Житомир з крильцями

Четвер, 30 вересня 2010, 12:47

Щойно повернувся з рідного Житомира, де гостював декілька днів. Нарешті, за останні три роки мав можливість походити центром міста.

Насамперед в очі кидається те, що, на відміну від столиці, у Житомирі повним ходом іде виборча кампанія. Про це свідчать рясні білборди претендентів на міського голову.

Більшість намагається виїхати на лаконічних гаслах або нездійсненних проектах.

Претендент у мери від "Батьківщини" Микола Савенко, власник фірми з виробництва металопластикових вікон, почав свою виборчу кампанію просто й безхитрісно. З реклами свого бізнесу. Мовляв, міняйте вікна - це енергоефективність міста.

Кандидат від "Фронту змін" Геннадій Зубко йде під гаслом "Зміни майбутнє!" і під портретом Арсенія Яценюка. До речі, у "фронтовиків" поки що найбільше рекламних площ. Їхнього кандидата в Житомирі вважають респектабельним політиком без темного минулого.

Немає поки що реклами ветерана житомирських міських перегонів - Віктора Развадовського, який, за слухами, теж збирається на вибори. Якщо він прийме це рішення, на площинах він швидше за все з'явиться в традиційному мундирі. Адже він - колишній начальник харківської обласної міліції за міністра Луценка й донедавна керівник транспортної міліції.

Мундир - бо це подобається пенсіонерам, його основному електорату. Бабусі добре пам'ятають виборчу доброчинність міліцейського генерала. Адже саме Розвадовський першим на Житомирщині став роздавати пайки пенсіонерам, влаштовувати для них обіди тощо. Тож, напевне, він і тепер зможе отримати чималий відсоток голосів.

Багато білбордів у чинного мера. Але кампанія команди Віри Шелудченко "Рідне місто" не вирізняється креативом. Вона зводиться до звітування про свою діяльність - "комп'ютеризовано", "освітлено", "соціальну допомогу збільшено".

Серед них загадковий "борд" - "відмінено двоставковий тариф". Якщо б не батьки, я б так і не дізнався, що це таке. Виявляється, тепер мешканці можуть обирати, як сплачувати за опалювання - протягом всього року чи тільки під час опалювального сезону.

Але найбільш помітною в місті є кампанія харків'янина Михайла Заславського, екс-заступника гендиректора держкомпанії "Газ України" з розрахунків.

Цей пан іде на вибори під гаслом "Житомир отримав крила!"

Ідеться про обіцянку відкрити на військовому аеродромі Озерне під Житомиром аеропорту "Озерне-Житомир". Кандидат обіцяє, що в проект буде вкладено 500 мільйонів доларів, буде створено три тисячі робочих місць. І що цей аеропорт може стати одним із найбільших транспортно-логістичних центрів України.

За два дні новину про відкриття авіакомпанії кілька разів показало обласне державне телебачення, міське телебачення "Союз", матеріали з'явилися у всіх місцевих газетах та радіостанціях, у тому числі комунальних. З'явилися навіть оголошення про прийом усіх бажаючих на роботу в авіакомпанію.

Для Житомира такі "Нью-Васюки" - не новина.

Колись там уже обіцяли метро до Києва. Але, очевидно, житомиряни так і не навчились користуватися виделкою, щоб знімати з вух передвиборчу локшину.

Бо наступного дня після презентації "авіакомпанії" під офісом Заславського я побачив довжелезну чергу з житомирян, охочих працевлаштуватися...

Чесно кажучи, був дещо розчарований наївністю земляків, які не розуміють, що їх просто використають на виборах - і викинуть, як гігієнічні засоби одноразового вжитку.

А з іншого боку - обурений тим, що в цій брудній "розводці" бере участь державна телерадіокомпанія, міське радіо та газета, які утримуються на гроші платників податків, а також інші ЗМІ. Навіть ті, які номінально вважаються вільними. Наприклад, газета "20 хвилин".

Також прикро й те, що ніхто з місцевих журналістів, громадських діячів, правозахисників та, зрештою, політиків з інших політичних таборів так і не здійняв галасу, і не став на захист одурюваних людей.

Чому не діють правоохоронні органи - теж не зрозуміло. Адже їх мала б зацікавити бурхлива діяльність у ЗМІ "авіакомпанії", яка має статутний капітал усього 1 (одну) тисячу гривень.

Потім, аеропорт знаходиться у власності Міністерства оборони. Чому мовчить міністерство, чий аеродром уже "перетворили" у аеропорт?

У місті подейкують, що Заславського приховано підтримує один із впливових житомирських регіоналів, що входить до уряду, міністр АПК Микола Присяжнюк. Може, саме через підтримку впливового регіонала оцей лохотрон залишається без жодної реакції?

Але виникає інше питання - навіщо це Партії регіонів? Чи хочуть вони відповідати за відвертий обман після виборів? Тим більше, що в них є нібито власний кандидат у мери - заступник губернатора Володимир Дебой.

Тимур Нагалевський, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів

Піти з Telegram (не)можливо? А як щодо переходу у WhatsApp?

Найкращий рік у кар'єрі Костюк: чого не вистачає для здобуття престижних титулів?