Філософія для нефілософічної країни

Субота, 19 листопада 2011, 12:16

Часто можна почути, що ми живемо у вкрай цинічному та прагматичному світі. Що жодні ідеї та базовані на них ідеології – ніяк не впливають на наше життя, а світ крутиться навколо зовсім інших речей.

Однак, це ілюзорне бачення, адже світ ніколи не був настільки заповнений ідеологічними кліше та стереотипами, як зараз. Інтернет, телебачення з пропагованими ними позиціями міцно поглинули наш світ, просякнули все навколо і стали реальнішими за саму реальність.

Навіть наша цинічна позиція – це ідеологічна позиція, і для нас самих гірше, що ми не усвідомлюємо, що насправді навіть наша вдавана прагматичність — це не просто результат нашого власного вибору чи досвіду, а нав'язані нам медіа-простором стереотипи поведінки.

Як правильно підмітив Карл Маркс, в цьому і проявляється прихована влада ідеології, яку ми неусвідомлено сприймаємо за єдино можливу реальність. Головне тут неусвідомленість. Тож ми часто практичні, але не раціональні.

І єдиним шляхом пробудження від цього "сну реальності" є саме усвідомленість. Усвідомленість того, що наші бажання, стереотипи поведінки, навіть сам хід думок — це, за великим рахунком, продукт суспільства, нав'язаного мас-медіа "образу світу".

Саме такий критичний (усвідомлений) підхід до всього і називається філософією. І саме він видається вкрай необхідним громадянам нашої країни. Він має стати "першопочатковою позицією" для початку дискусії на тему, якою ми хочемо бачити країну.

Адже багато наших помилок почалося з того, що ми некритично слідували пропонованим нам сценаріям замість того, щоб подумати – а чого насправді хочемо досягнути в особистому житті, в розвитку країни, якою ми хочемо її бачити?

Яким ми бачимо себе через 5, 10, 20 років і чи справді наші бажання – це справжні наші прагнення, а не нав’язані кимось бажання, які ми вважаємо своїми?

Кожного року варто перед собою ставити такі питання, перевіряти себе, боротися з "ледачістю думки" принаймні, саме для цього і існує Всесвітній день філософії, який з ініціативи ЮНЕСКО цими листопадовими днями відзначають по всьому світу.

Тож починаємо філософську боротьбу за зміну світу і самих себе в ньому!

Олексій Якубін, кандидат політичних наук, керівник дослідницьких програм аналітичного центру “Universitas”, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів

Піти з Telegram (не)можливо? А як щодо переходу у WhatsApp?

Найкращий рік у кар'єрі Костюк: чого не вистачає для здобуття престижних титулів?