Хмельниччина як головна електоральна база для "Свободи"?

Понеділок, 16 січня 2012, 14:08

Певний політичний вакуум в Україні, що утворився насамперед від великого розпачу виборців попередньою діяльністю партій влади – "Наша Україна", БЮТ – і чинною Партією регіонів, дає стимул раніше непрохідним партіям поборотися за місце під сонцем.

Себто, одержати цьогоріч максимальний прохідний кредит довіри до Верховної Ради, і далі вже дертися по вертикальній драбині: міністерства, уряд.

Одним з амбітних кандидатів на заміщення майбутніх вакантних посад нардепів є Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – партія, що в інформаційному просторі позиціонується як антипод Партії регіонів.

Нащадки Степана Бандери сьогодні не роблять засідки в лісах, а прямісінько чатують на ворогів біля адміністративних будівель. Під тавро сводобівців, здебільшого, потрапляють люди президента Януковича – губернатори та дрібні чиновники.

Окрім звичних політичних прийомів, представники ВО "Свобода" вдаються до власних піар-ходів за рахунок інших демагогів з опозиційного табору. А саме, використовуючи акції-протести близьких по духу колег та їхню "озвучку", свободівці не нехтують нагоди зайвий раз вийти на публіку й "вразити" гострим слівцем політичних недругів.

Принаймні, на Хмельниччині саме таким чином відбувається зв'язок із паблік рилейшнз.

Свіжий приклад – 14 грудня 2011 року, коли до стін облдержадміністрації вийшло близько тисячі підприємців та чорнобильців. Їхня спільна акція мала на меті черговий раз нагадати владі про виконання соціальних та економічних гарантій.

Під "шумок" до мітингувальників приєдналося приблизно 50 свободівців, котрі одразу вивісили гасла "Звільніть хмельничан від Ядухи", "Ядуху у відставку", "Зека геть!"

Голова Хмельницької обласної організації "Свободи" Ігор Сабій пояснив, що вони розділяють позицію підприємців і лікідваторів ЧАЕС. Щоправда, ані перші, ані другі заздалегідь не були поставлені до відома свободівцями.

За словами голови Хмельницької міської організації ВГО "Союз. Чорнобиль. Україна" Володимира Лукіянчука, "чорнобильці до політичних сил не мають жодного стосунку, і прийшли сюди відстоювати свої законні права". Голова обласного осередку ВГО "Громадянський рух Вперед!" Алім Міщук додав, що "Свобода" зазвичай на подібних акціях керується правилом: "більше прапорів, менше людських душ".

Напрошується запитання: скільки електоральних "вершків" у такий спосіб знімуть свободівці на Хмельниччині?

Відповідь на це риторичне запитання виголосив у коментарі агенції УНН лідер Олег Тягнибок. Він заявив, що "основним електоратом ВО "Свобода" є жителі Поділля й Хмельниччини, які вірять у позитивний внесок націоналізму в розвиток української держави".

"Діяльність Хмельницької облорганізації "Свободи" продемонструвала, що у свідомості українців ріка Збруч, яка розділяє Галичину й Велику Україну, є засипаною. Я переконаний, що багатьох здивують результати наступних парламентських виборів, а саме результат "Свободи" на Поділлі та Хмельниччині.

 

Ми зможемо показати такий результат, який буде гідним для розвитку нашої політичної організації...

Українське Поділля – це база майбутніх українських виборців, які вірять у те, що український націоналізм може привнести позитив у розвиток Української держави", – наголосив Олег Тягнибок.

Які засоби для реалізації плану Тягнибока вже діють на Хмельниччині, запитаєте ви?

По-перше, майже рік обласний керманич свободівців Ігор Сабій не злазить із телевізійних екранів приватного каналу "Ексклюзив". Яка б не відбувалася акція протесту біля Хмельницької ОДА, добродій Сабій змістовно її коментує й на таці подає глядачам.

По-друге, тактика "мочіння" хмельницького губернатора Василя Ядухи для місцевої "Свободи" стало своєрідним уособлення Грааля.

"Від моменту приходу до влади Януковича, з того часу, як головою обласної адміністрації став Ядуха, наша боротьба загострилася, тому що він став найбільшим уособленням того антинародного режиму, який панує в Україні, ввібравши в себе всі його найгірші якості!

Залякуючи людей, журналістів, він сіє хаос і страх для того, щоби повністю пригнобити людей і переконати всіх у тому, що сонце сходить та заходить лише за його велінням", – поділився ситуацією з партійними однодумцями Ігор Сабій на ХХІІІ з'їзді ВО "Свобода", який відбувся 24 грудня минулого року.

Однак відірваність від політичного життя – адже який президент кардинально мінятиме напередодні парламентських виборів політичну палітру в регіонах, якщо там немає суттєвих проблем?! – та ідеологічна загіпнозованість свободівців ставить під сумнів усунення від влади далеко не ангела Василя Ядуху.

Проблемою №1, з якою нині стикається обласна "Свобода", – відсутність яскравих і харизматичних особистостей.

Крім Ігоря Сабія, який на зорі Помаранчевої революції був начальником управління внутрішньої політики Хмельницької ОДА, а отже, встиг відчути на смак вагу чиновницького портфеля – решта партійців, хіба що зі слуху, знайомі з больовими точками державних органів.

Додамо до цього, з боку ВО "Свобода" спостерігається суцільний броунівський рух з іншими колегами з опозиції.

Однак бажання збудувати політичну кар'єру на кістах затятих опонентів – не дає стовідсоткової гарантії на перемогу. Та й фінансовий ресурс тих же свободівців астрономічно далекий від ПР, яка в Хмельницькій області на місцевих виборах-2010 показала "не словом, а ділом" – читай "адмініресурсом" – як саме необхідно встановлювати контроль над обласним бюджетом: 43 депутатські "багнети" проти чотирьох свободівських.

До речі, верхівка облорганізації ПР не приховує, що в 2012 році між Партією регіонів і ВО "Cвобода" може виникнути конфронтація.

"Якщо вони будуть вести себе так зневажливо стосовно діючої влади, то буде конфронтація. Я один із перших, хто доказовим матеріалом бомбитиме свободівців. Адже більшість із них намагаються щось довести суспільству, при цьому не маючи зовсім уявлення", – заявив заступник голови обласної організації ПР та депутат облради Михайло Войтюк.

То, можливо, пана Тягнибока просто вводять в оману його ж соратники, кажучи про "електоральну обираність" Хмельниччини?

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024