Картинка для президента

Середа, 04 серпня 2010, 13:52

Майже щодня "5 канал" отримує президентський відео-пул. В робочому кабінеті своєї кримської резиденції Віктор Янукович зустрічається зі своїми підлеглими. За час відпустки голови держави президентська прес-служба повідомила про 10 таких зустрічей.

 
Навіщо усім тим можновладцям довелося їхати у Крим? Напевно, лише для того, щоб показати платникам податків, що Янукович не відпочиває, а працює - "не бережет себя, о народе думает", як сказали в Камеді Клаб.

А говорячи словами телевізійників - аби створити картинку, як той таки Янукович переймається державними справами. Ось він обговорює цьогорічний врожай з прем'єром, а от із міністром. Переймається реформами МВС та прикордонного відомства. Так вимагає від правоохоронців "якнайшвидше відреагувати на виклик, кинутий українському суспільству бандитами".

Ці кадри потрапляють у випуски новин, українці дивляться і розуміють "хто у домі Хазяїн". Проте за кадром залишається запитання: навіщо це шоу?

Чи може Янукович обійтися "без картинки"? Може, якщо схоче. За вікном резиденції 21 століття. Є, наприклад, Інтернет. От Микола Азаров запевнив громадськість, що користується Інтернетом.

Я не закликаю Януковича та Азарова спілкуватися по ICQ. Це відволікає і від роботи, і від відпочинку. Але скористатися електронною поштою однопартійці могли б.

Далі можна згадати і про телефонний зв'язок. Звичайно, той таки прем'єр не завжди буде знаходитися біля "десятки" чи "сотки". Але мати під рукою мобільний - хіба це проблема?

Пам'ятаю минулої осені на прес-конференції в "Інтрефаксі" Азаров цитував смс, що надійшло на його телефон. Правда те повідомлення, яке, до речі, стосувалося роботи Тимошенко, було чомусь роздруковане на аркуші А4. Проте, якщо вірити Азарову, смс він читає, навіть цитує.

Тож і Янукович міг би таким чином підтримувати з ним зв'язок. Не кажучи вже про телефонну розмову.

Варто згадати і про телеміст. Пам'ятаю, під час політичної епідемії навколо свинячого грипу Тимошенко за допомогою відеозв'язку спілкувалася із усіма губернаторами. Цими днями цю ж технологію використовує російський прем'єр, щоб провести наради щодо боротьби з пожежами.

Чому я нагадую про ці можливості? Бо за кожен візит чиновника у Крим на робочу зустріч із президентом доводиться платити платникам податків, і мені так само. Якось важко повірити, що усі гості їздять на півострів автостопом, на велосипеді або за власний кошт.

У розжареному вагоні я теж не уявляю собі Азарова чи Хорошковського. Тому або рейсовий літак, або чартер. І все це нашим коштом - за наш рахунок літають гості до Януковича. Хоча окремого рядка "картинка для президента" в законі про держбюджет немає.

Ба більше, окрім грошових витрат, кримські зустрічі з президентом демонструють неефективне використання робочого часу високооплачуваних чиновників. Лише на дорогу з Києва до кримської дачі Януковича витрачається щонайменше 3 години. На дорогу туди і назад виходить до 6 годин. Плюс робота на президентській дачі. Ось і виходить - на зустріч із Януковичем треба витратити увесь робочий день.

Якось це не узгоджується із пунктами передвиборної програми Януковича: "вкрай складні реалії вимагають від вищого керівництва країни оперативного та ефективного реагування", "я і моя команда не витрачаємо час на пустопорожні розмови", "забезпечу вдосконалення механізмів державної влади", "я готовий використати свій багаторічний досвід та знання на благо людей і країни" тощо.

Щодо останнього. Може Янукович просто не має досвіду та знань в царині сучасних технологій та зв'язку? Цьому можна було б повчитися у того ж Дмитра Мєдвєдєва: він і блог має, і у Твіттері присутній, і одним із перших отримав домен кирилицею - президент.рф. Хоча для нього це так само - лише "картинки для президента".

Олексій Братущак, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном