інстанцій пізніше цю ухвалу скасували.

Друга причина, яка змушує Ющенка не поспішати з виборами – це економічна криза. Зокрема, можливість погіршити рейтинги Тимошенко на фоні падіння галузей економіки.

Навіть Сергій Терьохін прогнозує економічний спад у два відсотки в наступному році та появу півмільйона безробітних до кінця року. Півмільйона безробітних – це мільйон голосів виборців, тобто мінус 4% від рейтингу тієї сили, яку буде призначено винною в кризі.

"Треба, щоб Україна пережила цю даму", - колись висловився Ющенко, через "не хочу" даючи згоду на прем'єрство Тимошенко. Втрачати президенту нічого – зате є шанс девальвувати довіру до Тимошенко.

Третє, що загальмувало вибори – це відсутність остаточних домовленостей з Партією регіонів.

Дострокові вибори були для Віктора Ющенка інструментом усунення з посади прем’єра Юлії Тимошенко. Однак в команді президента так і не був вироблений формат влади після виборів.

Враховуючи зростання рейтингу в комуністів, існують всі підстави, що в новому парламенті вистачатиме голосів для формування коаліції Партія регіонів-КПУ-Литвин.

Цей варіант влаштовує Януковича, але не влаштовує Ющенка і Ахметова.

Бажання президента і найбагатшого українця збіглися – це обрання Ющенка на другий термін. В якості компенсації Януковичу передбачається його прем’єрство з підсиленням повноважень уряду на місцях.

За задумом Ахметова, новий Кабмін має реалізовувати програму розвитку України, розроблену на його замовлення фондом "Ефективне управління" за участі компанії McKinsey & Company.

На початку осені, під час позаминулої поїздки Ющенка до Донецька, Борис Колесніков прямо запропонував президенту варіант подальшої співпраці – наступні п'ять років мають бути присвячені економічному зростанню, а на конфліктні теми накладається мораторій. Зокрема, Ющенко мав би відмовитися від педалювання вступу до НАТО, у відповідь регіонали не чіпали би тему російської мови.

Поки Ющенко вибудовував діалог з Ахметовим, В’ячеслав Кириленко та інші лідери "Нашої України" заявили президенту, що відмовляються створювати коаліцію з Партією регіонів – як у цьому парламенті, так і в наступному.

Тому завдання Ющенка – щоб прохідна частина наступного списку "Нашої України" складалася з людей, які в разі потреби "дослухаються" до порад президента і погодяться на коаліцію з Януковичем.

Хоча Партія регіонів – це єдиний шанс для Ющенка зберегти владу, однак і в Донецьку розуміють ризики коаліції без президента.

По-перше, відсутність "Нашої України" в коаліції зробить уряд заручником постійних конфліктів з Банковою. Так було в 2006 році.

По-друге, Ющенко завжди може спробувати відмовитися вносити Януковича на посаду прем’єр-міністра.

Конституція не містить прямого роз'яснення, навіщо президенту дається 15 днів після того, коли коаліція подає йому кандидатуру прем'єр-міністра. Банкова вважає, що це не напряму передбачає право відхиляти претендента. Рішення Конституційного суду з цього приводу немає, а, знаючи норови секретаріату, цю прогалину вони трактуватимуть на свою користь.

У нинішній редакції закону про Кабмін з'явилася норма, за якою прем'єром не може стати людина з непогашеною судимістю. А свого часу, у 2006 році МВС порушувало кримінальну справу за підробку рішень суду, які зробили Януковича несудимим. Щоб схилити лідера регіоналів до компромісним, цю справу можна витягнути знову.

Однак згода на коаліцію з "Нашою Україною" робить Януковича заручником у його бажанні балотуватися на виборах президента. Якщо в усьому іншому він з Ахметовим погодився, і поламав власні домовленості про коаліцію з Тимошенко, то пожертвувати президентством для Януковича катастрофічно.

Відсутність домовленостей під вибори не лише 2009, а й 2010 року – це одна з причин, яка гальмує проведення дострокових виборів.

Тому під час однієї із зустрічей Ющенко сказав Яценюку і Тимошенко, що готовий скасувати вибори, якщо є коаліція, під якою підпишуться 226 депутатів.

Останнє уточнення про автографи має суттєвий зміст. Можливо, Тимошенко і зібрала би 37 депутатів за коаліцію у фракції НУНС, але 226 підписів під коаліційною угодою це не дасть.

Навіть якщо скласти 156 депутатів БЮТ і 20 блоку Литвина, Тимошенко потрібно взяти в союзники щонайменше 50 депутатів-нашоукраїнців. Це нереально.

Виходом із ситуації Ющенко вважав би створення нової коаліції – але за умови нового прем’єр-міністра. Зрозуміло, що БЮТ це не влаштовує. Проміжним виходом з ситуації могло би стати голосування вотуму недовіри Тимошенко. Але голосів під це рішення також немає.

Четверта причина, яка зупинила вибори – це зникнення мотивації для Віктора Балоги у їх проведенні. Більше того, минулого тижня глава секретаріату заявив у статті на "Українській правді", що альтернативою розпуску парламенту є нова коаліція.

З самого початку дострокові вибори були шансом для Балоги отримати свій шматок політичного поля, яке би зберегло його вплив після 2010 року, коли Ющенко втратить посаду президента.

Однак "Наша Україна" заблокувала будь-яку можливість участі Балоги в новому блоці Ющенка.

Більше того, на Банковій відбувся кастинг претендентів на місце глави секретаріату президента. В’ячеслав Кириленко підтримує кандидатуру Ігоря Тарасюка, брат президента – харківського губернатора Арсена Авакова, Арсеній Яценюк – Віру Ульянченко.

Сам Балога написав заяву про відставку, а в разі звільнення прагне поставити на своє місце Яценюка. Відповідно, як глава секретаріату нинішній спікер мав би очолити виборчий штаб Ющенка. Таким чином Балога робить все, щоб цю посаду не обійняв В’ячеслав Кириленко.

Паралельно БЮТ поновив спроби переговорів з Партією регіонів. Тимошенко намагається переконати Януковича, що виборів, які би посадили його в крісло прем’єра, не буде. Тому "ласкаво просимо" до мега-коаліції.

"Реально зараз відбувається боротьба за Партію регіонів, хто перший добіжить до Януковича. Усі думають, що мета Тимошенко – втриматися на посаді прем’єра. А реально вона хоче повернутися в 2 вересня, коли почали діяти домовленості з Януковичем", - розповів один з лідерів фракції БЮТ.

Керівництво БЮТ вирішило взяти курс на зближення зі "старими" промисловцями Східної України – з Богуслаєвим, Скударем, Бойком. Тимошенко уповноважила переговірників пропонувати їм місце в першій двадцятці. Нелогічно у цій ситуації виглядає тільки одне – чому прем’єр продовжує стверджувати, що дострокових виборів не буде?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді