Особливості національного метання яйцями

П'ятниця, 30 квітня 2010, 11:49

Вівторковий "яйцевий тероризм" у Верховній Раді України одержав відгомін у багатьох європейських виданнях. Журналісти з-за океану досі не можуть прийти до тями - як це так: улаштувати дебош із яйцями в найвищому законодавчому органі країни?!

Насправді "яйцеві бої" притаманні менталітетові українців, та посідають невід'ємне місце в сучасній історії.

Наша нація на практиці довела, що використання курячих яєць можливе не лише за внутрішнім призначенням, а й зовнішнім.

Підтвердження цьому стали події вересня 2004 року. Тоді на кандидата в президенти, діючого прем'єра Віктора Януковича, був "спланований замах" студентом одного із прикарпатських вузів.

Під час відвідин західної області Янукович отримав удар яйцем від 17-річного сина декана. Друге невикористане яйце, як стверджували ЗМІ, залишилося в студента в кишені.

Той вояж для високопосадовця завершився госпіталізацією, з діагнозом "колаптоідний стан внаслідок поранення гострим предметом".

- Віктор Янукович лежить під крапельницею, - так описала наслідки яйцевої атаки на свого шефа соратниця Ганна Герман. У підсумку, консиліум лікарів рекомендував Януковичу полікуватися ще дві доби.

Відтак у мережі інтернет з'явився розважальний сайт "Веселі яйця". Наповнення сайту просте: усе, що пов'язане з яйцями - анекдоти, курйози. Та ще й рімейк радянського кінофільму "Джентльмени удачі" на політичні події вересня 2004 року.

Наступною "жертвою" яйця виявився головний "фронтмен" України Арсеній Яценюк.

"Важкий тупий предмет" полетів на Арсенія Петровича, коли він перебував в Ужгороді під час президентської кампанії-2010. На мітингу перед ужгородцями, декілька людей закидали його яйцями. Врятувала Яценюка охорона, яка швидко накрила його парасольками.

Але молодий політик, на відміну від Януковича, зорієнтувався у ситуації: "А за ваші яйця я можу взятися!" Після цих слів "нападники" почали тікати з натовпу.

Силу курячого яйця відчули на собі й активісти Всеукраїнського об'єднання "Свобода", які проводили акцію в центрі Севастополя на підтримку свого лідера, кандидата в президента Олега Тягнибока. 

Після початку акції, маніфестанти, які тримали в руках плакати й гасла з написом "Україна для українців", зіткнулися з мешканцями міста в кількості приблизно 500 людей, які перегородили їм дорогу.

Зав'язалася масова бійка. Після цього городяни почали закидати націоналістів яйцями. Але вчасно підоспіли міліціянти. Вони підігнали два автобуси, у які представники організації "Свобода" й були швиденько завантажені, та під конвоєм міліції відправлені в невідомому напрямку.

Крім українських політиків, міць яйцевої шкарлупи свого часу відчула співачка Ірина Білик.

Виступаючи в Тернополі наприкінці листопада 2006 року з туром "Допомогти так легко", кілька невідомих кинули неї яйцями. Як з'ясувалося згодом, через російськомовні пісні в репертуарі.

Інша "улюблениця" тернопільської публіки - співачка Наталія Могілевська - потрапила в яйцеву опалу під час танцю із Владом Ямою в Тернопільському ПК "Березіль".

Двоє молодих людей жбурнули яйця в співачку, які забруднили її сукню. Опісля Могілевська із приводу інциденту сказала, що через таких людей деякі артисти відмовляються їхати виступати до Тернополя.

Прогнозую, симпатія до цієї поки що не холодної та не забороненої зброї, себто яєць, - збережеться й надалі.

Цей оптимізм підкріплюється тим, що електорат чи публіка України, таким чином, здебільшого, висловлює обурення, незгоду з тим чи іншим рішенням.

Трапляються також провокаційні моменти.

Проте за двох випадків українці отримують привід для нових анекдотів та підняття настрою.

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу