Бут: "ведмежа послуга" Портнову

Вівторок, 12 жовтня 2010, 19:09

За 8 місяців президентства Віктора Януковича "влада реформаторів" спромоглася розпочати лише одну реформу - судову. Її автором називають заступника глави АП Андрія Портнова.

Влітку парламент ухвалив закон "Про судоустрій і статус суддів", який вніс Янукович. Тоді ж Портнов писав у своїй статті в газеті "Дзеркало тижня": "Законопроект забезпечує вдосконалення механізму реалізації прав кожного громадянина України... Судова реформа, започаткована главою держави, наближає Україну і до європейського правового простору". А згодом і президент запевнив: "Суддя зобов'язаний бути чесним, і не має права підтримувати будь-які сили, окрім закону й законних інтересів наших громадян. Ми рішуче будемо викорінювати практику тиску та втручання в роботу судових інституцій із боку будь-яких гілок влади".

Ага, повірили. Тоді.

Але ось до суду звернувся "нервовий і подразливий" українець Юрій Бут. Судячи з його звернення, правду у Феміди він почав шукати, перебуваючи під дією якихось "медичних препаратів". Аж так допекла його Ольга Сніцарчук словом "відщепенець" у своєму сюжеті, що той "став зриватися на рідних і близьких, знайомих, колег по роботі".

Після блискавичної судової реформи, рішення суду в справі "Бут проти Сніцарчук" можна було б легко спрогнозувати. Але спочатку Подільський райсуд вирішив, а згодом Апеляційний суд міста Києва залишив у силі рішення: стягнути з журналістки й каналу 20 тисяч гривень...

От Ви, пане Портнов, тиждень тому заявили: "Із жалем прочитав рішення Апеляційного суду Києва".

І я Вас розумію, бо реформу провели, а нічого не змінилося. Бут отримав рішення на свою користь у "свого судді".

Саме Бут є автором подання на призначення суддею пана Закропивного. Останній головував у справі "Бут проти Сніцарчук" під час розгляду в Апеляційному суді міста Києва.

Після цього в моєї колеги залишалася надія лише на касацію.

І тут раптом долею журналістки зацікавилися Ви, пане Портнов. Дали коментар, у якому звернення Бута до суду назвали "ведмежою послугою" парламентському комітету з питань правосуддя".

Насправді "ведмежу послугу" Бут зробив Вам, як автору судової реформи, та президенту-реформатору. Цей народний обранець яскраво продемонстрував, на яке правосуддя може сподіватися простий українець після реформи. Більше того, якби Ви вчасно не зацікавилися б цією справою, то вже невдовзі отримали б іншу "Сніцарчук проти України". В Європейському суді із прав людини.

І тоді вже не доведеш, що судова реформа наблизила Україну і до європейського правового простору.

Аби цього не допустити, ваші товариші, Володимир Пилипенко та Валерій Писаренко, зареєстрували постанову про зняття Бута з його посади в парламентському комітеті. А Пилипенко ще й добровільно вирішив представляти інтереси Сніцарчук у суді.

І після цього сталося диво! Бут відмовився від претензій до Сніцарчук!

Просто таки "реформа в дії".

От тільки далеко не всі українці можуть сподіватися, що наступного разу їхні інтереси будуть відстоювати "друзі Банкової".

Ваших друзів просто не вистачить на всіх українців.

То, може, краще знайти ту реформу, яка десь втратилася, і дійсно наблизити Україну до європейського правового простору?

Олексій Братущак, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини