Философия для нефилософской страны

30 просмотров
Суббота, 19 ноября 2011, 13:16
Алексей Якубин
политолог

Часто можна почути, що ми живемо у вкрай цинічному та прагматичному світі. Що жодні ідеї та базовані на них ідеології – ніяк не впливають на наше життя, а світ крутиться навколо зовсім інших речей.

Однак, це ілюзорне бачення, адже світ ніколи не був настільки заповнений ідеологічними кліше та стереотипами, як зараз. Інтернет, телебачення з пропагованими ними позиціями міцно поглинули наш світ, просякнули все навколо і стали реальнішими за саму реальність.

Навіть наша цинічна позиція – це ідеологічна позиція, і для нас самих гірше, що ми не усвідомлюємо, що насправді навіть наша вдавана прагматичність — це не просто результат нашого власного вибору чи досвіду, а нав'язані нам медіа-простором стереотипи поведінки.

Як правильно підмітив Карл Маркс, в цьому і проявляється прихована влада ідеології, яку ми неусвідомлено сприймаємо за єдино можливу реальність. Головне тут неусвідомленість. Тож ми часто практичні, але не раціональні.

І єдиним шляхом пробудження від цього "сну реальності" є саме усвідомленість. Усвідомленість того, що наші бажання, стереотипи поведінки, навіть сам хід думок — це, за великим рахунком, продукт суспільства, нав'язаного мас-медіа "образу світу".

Саме такий критичний (усвідомлений) підхід до всього і називається філософією. І саме він видається вкрай необхідним громадянам нашої країни. Він має стати "першопочатковою позицією" для початку дискусії на тему, якою ми хочемо бачити країну.

Адже багато наших помилок почалося з того, що ми некритично слідували пропонованим нам сценаріям замість того, щоб подумати – а чого насправді хочемо досягнути в особистому житті, в розвитку країни, якою ми хочемо її бачити?

Яким ми бачимо себе через 5, 10, 20 років і чи справді наші бажання – це справжні наші прагнення, а не нав’язані кимось бажання, які ми вважаємо своїми?

Кожного року варто перед собою ставити такі питання, перевіряти себе, боротися з "ледачістю думки" принаймні, саме для цього і існує Всесвітній день філософії, який з ініціативи ЮНЕСКО цими листопадовими днями відзначають по всьому світу.

Тож починаємо філософську боротьбу за зміну світу і самих себе в ньому!

Олексій Якубін, кандидат політичних наук, керівник дослідницьких програм аналітичного центру “Universitas”, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)