Друга Світова чи Велика Вітчизняна?

Середа, 14 квітня 2010, 12:36
Міністр освіти - ! - та науки -! - України - !!! - Дмитро Табачник нещодавно виступив з ініціативою викинути з українських шкільних підручників термін "Друга Світова Війна", та замінити його на "Велика Вітчизняна Війна".

Чия вітчизна?

Проте із цим постає кілька запитань.

По-перше, "Вітчизняна" походить від слова "Вітчизна". Про яку ж "Вітчизну" йдеться? Про Радянський Союз?

Я розумію, що для ветеранів Червоної армії він дійсно був Вітчизною. І коли ми вітаємо їх зі святом Перемоги, звісно, доречніше, з поваги до їхнього подвигу, вживати саме "Велика Вітчизняна Війна".

І не вина цих зараз уже старих людей, що в їхні найкращі часи, в їхній молодості їх було використано для підтримки нелюдського тоталітарного режиму...

Але всі, хто зараз здобуває освіту в школі, навіть не були народжені в Радянському Союзі! Не кажучи вже про те, що ніколи не жили там. І вони не можуть мати іншої Вітчизни окрім незалежної України. Суто із часових причин - знову ж таки, такі реалії їхнього народження.

Звісно, якщо перебувати впевненим, що незалежність України є "прикрою помилкою", а розпад Радянського Союзу "крупнейшей геополитической катастрофой века".

Якщо ж незалежність України є лише підлою вигадкою "бандьоравцев-фашистав-амєрікосав" з метою відірвати "Малую Расію отъ єя матєрі - Расії Вєлікай", - тоді так.

Тоді наймолодше покоління українців не може мати іншої Вітчизни, окрім як Радянського Союзу, читай Росії. Який обов'язково буде реставровано в тій чи іншій формі. І саме так його, оце нове покоління, і треба виховувати!

Не зрозуміло лише, чому цим займається міністр освіти України.

Покривання злочину

Проте є ще й друге, серйозніше питання.

Як загальновідомо, Велика Вітчизняна війна розпочалася 22 червня 1941 року, з підступного нападу гітлерівської Німеччини на Радянський Союз.

А от Друга Світова війна розпочалася на два роки раніше, 1 вересня 1939 року, з не менш підступного нападу Німеччини на Польщу. І із ще більш підступним ударом, попередньо домовленим у пакті Молотова-Рібентропа, - по Польщі в спину, зі сторони Радянського Союзу, 17 вересня 1939 року.

Якщо ми викидаємо з підручників термін "Друга Світова", то значить цих двох років війни не було взагалі.

Не було пакту Молотова-Рібентропа. Не було й секретного додатку-протоколу до нього від 23 серпня 1939 року, про розподіл територій між нацистською Німеччиною й СРСР.

Не було спільного нацистсько-радянського - !!! - "параду переможців" в Бресті 22 вересня 1939 року. Як і не було Договору про дружбу й кордон між гітлерівською Німеччиною і Радянським Союзом від 28 вересня 1939-го.

Іншими словами, не було співучасті Радянського Союзу в розв'язанні Другої Світової війни. Ніхто не брав участі в розчленуванні Польщі - "уродливого детища Версальского мирного договора", за висловом народного комісара зовнішніх справ Молотова.

А був лише добрий, білий і пухнастий Радянський Союз. Який невинно постраждав від нападу Німеччини.

І не було, значить, багатотисячних жертв нелюдських репресій комуністичного режиму на Західній Україні.

Таких, що місцеве населення, яке спочатку із квітами зустрічало червоний  прапор радянської армії, потім назвало цей вересень "чорним". На противагу "золотому" вересневі комуністичної пропаганди, яка все торочила байки про "захист" західноукраїнського й західнобілоруського населення.

Не було нічого?..

Іван Коломієць, Києво-Могилянська академія, політолог, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Які українські товари найбільше цікавлять іноземних покупців?

Складне навчання, ПТСР і відчуття щастя. Що відбувається з українськими дітьми?

Повертаємо учнів у школи: чому важливо робити укриття і що для цього робить держава

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб