Закони Євро

Четвер, 22 вересня 2011, 17:18

ВРУ прийняла надзвичайно цікавий закон. Пов'язаний він з проведенням чемпіонату Євро 2012. Називається – "Про особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення в період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні".

Як і велика кількість законів, прийнятих нашими депутатами в період президентства Януковича, він викликає багато запитань і причини для занепокоєння.

Відповідно до частини 4 статті 3 даного закону, постанова по справі про адміністративне правопорушення підлягає негайному виконанню з моменту її винесення. Фактично правоохоронні органи отримають майже повну свободу дій.

Крім того розгляд справ про адміністративні правопорушення буде здійснюватись за спрощеним порядком і справ цих, з огляду на масовість заходів і кількість людей, які в цей час перебуватимуть в містах проведення матчів чемпіонату, буде дуже багато.

Відповідно це вплине на якість роботи органів (посадових осіб), які будуть розглядати ці справи. Негативно, звичайно ж.

Відповідно до частини 5 статті 3, скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом трьох днів з дня винесення постанови. Скарга на постанову по справі про адміністративне правопорушення розглядається уповноваженими органами (посадовими особами) протягом однієї доби з дня її надходження.

З поданих положень випливає, що спершу органи (посадові особи), які розглядають справу можуть спокійно винести незаконну постанову, потім її в обов’язковому порядку буде виконано і лише потім буде можливість її оскаржити.

Фактично правоохоронні органи, особливо враховуючи те, що закони ними і так часто-густо ігноруються, отримають майже повну свободу дій і зможуть чинити повне свавілля.

Ще однією цікавою особливістю цього закону, який фактично означає введення особливого судочинства на період проведення чемпіонату, є термін його дії.

Він не обмежується самим лише періодом проведення спортивних змагань та пов’язаних з ними заходів. Закон діятиме ще 30 днів з дня закінчення чемпіонату. Тобто, якщо фінальний матч в Києві відбудеться в кінці першої декади липня, то закон діятиме ще до першої декади серпня.

Можна припустити, що наплив іноземців до України не припиниться одразу після завершення Євро 2012, але такої кількості їх точно не буде. Тож дія цього закону ще протягом місяця після чемпіонату є абсолютно недоцільною і непотрібною. Це не враховуючи того, що багато норм самого закону є нерозумними.

Можливо декому недоліки цього документу здадуться абсолютно звичними, характерними для того, що приймають у ВРУ. Але це лише на перший погляд.

Він створює передумови для небезпечної практики. Адже переадресація повноважень судових органів на органи виконавчої влади, в даному випадку правоохоронні, є порушенням одного з фундаментальних принципів поділу владних повноважень між трьома гілками влади.

Це може бути свідченням початку наступу навіть на формальний статус України як правової держави та основні права і свободи людини й громадянина. Під егідою Євро 2012.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини