Брехнею світ обійдеш та назад не вернешся

Середа, 03 лютого 2010, 12:44

Добігають кінця виборчі перегони, наскрізь прошиті брехнею, лицемірством, лукавством. Серед цього безмежжя подвійних стандартів звучали і чесні, щирі голоси.

Ці голоси - наші завоювання останніх п'яти років. Але, на жаль, не були вагомо почуті суспільством. Ми знову повернулися у кінець 90-тих, коли стояли перед вибором меншого зла.

24 мільйони громадян (із 39 мільйонів внесених до виборчих списків) не підтримали двох претендентів, які вийшли у другий тур. Вражаюча цифра. Кожен з виборців мав свої мотиви. Частина з них залишиться вірною своєму вибору і або не прийде на вибори, або скористається можливістю приєднатися до тих, хто не підтримає нікого.

Інша - проголосує за когось із двох. Проблема такого вибору перетворюється на душевні муки. Особливо у нацпатріотів, до яких зараховує себе і автор цих рядків. Особливо у тих, хто у першому турі голосував за чинного президента. Саме за його політику націєтворення.

Налякані деякими заявами "недемократичного" претендента і його симпатиків, (які раптово, як "з табакерки", вискочили на телеекрани із своїми дрімучими оцінками), нацпатріоти ніяк не можуть привести себе у синхрон із совістю. Бо як же голосувати за менше зло, коли цьому злу складено ціну вже давно...

А з іншого боку, якщо не проголосуєш, то ж може перемогти ... Страшно й подумати. Бо ж от кинули клич голосувати за "неї" шановні ( і не дуже) особистості. Дехто просто на прес-конференції вже майже говорив поезією во славу своєї нової обраниці.

Інші вдаряли філософією по більшому і меншому злу. Варіант "не підтримую жодного" не вітався, а подекуди сприймався майже як єресь.

І якось розгублені забули про позицію президента. Невже ви думаєте, що у нього не стало би мужності, вбачаючи загрозу тільки з одного боку, закликати до консолідації з Нею? Чому так просто віримо брехні, не замислюючись звідки вона?

Слово "брехня" у цьому виборчому процесі стало для нас звичною справою. Вона навіть не дратує. Її так багато - у деклараціях, у кримінальних справах, у маніпулюванні бюджетними цифрами, у закликах, в обіцянках.

Минулої неділі, після проповіді добропорядного чесного сільського священика, прихожанка голосно запитала: "Батюшка, а чому Ви нічого не сказали про брехню? Що вона є великим гріхом".

Священик знітився. Сказав, що про брехню - вже іншим разом. Деякі парафіяни звично затюкали жінку, яка зазвичай ставить такі дитячі і незручні запитання. З сумом подумалося, що на слово "брехня" на час виборів накладено табу. Бо асоціюється з певною особою, а політична доцільність вимагає...Навіть, у церкві.

Можливо , коли б ми, як мантру, повторювали народну мудрість - "брехнею світ обійдеш та назад не вернешся", то мали б іншу картину для вибору.

Чого ми так боїмося? Маємо Конституцію (на жаль, розбалансовану завдяки теперішнім друзям претендентки). Маємо закони.

Зрештою, є вже велика спільнота мислячих категоріями держави громадян.

За ці 5 років ми навчилися вільно думати, вільно говорити. Потрібна лише наша воля стояти на сторожі наших свобод.

А наше дружнє "не підтримую" повинно стати засторогою переможцю.

Закінчу на оптимістичній ноті. За 5 хвилин до закриття виборчої дільниці туди вбігають захекані хлопець і дівчина. Бюлетень, який вкидає хлопець, розгортається. Відмітка стоїть навпроти прізвища Арсенія Яценюка.

Ровесник Незалежності таки встиг віддати свій голос за представника нового покоління політиків.

Данута Костура, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Координувати периметр Сил оборони

Закупівлі ЗСУ: коли якість важливіша за ціну

Запрацював Реєстр збитків, завданих Росією. Бізнес має трохи зачекати

Як не перетворити реформу системи управління відходами упаковки на імітацію

Офіс Президента починає публічні розмови про повторний прихід демократії в Україну 

Як нам пам'ятати трагедії: нетравматична імерсивність в пам'ятниках