Вам свечной заводик? А, может, партийку?

69 просмотров
Среда, 19 октября 2011, 12:18
Мария Кармазина
Институт политических и этнонациональных исследований имени Кураса НАН Украины

Комусь заводик, звісно, здасться кращим… Але ж партійка! Партійка – це теж, скажу я вам, не слабо: не обмине Всевишній Україну, і ось-ось будуть вибори до парламенту.

Вибори – це шанс на владу, це шанс на горде звання "народний депутат", "слуга народу" (або без "слуга" і без "народу", без зайвих тягарів, а просто – "парламентар"). Ось тут і партійка знадобиться.

А ви – її власник чи, перепрошую, ЛІДЕР! Або – ГОЛОВА, ні, краще навіть – ГЕНЕРАЛЬНИЙ СЕКРЕТАР. (Звучить же?!)

І не якоїсь там "радикально-демократичної" чи "мерітократичної" (втім, можна й таку очолити, дарма, що ні поодинокий азіат, який омріює демократію, ні європеєць-дока в питаннях демократії не зможуть пояснити вам, що то таке "радикальна демократія", або знітяться, почувши про мерітократію, мовляв, про меритократію – знаю, а от про меріто... ні, не чув… ).

Правда, такі в Україні вже розібрані. Вони були, були, але – вчора, а сьогодні вже інші. Однозначно інші.

Та вибір все таки є. Є!!! Хочете, наприклад, партійку "За щастя і красу"? Або "За нове і нетлінне"? Зрештою можна і "Новйо та жесть!".

Що це означає? Ростіть над собою, думайте. Та й яка, врешті-решт, вам різниця? Головне, що – новйо і жесть. Для виборця – креатив. Однозначно кре-а-тив.

Ви вже звабилися? Вас збір підписів на підтримку турбує? Яка провідна ідея, питаєте? Ідеологічна платформа? Програма?

Жодних проблем! Виходимо на сайт юридичної фірми "Акценти", яка пропонує послуги з реєстрації партій. Ціна питання – від 20 тисяч гривень.

"Акценти" обіцяють: здійснити збір необхідних (згідно із законодавством України) 10 тисяч підписів українських громадян у 2/3 районів областей країни, Автономній Республіці Крим та містах Києві та Севастополі; розробити програму і статут створюваної партії і, "як результат всієї виконаної роботи", зареєструвати партію в Мін’юсті України.

Щоб у вас не було сумнівів щодо якості роботи, фірма презентує "товар лицом" і стверджує, що у 2010 завдяки старанням не абияких її професіоналів Міністерством юстиції України зареєстрована політична партія "За справедливість та добробут" (місцезнаходження статутних органів – славне місто Сімферополь), у 2011 уже дві – "Нове життя" та "Міст" (обидві прописані у Києві).

Дані з сайту Мін’юсту реєстрацію партій підтверджують. Тож жодних сумнівів: партії від "Акцентів" розходяться як гарячі пиріжки!

Працівники фірми працюють дуже напружено. На згаданому сайті стверджується (українською і російською – на вибір потенційного замовника), що для партії "Міст" професіоналами-акцентівцями надано послуги зі збору підписів (наших з вами підписів) у 332 районах України, а також послуги з розробки статуту та програми партії, "формування повного пакету документів для реєстрації і супровід процедури реєстрації партії в Департаменті легалізації об’єднань громадян, державній реєстрації друкарських засобів масової інформації" та інформагентств Мін’юсту.

Для "Нового життя" та партії "Міст" професіонали попрацювали дещо менше, зібравши наші з вами підписи тільки у 330 районах України. Але ж результат той же: партії зареєстровані. Професіоналізму на заваді якісь два райони не стануть.

Кажете, що сьогодні ніхто не ходить "від села до села" за ідею, збираючи підписи, а тільки за "грубенькі гроші"? "Акценти" – щирі до межі: ніяких ідей, тільки ці, останні, від 20 тисяч, пам’ятаєте? Вони за них напевно не одну пару BALDININI чи JOHN GALIANO cтоптали.

Щодо "ніяких ідей", то тут я все ж погарячкувала, – ідеї є. Подивіться лише на програми партій "За справедливість та добробут" та "Нове життя".

"За справедливость и благополучие" (ППЗСБ)  – это политическая партия, целью которой является отстаивание интересов и прав всех слоев населения Украины. Первым делом – права на труд и достойный уровень жизни, права на гарантированную социальную защиту, права на свободу мысли и слова, на свободное выражение своих взглядов и убеждений"

До ППЗСБ з Києва приєднуються адепти "Нового життя" із своєю програмою: "Політична партія "НОВЕ ЖИТТЯ"  – політична партія, яка ставить за мету послідовне відстоювання інтересів та прав всіх верст населення України, перш за все – права на труд і гідний рівень життя, права на гарантований соціальний захист, права на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань".

Як не порадіти такій демократичності: ніяких дилем, ким би ти не був, тебе приймуть і в ППЗСБ і в "Нове…", і можеш вільно "виражатися"…

За це окреме спасибі "Акцентам".

"ППЗСБ объединила в себе граждан, которые за долгие годы устали от ожиданий и неуверенности в завтрашнем дне, от бесконечных политических экспериментов и экономической нестабильности, от тяжелых потрясений которые впоследствии привели к ухудшению жизни и дестабилизации общества", – недвозначно проголошує "За справедливість…".

Луною озивається "Нове життя": "Політична партія "НОВЕ ЖИТТЯ" – це партія громадян, які за довгі роки втомилися від очікувань, від нескінченних політичних експериментів.., від економічної руйнації, зневіри у завтрашній день, від потрясінь, які не принесли нічого, крім суттєвого погіршення життя та дестабілізації суспільства".

Віддамо належне ступеню розуміння наших проблем-бід-негараздів! Але жахливо подумати про те, що Мін’юст міг взяти і відмовити у реєстрації ППЗСБ і "Новому…", як відмовив, наприклад, у 2010 у реєстрації аж 21 політичній партії?

І тоді б у нас не було ні справедливості з добробутом, ні нічого нового…

Але сьогодні інше турбує: кому ж віддати перевагу? Може, вступати одразу в обидві партії? Адже "ППЗСБ за стабильность политической жизни Украины", але й "Політична партія "НОВЕ ЖИТТЯ" за стабільність політичного життя України"!

ППЗСБ – "партия единения", а "Нове…" теж не гірше – "партія єднання".

Назви розділів програми ППЗСБ свідчать, що партія – "за социальную справедливость", "за создание социализированной экономики", "за высокий образовательный уровень граждан Украины, развитие науки и новейших технологий"…

Але ж і "Нове…" "за соціальну справедливість", "за створення соціалізованої економіки", "за високий освітній рівень громадян України, розвиток науки і новітніх технологій".

…Ось така справедливість з добробутом, таке наше нове життя. Якщо ви просторікуєте, що сучасні партійки неідеологічні, що у них нема соціальної бази, що механізм створення цих партійок базується на отих "від 20 000" і, взагалі, для вас краще "свічний заводик", то ви, складається враження, проти справедливого і нового, ретроград.

Але… може, ви хоч проголосуєте за партійку? Яку? На вас чекають (згідно з реєстром Мін’юсту) аж 192. Ставте хрестики й плюси хоч навпроти ППВЗСБ чи просто біля АБВГД і нехай вам сниться справедливе і нове. Удачі!

Марія Кармазіна, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень імені Кураса НАН України, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)