Аватар для президента

Середа, 10 лютого 2010, 11:43

В Росії нова мода. Найсучасніший писк - книги, фільми, телевізійні передачі, радіоефіри про Україну, про роздеребанену нахабними олігархами територію, що рухається не туди, не з тими і не тим шляхом; про те, як народ бідує пригноблений тими ж олігархами.

Медіапростір повен інформації про майбутнє українсько-російських відносин, а конкретніше про те, що витає в "повітрі", у віртуальних просторах північного сусіда - про неминучий російсько-український військовий конфлікт (до речі, за будь-якого лідера).

Ось така інноваційна, нанотехнологічна думка систематично нав'язується населенню Росії про "нечуханих хохлів", яких потрібно поставити "к ноге". Пропаганда настільки потужна, що навіть на тлі економічних негараздів в наших сусідів, ідея має своїх численних сподвижників.

Зокрема у фільмі Костянтина Сьоміна та Володимира Меньшова "Україна", прем'єрний показ якого здійснило російське телебачення наприкінці 2009 року, сказано про якийсь час Х, що настав для України, і якщо зараз не скористатись моментом, то завтра вже буде пізно.

Що настало? І що буде пізно?

А про що можуть сказати звичайному російському обивателю такі назви документально-публіцистичних та фантастичних книжок, як: "Война 2010. Украинский фронт", "Независимая Украина. Крах проекта", "Эпоха мертворожденних", "Русско-украинские войны", "Поле боя - Украина. Сломанный трезубец".

Впадає у вічі те, що питання ставиться таким чином, що Україна виступає навіть не як агресор, від якого потрібно боронитися, а як Найбільше Всесвітнє Зло, яке потрібно знищити, випалити вогнем, зморити голодом.

І неважливо це - мала дитина, чи похилого віку людина. І неважливо, якою мовою на цій території розмовляють - російською, українською, польською чи болгарською.

Провідник ж неспростовного, беззаперечного Світлого Добра, який має взяти на себе таку почесну місію карати вогнем і мечем, зрозуміло хто - виключно Росія.

А тепер щодо виборів президента в Україні. Для Білокам'яної еліта української політики, навіть кандидати, які вийшли в другий тур президентських перегонів, як це випливає з коментарів політологів сусідньої держави, - все одно хохли.

Це виглядає доволі кумедно, але такий собі російський політолог Михайло Леонтьєв, ведучи мову про Віктора Януковича після першого туру виборів, заявив, що це логічне продовження помаранчевих технологій, і для Росії він може і не зло, але точно вже не добро.

А в коментарі одному з видань цей пан Леонтьєв, у день другого туру виборів взагалі видав таке своє унікальне бачення: "Украина - это составная часть России, между этими странами не может быть никаких отношений... Россия образовалась в результате слияния Малороссии и Московии. Сейчас Украина стала своеобразным проектом расчленения нашей страны. Хватит размазывать сопли по столу - государствам пора объединяться".

Про те, як саме має відбуватися об'єднання заявив високопоставлений російський політичний діяч Кадиров інформагентству Reuters: "Грузия и Украина являются болезнью России, и эту проблему нужно решить - переходить в наступление".

Такі заяви взагалі не потребують коментарів. Власне, немає сенсу повертатися і до відеозвернення президента Росії Дмитра Медвєдєва. Та беручи до уваги підписану тим ж Медвєдєвим на днях нову військову доктрину Росії, згідно якій Росія набуває широких прав використання ядерної зброї, думки приходять занадто конкретні.

Зрештою, є бажання поговорити про інше. Варто набратися мужності й поглянути правді в очі. Україна дійсно розколота, зруйнована економічно. Фактично, ми стоїмо на порозі глобальної соціальної катастрофи.

Глобальна стратегія для нового президента - об'єднати країну, стати народним, національним провідником. Фактично, це особа, яка, як міфічні Данко чи Прометей, віддасть всього себе на служіння людям, своєму народу.

І ось тут виникає аналогія з фільмом Джеймса Кемерона "Аватар", в якому Джейк Саллі, колишній морський піхотинець, будучи прикованим до інвалідного візка, здійснює космічну подорож на планету Пандора для сприяння завоювання її землянами.

Мета - за допомогою аватара ввійти в довіру до місцевих мешканців та переконати надати землянам змогу заволодіти покладами рідкісних та цінних ресурсів.

Не дочекавшись закінчення "мирної" частини свого проекту, земляни починають військові дії, вбиваючи жителів Пандори. І тоді Джейк Саллі, будучи засланим земним агентом, перевтілившись у свій аватар, рятує, об'єднавши не тільки цих істот, але й, якщо так можна сказати, ноосферу всієї планети, навіки ставши представником народу НаВі.

Ключовими фразами тут є РЯТУЄ, ОБ'ЄДНАВШИ і СТАВШИ НАВІКИ.

От особисто мені було байдуже, хто посяде почесне перше місце у українських виборчих перегонах. Лише виникає запитання: а чи є аватар для нашого президента?

Чи є внутрішня мужність у президента приміряти цей аватар на себе, щоб повести народ до свободи й захистити його? А для прем'єра? Чи може, так і зостанемося прогнутими хохлами?

Андріян Фітьо, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини