Вам свічний заводик? А, може, партійку?

Середа, 19 жовтня 2011, 12:18

Комусь заводик, звісно, здасться кращим… Але ж партійка! Партійка – це теж, скажу я вам, не слабо: не обмине Всевишній Україну, і ось-ось будуть вибори до парламенту.

Вибори – це шанс на владу, це шанс на горде звання "народний депутат", "слуга народу" (або без "слуга" і без "народу", без зайвих тягарів, а просто – "парламентар"). Ось тут і партійка знадобиться.

А ви – її власник чи, перепрошую, ЛІДЕР! Або – ГОЛОВА, ні, краще навіть – ГЕНЕРАЛЬНИЙ СЕКРЕТАР. (Звучить же?!)

І не якоїсь там "радикально-демократичної" чи "мерітократичної" (втім, можна й таку очолити, дарма, що ні поодинокий азіат, який омріює демократію, ні європеєць-дока в питаннях демократії не зможуть пояснити вам, що то таке "радикальна демократія", або знітяться, почувши про мерітократію, мовляв, про меритократію – знаю, а от про меріто... ні, не чув… ).

Правда, такі в Україні вже розібрані. Вони були, були, але – вчора, а сьогодні вже інші. Однозначно інші.

Та вибір все таки є. Є!!! Хочете, наприклад, партійку "За щастя і красу"? Або "За нове і нетлінне"? Зрештою можна і "Новйо та жесть!".

Що це означає? Ростіть над собою, думайте. Та й яка, врешті-решт, вам різниця? Головне, що – новйо і жесть. Для виборця – креатив. Однозначно кре-а-тив.

Ви вже звабилися? Вас збір підписів на підтримку турбує? Яка провідна ідея, питаєте? Ідеологічна платформа? Програма?

Жодних проблем! Виходимо на сайт юридичної фірми "Акценти", яка пропонує послуги з реєстрації партій. Ціна питання – від 20 тисяч гривень.

"Акценти" обіцяють: здійснити збір необхідних (згідно із законодавством України) 10 тисяч підписів українських громадян у 2/3 районів областей країни, Автономній Республіці Крим та містах Києві та Севастополі; розробити програму і статут створюваної партії і, "як результат всієї виконаної роботи", зареєструвати партію в Мін’юсті України.

Щоб у вас не було сумнівів щодо якості роботи, фірма презентує "товар лицом" і стверджує, що у 2010 завдяки старанням не абияких її професіоналів Міністерством юстиції України зареєстрована політична партія "За справедливість та добробут" (місцезнаходження статутних органів – славне місто Сімферополь), у 2011 уже дві – "Нове життя" та "Міст" (обидві прописані у Києві).

Дані з сайту Мін’юсту реєстрацію партій підтверджують. Тож жодних сумнівів: партії від "Акцентів" розходяться як гарячі пиріжки!

Працівники фірми працюють дуже напружено. На згаданому сайті стверджується (українською і російською – на вибір потенційного замовника), що для партії "Міст" професіоналами-акцентівцями надано послуги зі збору підписів (наших з вами підписів) у 332 районах України, а також послуги з розробки статуту та програми партії, "формування повного пакету документів для реєстрації і супровід процедури реєстрації партії в Департаменті легалізації об’єднань громадян, державній реєстрації друкарських засобів масової інформації" та інформагентств Мін’юсту.

Для "Нового життя" та партії "Міст" професіонали попрацювали дещо менше, зібравши наші з вами підписи тільки у 330 районах України. Але ж результат той же: партії зареєстровані. Професіоналізму на заваді якісь два райони не стануть.

Кажете, що сьогодні ніхто не ходить "від села до села" за ідею, збираючи підписи, а тільки за "грубенькі гроші"? "Акценти" – щирі до межі: ніяких ідей, тільки ці, останні, від 20 тисяч, пам’ятаєте? Вони за них напевно не одну пару BALDININI чи JOHN GALIANO cтоптали.

Щодо "ніяких ідей", то тут я все ж погарячкувала, – ідеї є. Подивіться лише на програми партій "За справедливість та добробут" та "Нове життя".

"За справедливость и благополучие" (ППЗСБ)  – это политическая партия, целью которой является отстаивание интересов и прав всех слоев населения Украины. Первым делом – права на труд и достойный уровень жизни, права на гарантированную социальную защиту, права на свободу мысли и слова, на свободное выражение своих взглядов и убеждений"

До ППЗСБ з Києва приєднуються адепти "Нового життя" із своєю програмою: "Політична партія "НОВЕ ЖИТТЯ"  – політична партія, яка ставить за мету послідовне відстоювання інтересів та прав всіх верст населення України, перш за все – права на труд і гідний рівень життя, права на гарантований соціальний захист, права на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань".

Як не порадіти такій демократичності: ніяких дилем, ким би ти не був, тебе приймуть і в ППЗСБ і в "Нове…", і можеш вільно "виражатися"…

За це окреме спасибі "Акцентам".

"ППЗСБ объединила в себе граждан, которые за долгие годы устали от ожиданий и неуверенности в завтрашнем дне, от бесконечных политических экспериментов и экономической нестабильности, от тяжелых потрясений которые впоследствии привели к ухудшению жизни и дестабилизации общества", – недвозначно проголошує "За справедливість…".

Луною озивається "Нове життя": "Політична партія "НОВЕ ЖИТТЯ" – це партія громадян, які за довгі роки втомилися від очікувань, від нескінченних політичних експериментів.., від економічної руйнації, зневіри у завтрашній день, від потрясінь, які не принесли нічого, крім суттєвого погіршення життя та дестабілізації суспільства".

Віддамо належне ступеню розуміння наших проблем-бід-негараздів! Але жахливо подумати про те, що Мін’юст міг взяти і відмовити у реєстрації ППЗСБ і "Новому…", як відмовив, наприклад, у 2010 у реєстрації аж 21 політичній партії?

І тоді б у нас не було ні справедливості з добробутом, ні нічого нового…

Але сьогодні інше турбує: кому ж віддати перевагу? Може, вступати одразу в обидві партії? Адже "ППЗСБ за стабильность политической жизни Украины", але й "Політична партія "НОВЕ ЖИТТЯ" за стабільність політичного життя України"!

ППЗСБ – "партия единения", а "Нове…" теж не гірше – "партія єднання".

Назви розділів програми ППЗСБ свідчать, що партія – "за социальную справедливость", "за создание социализированной экономики", "за высокий образовательный уровень граждан Украины, развитие науки и новейших технологий"…

Але ж і "Нове…" "за соціальну справедливість", "за створення соціалізованої економіки", "за високий освітній рівень громадян України, розвиток науки і новітніх технологій".

…Ось така справедливість з добробутом, таке наше нове життя. Якщо ви просторікуєте, що сучасні партійки неідеологічні, що у них нема соціальної бази, що механізм створення цих партійок базується на отих "від 20 000" і, взагалі, для вас краще "свічний заводик", то ви, складається враження, проти справедливого і нового, ретроград.

Але… може, ви хоч проголосуєте за партійку? Яку? На вас чекають (згідно з реєстром Мін’юсту) аж 192. Ставте хрестики й плюси хоч навпроти ППВЗСБ чи просто біля АБВГД і нехай вам сниться справедливе і нове. Удачі!

Марія Кармазіна, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень імені Кураса НАН України, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами