Партія регіонів іде в маси. Із провокаціями

П'ятниця, 18 листопада 2011, 12:25

Партія влади за півтора роки своєї каденції загнала себе в дуже глухий кут.

По-перше, за один день перевернули до гори дригом конституційний устрій держави: з парламентсько-президентської ми стали країною президентською, де все залежить від настрою однієї людини, Віктора Федоровича Януковича. По-друге, розпіарені урядові реформи перетворилися на дамоклів меч чи не кожного соціального прошарку. По-третє, анекдотична ситуація з опозицією, коли влада вдалася до фолу останньої надії, – запроторивши до в'язниць харизматичних лідерів.

Цими та ще деякими далекими від здорового глузду кроками партія влади породила в суспільстві недовіру з боку народу.

Опозиційні сили ж, потираючи руки й кажучи "красно дякую" таким горе-керманичам, почали організовувати протестні акції в обласних центрах, поближче до чиновницького "тіла" – на майданах біля облдержадміністрацій.

Звичайно, який губернатор витерпить цей глум, коли за вікном безперешкодно, у будь-який час дня опоненти кричать у рупора "ганьба", "геть"? Отож-бо й воно. Про простих людей немає часу думати, лишень доводиться відмивати власну сорочку від словесного бруду політичних візаві.

На Хмельниччині ПР вирішила зіграти у ва-банк – відтепер кожна політична акція опозиції проходитиме в хорі з регіоналами. Відповідну постанову, начебто, біло-блакитні прийняли на засідання партійної облорганізації цього тижня.

ПР-розминка: "Фронт змін" під підошвою

Перший вихід у люди партії влади на Хмельниччині відбувся 15 листопада. Цього дня обласна молодіжна організація "Фронт змін" у Хмельницькому запланувала акцію "Вухо влади". За традицією, незмінним залишався майданчик для демагогії – майдан Незалежності біля ОДА.

Захід якраз збігався із часовим поясом у регіоналів: на годиннику 13.00, тобто в армії держслужбовців розпочинається годинна обідня перерва. Опустити "зоряний вихід" біло-блакитних було б смерті подібно. Тому висхідну позицію табір ПР зайняв неподалік "білого дому".

Диригентом виступила права рука губернатора по партії Михайло Войтюк. Михайло Дмитрович хоч уже літня людина, але бажання залляти за шкуру сала, як він висловився, "диванній партії", нікуди не зникло. А якщо врахувати, що останній раз регіонали стояли на вулицях під час президентських виборів, то рівень політичної культури бажав бути кращим.

Близько 50-60 прихильників ПР просто заглушили мегафонами акцію десяти представників молодіжного крила Арсенія Яценюка. Останні прийшли нагадати президенту про невиконані обіцянки для молоді, однак напоролися на біло-блакитних прапороносців.

Особливий інтерес до приватної біографії лідера "ФЗ" проявив пан Войтюк. Його вбивчі аргументи полягали в тому, що коли Арсеній Петрович був спікером ВР, він поскаржився президенту Ющенку на "хлопця, який показав йому пальчика". Мовляв, через цей вчинок ледь не розформували правоохоронне відомство.

"Насварив" "фронтменів" лідер вуличних регіоналів і за те, що вони тут "влаштували "лінчування" губернатора Василя Ядухи".

– Опозиційні сили, які виходять на майдан біля облдержадміністрації, зазвичай проводять наклепницькі акції, звинувачуючи безпідставно представників влади. Ми не допустимо такого розвитку подій! – ішов у контрнаступ васал губернатора.

На якусь мить здалося, що Михайло Дмитрович знаходиться під дією медпрепаратів, що стимулюють підвищену емоційну активність. "Україна для людей", "Янукович – наш президент" – не сходили з його вуст і ставали індикатором для скандування решти соратників.

Під завісу акції активісти "Фронту змін" освіжили в пам'яті фанатів президента події семирічної давнини. Тоді кандидат у президенти, чинний прем'єр Віктор Янукович в Івано-Франківську був травмований яйцем.

Загалом купка регіоналів Хмельниччини спрацювала на очікуваний результат. Залік з організації міні-провокації – зараховано. З опозиційною партією Яценюка розправилися на раз-два, хоч усе минулося без крові.

Як зізнався пан Войтюк, голова ОДА Василь Ядуха не заперечує, щоби його однопартійці робили нестерпним політичне життя для опозиції Хмельниччини.

Регіонали VS підприємці: нерівний двобій

Протистояти підприємцям, котрі до Хмельницького 16 листопада мали з'їхатися із західних областей, Партія регіонів Хмельниччини спробувала в незвичній формі.

Насамперед розробили сценарій підвезення живих багнетів із районів: під приводом проведення урочистостей до Дня працівників сільського господарства, який щорічно відзначається третьої неділі листопада, до обласного центру з'їхалося близько тисячі чиновників-аграріїв. Відбувши офіційне святкування, їх організовано почали формувати в провладну колону.

Оракул від влади Михайло Войтюк перед мітингом роздавав цінні поради.

– Увага, старші районів та керівники груп! У попередніх акціях я починав скандувати, а ви чого мовчали? Такого не повинно бути! На цій акції буду виголошувати такі слогани й прошу мене підтримати: "Янукович – наш Президент", "Ядуха – наш губернатор, Ядуха – наш патріот", "Фашизм не пройде", "Верни гроші шахтарям" – обов'язково голосно кричати, коли вона буде свою молебень розказувати!

"Вона" – це народний депутат від БЮТ, голова комітету ВР із питань промислової й регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська, і останній заклик про шахтарів мав конкретного адресата та відносився до неї.

До речі, до пані Королевської тут була посилена увага. За день до цього Войтюк казав, що опонентам Наталії Юріївні важко вести з нею дискусію. Тому зійшлися на банальному викрикуванні розірваних фраз.

– Тому ми повинні бути активними, – наголошував координатор біло-блакитних. А голова Волочиської райдержадміністрації й за сумісництвом депутат від ПР в облраді Ігор Добжанський додав:

– ...і бити тільки по морді! – прозвучала настанова від влади.

Порція радикального заряду регіоналів виплеснулась на центральній площі, де проводили мітинг близько 3 тисячі підприємців. Партія регіонів одразу привернула до себе увагу насиченістю біло-блакитних стягів та вигуків "Ганьба" і далі по вказівкам Войтюка. Живий ланцюг зі співробітників міліції завадив обуреним підприємцям провести "чоловічу розмову" із провладними прихильниками.

Проте деякі зіткнення торсами все ж таки відбулися.

Цікаво, що в регіоналів була мета не стільки дорватися до мікрофону, як це анонсувалося на початку, і привітати аграріїв з професійним святом, скільки спровокувати підприємців дати волю кулакам.

А далі інформаційна картина сама складалася з пазлів: Партія регіонів мирно вийшла на акцію, а тут на них накинулися підприємці.

Щодо організаторів біло-блакитної колони, то вони навмисне дужче підливали масла у вогонь, викрикуючи за спинами міліціянтів провокаційні гасла в бік бізнесменів.

Мікрострес пережив голова Федерації профспілок малого та середнього бізнесу підприємництва України В'ячеслав Рой, який завітав до Хмельницького зі столиці. Під час заворушень у нього невідомий викрав мобільний телефон. "Витягли з кишені. Мені не зрозуміло, як це відбулося", – не зрозумів подільських жартів профспілківець.

Неприємним конфузом відбувся й губернатор Хмельниччини Василь Ядуха.

Викликаний "на килим" керманич краю, отримав від підприємців прочухана у вигляді курячого яйця. Ця дія розв'язала й без того підв'язаного на язик намісника Януковича.

– Це політика, бо коли говорять, що влада не така, ці горе-партіоти, ці алкоголіки, які вас використовують, шановні підприємці. Вони розграбували десятки тисяч земель, цукрові заводи, приватизували кар'єри...

Після безрезультативних намагань добитися провокації підприємців, верхівка облорганізації ПР, вустами Ядухи, закликала прихильників регіоналів покинути майдан.

– Нехай люди проводять мітинг, не заважайте, – вирішив не псувати до кінця й так підмочений авторитет голова ОДА.

Важливе посилання кинув у натовп регент біло-блакитних Михайло Войтюк. Він переконаний, що Партія регіонів є провладною, а тому повинна керувати балом. А от за чиї інвестиції влаштовуватимуться наступні феєричні вистави регіоналів, цей добродій не уточнив.

Можливо, за внески майбутніх мажоритаників?..

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Які українські товари найбільше цікавлять іноземних покупців?

Складне навчання, ПТСР і відчуття щастя. Що відбувається з українськими дітьми?

Повертаємо учнів у школи: чому важливо робити укриття і що для цього робить держава

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб