Тернопіль та Тернопільщина: за крок до вибору

П'ятниця, 29 жовтня 2010, 11:39

Чергова виборча кампанія виходить на фінішну пряму. За кілька днів до дати голосування маємо можливість підбити певні підсумки.

Де-факто вибори в Тернополі та області стартували десь за місяць-півтора до офіційної дати, хоча, якщо бути до кінця відвертим, Тернопільщина перебуває в стані перманентних виборів ще із зими 2008-го року, коли ВРУ дала добро на дочасну "селекцію" облради.

Саме відсутність виборів до ТОР виводить на перший план змагання за крісло міського голови Тернополя.

Усі на старт!

Зміни до закону про вибори депутатів міськрад дали зелене світло цілій низці політичних партій, частина з яких отримає своє представництво в радах. Однак збільшення кількості претендентів із високими рейтингами призведе до розпорошення електорату.

В державах зі сформованою роками електоральною системою існують квоти та системи підрахунку, розроблені навмисне для того, щоб репрезентувати якомога більше різних верств та вподобання народу.

Проте в наших реаліях, тактика "розділяй та владарюй" стане в нагоді партії влади. Адже при формуванні більшості в місцевих радах, не маючи значних за розміром фракцій, депутати шукатимуть шляхи до компромісу. І тут їх усіх залюбки приймуть у свої обійми регіонали, пообіцявши посади.

Про серйозність підготовки ПР до цих виборів свідчить робота, проведена ними з формування виборчих комісій - у складі ТВК та ДВК явна кількісна перевага провладних сил.

Окрім своїх сателітів - КПУ, НП, ХДС, СУ - регіонали залучили й місцеві технічні партії: Нова Політика, Інформаційна Україна тощо, які не мають шансу потрапити до органів місцевого самоврядування, проте розширюють плацдарм для махінацій.

Уже нормою стали випадки, коли члени дільничних комісій були щиро переконаними, що є представниками ПР, і лише безпосередньо на засіданнях ДВК дізнавалися, що подані від іншої політичної сили.

Проблеми з формуванням виборчих комісій тривають і досі. Адже, за час перегонів, уже тричі змінювався голова обласного тервиборчкому. Як зауважує ГМ "Опора", що веде активний моніторинг виборчого процесу, міська ТВК у жоден спосіб, ані через ЗМІ, ані через інформаційну дошку, не оприлюднює свої протокольні рішення. Відтак здобути детальнішу інформацію доволі складно.

Домінування пропрезидентських сил у комісіях також дозволило зареєструвати від ВО "Батьківщина" список кандидатів до міськради Тернополя, котрий їхня лідерка Тимошенко вважає нелегітимним і вимагає його відкликати.

Як і в цілому по Україні, Партія регіонів отримала першу позицію в бюлетенях у більшості виборчих округів, іноді дістаючи таке право позачергово. У Кременецькому районі першою свої списки до райради подала Батьківщина, а ПР - двома годинами пізніше. Проте при затвердженні офіційного тексту бюлетеня, партії поміняли місцями.

Цікавим є й наповнення партійних списків.

Так, серед претендентів від ПР до місцевих рад понад 70% безпартійних. А в переліку кандидатів від даної політичної сили до Лановецької райради взагалі немає жодного члена ПР. Натомість списки переповнені держслужбовцями та представниками бюджетної сфери.

Як край, що славиться релігійними центрами, Тернопільщина матиме у своїх органах місцевого самоврядування достатню кількість духовенства. Чи варто сприймати це як сигнал про те, що Україна перестає бути світською державою, - невідомо.

А ще, як виявляється, у нас існують партії, укомплектовані представниками однієї професії. Так, до Теребовлянської районної ради від ХДС балотуються виключно лікарі.

Загалом, на 60 депутатських мандатів Тернопільської міської ради претендує понад 800 кандидатів, їхня чисельність зростає від виборів до виборів.

ЗМІ: еволюція від газет до соцмереж

Отримавши кандидатські посвідчення, усі з розмахом взялися за рекламну кампанію.

Зважаючи на те, що серед жителів Тернопільщини досить високим залишається рівень довіри до друкованих ЗМІ, більша частина агітації поширюється саме через пресу. Нажаль, газети не гребують не лише джинсою, а й публікацією відвертої брехні та чорнухи. "Осінній день рік годує", - певне, саме цим прислів'ям керуються редактори місцевої преси.

У виборчий період різко збільшилася кількість інтерв'ю із представниками влади в районних друкованих ЗМІ. Як бачимо, це не феномен Тернопілля, а загальноукраїнська тенденція.

Широкого використання набула практика розповсюдження через пресу, радіо та інтернет замовних рейтингів. В якості соціологічних компаній виступають нікому невідомі вигадані агенції.

Поширення набуває практика використання соціальних мереж, спілкування через які мали б створювати для електорату ілюзію відкритості та готовності до діалогу претендентів із пересічним виборцем. Проте більшість використовує свої аккаунти для розповсюдження агітації. На озброєння взятий навіть сервіс мікроблогів twitter.

Кандидати такі кандидати

Штаби кандидатів покладають великі надії на старі-добрі перевірені методи агітації, одним з яких є організація масових заходів: концертів, презентацій тощо. Так, 14 жовтня на Покрови, до 68-ї річниці заснування УПА в Тернополі одночасно відбувалися два концерти.

Змішана система виборів підштовхнула претендентів на місця під сонцем, переважно мажоритарників, повернутися до майже забутої практики "від дверей до дверей". Кандидат обходить округ, у якому балотується, щоб персонально поспілкуватися з електоратом, представити свою програму та дізнатися про проблеми, що турбують пересічного виборця.

Від найбанальніших методів агітації теж не відмовилися - кандидати позирають на виборців з біл-бордів та сіті-лайтів, а дошки оголошень, стовпи, під'їзди та стіни будинків у кілька шарів заклеєні листівками.

Оригінальністю відзначилися й народні умільці, котрі вирізали з газет фотографії діючого міського голови Заставного та його основного конкурента Надала, приклеїли до одного листка, а внизу підписали "злодії бандити".

Однією з особливостей мерської кампанії є те, що за булаву градоначальника борються одразу три куми: уже неодноразово згадувані Надал та Заставний і висуванець ПППУ Чубак. Що цікаво, усі троє щедро поливають одне одного брудом у місцевій пресі.

Ще один цікавий феномен - феномен будівельників. Троє з 16-и кандидатів на посаду градоначальника є керівниками будівельних компаній. Причини такого масового походу за мерською булавою, думаю, усім очевидні.

Цьогорічні перегони відзначаються великою кількістю креативу та унікальних обіцянок. Можливо, такий розвій думок продиктований тим, що в новому законі про вибори до місцевих рад, нардепи, замість того щоб ввести юридичну відповідальність за невиконання передвиборчих обіцянок - наприклад, можливість відкликати депутата - взагалі виключили норму про програму кандидатів та партій.

Найбільше відзначився кандидат від ПР Гоч, що обіцяє кожному тернополянину 10 соток землі під забудову, посилаючись на 121-у статтю Земельного кодексу.

Оригінальністю вирізняється й список ПР до ТМР - серед кандидатів помічені: син, невістка, мама невістки і ... шофер головного регіонала області, нардепа Ореста Муца.

Схоже, самі регіонали не дуже вірять у те, що велика кількість тернополян купиться на безплатних 10 соток, тому готуються взяти електорат іншими методами.

Висуванець НУ Василь Лило обіцяє побудувати в Тернополі власний Діснейленд. Цікаво, що ця ідея перегукується з обіцянкою Кернеса, виконуючого обов'язки міського голови Харкова.

Свободівський претендент на керування мерією Надал пропонує панацею від травматизму в зимовий період - підігрів тротуарів на кількох центральних вулицях міста, при цьому посилаючись на відповідну "європейську практику".

Діючий міський голова Заставний не відмовляється від своєї ідеї збудувати в Тернополі ГЕС. Хоча, Роман Йосипович обіцяв втілити даний проект у життя ще за цієї каденції і ... за власний кошт.

Висуванець Української Партії Ратушняк нещодавно провів на Театральному майдані сеанс одночасної гри в шахи з усіма бажаючими.

Осібне місце в переліку кандидатів на посаду міського голови займає Долішній від партії "Зелена планета". Однією з найцікавіших програмних ідей пана Віктора є пропозиція створювати власні традиції, аби виокремитися. Такою традицією має стати свято саджання та копання картоплі, що майже переросли в ритуал для місцевих мешканців.

На фоні інших кандидатів, тези Долішнього звучать хоча й із гумором, проте куди цікавіше та місцями навіть реальніше.

Найцікавіше ще попереду!

Уже через кілька днів ми дізнаємося:

1. Скільки місць збере ПР у місцевих радах?

2. У скількох зуміє створити пропрезидентську більшість?

3. Чи застосовуватиметься технологія підкупу виборців і, чи нарешті, когось за це притягнуть до кримінальної відповідальності?

4. Чи зуміє опозиція об'єднати свої зусилля в органах місцевого самоврядування?

5. Чи вдасться комусь втрутитися в боротьбу між Надалом та Заставним за крісло мера?

6. Чи спрацює й цього разу прикмета про чергування безвусих та вусатих міських голів у Тернополі?

7. І нарешті, чи знайдеться така політична сила, що виведе Тернопільщину з аутсайдерів по рівню зарплати, і всерйоз візьметься за розвиток регіону, беручи на себе цілковиту політичну відповідальність?

Час покаже! Чесних нам виборів та достойних обранців, панове!

Назарій Заноз, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію