Янукович оголосив конкурс знущань із себе

П'ятниця, 17 вересня 2010, 13:48

Можливо, хтось і не помітив, що в Україні прийнято чудовий нормативний акт. Акт, що завершив цілу політичну епоху. Акт, що зробив президента Віктора Януковича чимось зовсім іншим, аніж були президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та, нарешті, все той же президент Янукович - до останнього часу.

Пречудовий акт, зміст якого зводиться ось куди: до 16 версеня 2010 року в Україні можна було писати все, що думаєш, про кожного посадовця, включаючи президента України. А от після 16 вересня можна писати все, що думаєш, про кожного посадовця - лише не про  п р е з и д е н т а  У к р а ї н и.

Указ глави держави за номером 910/2010 формулює це так:

"Установити, що розміщення соціальної реклами із використанням імені та зображень президента України здійснюється лише за його згодою. Заборонити використання імені та зображення президента України для проведення передвиборної агітації".

Це - пункт третій указу. Цікаві можуть пересвідчитись, що решта пунктів - перший, другий, четвертий та п'ятий - нічого по суті не змінюють.

На перший погляд, нічого особливого тут немає. Ну, не бажають Його Величність мати ті ж права, що й холопи. Ну, не вистачає Його Величності статей кримінального та адміністративного законодавства, що карають за приниження Його Величності, а хочеться Його Величності взагалі бути "володаркою моря", як сказав би відомий український прозаїк Пушкін... Ну, мало Його Величності "Межигір'я" та супертраси на Богатирській, на яку я саме дивлюся, пишучи ці рядки. Ну, з ким не буває?    

Але все ж таки давайте проаналізуємо. Що означає цей, такий простецький з вигляду, пункт?

Правильно: в першу чергу він означає, що та ж Партія Регіонів не матиме права використовувати в своїй передвиборчій рекламі "ім'я та зображення" Віктора Федоровича Януковича. Як і - це я тут проконсультувався з юристами, й надаю всім бажаючим безкоштовну пораду - "ім'я та зображення" Віктора Януковича (без по-батькові), Віктора Федоровича (без прізвища), просто Януковича (без нічого) та Президента України (без коментарів).

Але водночас такого права позбавлені й інші політичні сили.

І це вже цікавіше. Це, наприклад, означає, що жодна опозиційна партія не зможе використати рекламний щит зими-2010, де Янукович своїми прізвищем та зображенням обіцяє 5 років податкових канікул малому бізнесу.

Тепер-бо ясно, що це була банальна брехня Партії Регіонів у цілому, і Віктора Федоровича особисто. От тільки до 31 жовтня включно ви цього сказати не зможете.

Адже це порушить п. 4 указу 910/2010! Тільки посмійте сказати, що Янукович - брехун - і ви станете порушником його ж, Януковича, указу! Незважаючи навіть на те, що Янукович і справді брехун - принаймні, наскільки відомо особисто мені, жодних "податкових канікулів" ані він, ані його партія навіть не пропонують.

...Для тих, хто ще не зрозумів всієї краси, в указі 910/2010 існує ще й частина 3 пункту 1. А там сказано:

"Недопущення при проведенні передвиборної агітації порушень особистих немайнових прав громадян, у тому числі посадових і службових осіб, на використання їх імені, зображень".

Тобто карикатури, фотографії, портрети заборонені теж. Не завжди, звісно - а тільки тоді, коли так вирішать ті, кому доручено слідкувати за дотриманням цього Указу. Тобто - Генпрокуратура, Центрвиборчком та Нацрада з телерадіо. (Чому в цьому списку немає Служби, ваш покірний слуга, по щирості, не розуміє. Невже щось сталося з паном Х.? Невже це опала? Неправильно почистив нігтик?)

Хай там як, а жанр карикатур та просто пропаганди на цих виборах Указ закриває щільно. От тільки неясно, навіщо. Відомо ж: каструльну кришку до вулкана не припасуєш. Буде тільки гірше.

Єдине, на що лишається сподіватись - що клінічні дурники, які підсунули Президенту України Віктору Федоровичу Януковичу цей указ, таки не є високими посадовцями Вітчизни. Тобто той, хто розмістить в Інтернеті портрети цих неймовірно тупуватих істот, не підпаде під дію вигаданого ними ж обмеження...

А ми вже будемо вдячні. Країна мусить знати своїх вказотворців.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції