Тігіпко як інструмент Банкової з контролю за Партією регіонів

Вівторок, 30 серпня 2011, 10:08

З приводу злиття, а точніше влиття "Сильної України" Тігіпка до Партії регіонів вже озвучено досить багато версій.

Найбільш розповсюджені – це підготовка Сергія Леонідовича до прем’єрського крісла, у яке Тігіпко не міг би сісти не будучи членом Партії регіонів, і намагання зібрати навколо партії влади інші більш-менш лояльні політсили, аби зменшити рівень внутрішньої конкуренції напередодні парламентських виборів.

Обидві версії, звичайно, мають право на життя. По-перше, чутки про відставку Азарова точаться вже майже рік, і в числі основних претендентів на прем’єрство регулярно з’являється прізвище Тігіпка.

Проте стати прем’єр-міністром останньому заважало негласне правило, згідно з яким уряд і партію влади повинна очолювати одна людина. Тепер ця перепона майже усунута. Тігіпко вже у ПР, і може претендувати на прем’єрство на рівних із, наприклад, Клюєвим.

По-друге, не менш очевидно, що в Партії регіонів хотіли б зібрати навколо себе лідерів менших провладних партій, аби уникнути, або хоча зменшити градус конкуренції на виборах.

З одного боку так в ПР робили завжди – з Богословською, Кінахом, покійним Кушнарьовим тощо. З іншого боку, додатковим підтвердженням цієї версії є інформація про торги між Віктором Балогою і Банковою за влиття у ПР ще й "Єдиного Центру".

Проте друга версія виглядає сумнівнішою, адже Партія регіонів, яка поволі, але впевнено втрачає рейтинг – не резинова. Зібрати туди всіх не вийде. Адже списку і прохідних округів не стане навіть на діючих депутатів-регіоналів. Що вже казати про перспективи вливання нової крові.

За таких умов "посунутися" з сесійної зали доведеться дуже багатьом нинішнім парламентаріям від ПР. До того ж, досвід "Нашої України", яка свого часу спробувала зібрати всі "демократичні сили", а на виході отримала поразку, програвши БЮТ в 2006 і 2007 роках, має бути хоч трохи повчальним для нових хазяїв Банкової.

Тому видається, що комбінація із влиттям "Сильної України" до ПР є більш складною багатоходівкою. І пов’язана вона із прагненням Сергія Льовочкіна зменшити вплив "старих донецьких" на партію влади напередодні виборів.

Тут слід відзначити декілька дуже важливих позицій. По-перше, Льовочкін, потрапивши до ПР завдяки Прутніку, так і не став своїм для "батьків-засновників" ПР. Натомість саме він і люди, яких умовно відносять до групи RoSUkrEnergo – Фірташ, Бойко, Хорошковський – отримали найбільш суттєві бонуси, найвигідніші ресурси і найвпливовіші посади після приходу Януковича до влади.

Очевидно, це викликало ще більше відторгнення у "старої команди", яка вважає, що забезпечила почесному лідеру ПР перемогу і президентство, дуже мало отримавши натомість.

По-друге, затаївши образу за "недостатню вдячність" після перемоги Януковича на виборах, "старі донецькі" вважали Партію регіонів своїм останнім бастіоном, ключовим ресурсом для збереження впливу на Януковича.

Розрахунок у тому, що на вибори все одно піде ПР, а не адміністрація президента. Тому поки партія контролюється "старими донецькими", а Януковичу потрібен вплив у парламенті, він рахуватиметься з інтересами стейкхолдерів ПР.

Ну, і звичайно ж, для збереження цього бастіону "старим донецьким" передусім необхідно було не допустити Льовочкіна до впливу на ПР.

З іншого ж боку, самому Льовочкіну необхідно було отримати контроль над ПР, щоб мати додатковий ресурс впливу, окрім доступу "до тіла" глави держави.

Крім того, зменшення впливу "старих донецьких" в ПР повністю збігається із прагненням самого Януковича якомога далі дистанціюватися від тих, хто допоміг йому прийти до влади.

Таким чином, у Тігіпкові і влитті його "Сильної України" до Партії регіонів Банкова знайшла можливість увійти до числа стейкхолдерів Партії регіонів.

По-перше, якщо до ПР прийдуть люди Тігіпка, це автоматично означатиме зменшення впливу "старих донецьких" і на формування списку, і на ведення виборчої кампанії, і на майбутню парламентську фракцію.

Це вже не говорячи про те, що реальний вплив "старих донецьких" у наступному парламентському скликанні і так зменшиться умовно вдвічі. Адже кандидатів на мажоритарні округи, швидше за все, затверджуватимуть у адміністрації президента, а не в апараті Партії регіонів.

По-друге, якщо Тігіпко таки стане прем’єр-міністром і автоматично очолить ПР, то фактично Банкова, передусім в особі Льовочкіна, отримає на чолі партії влади людину цілком і повністю особисто зобов’язану йому своїм кар’єрно-політичним злетом.

І на останок. Слід пам’ятати, що Тігіпко значною мірою поламав собі публічний імідж через проведення найбільш складних і, напевно, найменш вдалих соціальних і економічних реформ. А це навряд чи забудуть виборці.

Тому він точно не стане конкурентом для президента Януковича у 2015 році, і малоймовірно, що стане його наступником у 2020.

В ході парламентських виборів образ Тігіпка можна буде використати як символ партійного оновлення. У той же час, на прем’єрській посаді він буде більш молодим і фотогенічним продовженням Азарова, на якого можна буде вішати собак за прорахунки.

Натомість лаври, якщо такі будуть, збиратиме Янукович. Тому Сергій Леонідович у даному випадку не відкриття і не зрадник, а просто – інструмент.

Олексій Краснопьоров, політолог, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні