Реформи для народу – премії для влади

П'ятниця, 20 січня 2012, 10:45

З кожним днем громадяни нашої держави переконуються, що життя дійсно покращується вже сьогодні. От тільки покращується воно не для всіх пересічних українців, а в основному для тих представників Партії регіонів, що сьогодні при владі. І буденне життя Березнівського району – не виключення із цього правила.

30 грудня 2011 року Березнівська райрада на сесії прийняла цілий ряд дуже цікавих рішень. Зокрема:

1. Встановити голові районної ради та його заступнику надбавку за високі досягнення в праці та за виконання особливо важливої роботи в розмірі 50 відсотків окладу.

2. Встановити матеріальну допомогу на оздоровлення в розмірі середньомісячної заробітної плати.

3. Дозволити голові райради своїм розпорядженням здійснювати преміювання голови районної ради та його заступника відповідно до особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних і професійних свят.

Задумайтесь, наскільки абсурдні ці рішення, і скільки ваших із нами грошей у рік йтиме тільки на "збагачення" влади. І неважливо, що в районі є багато невирішених питань соціального характеру. Неважливо й те, що багато малозахищених верств населення не дочекаються допомоги з районного бюджету.

Адже головне – це фінансова стабільність голови та його заступника, які також "потребують" допомоги.

12 січня 2012 року сесія Березнівської міської ради також намагалася прийняти аналогічне рішення про надбавки та доплати – уже міському керівництву. Але на запитання депутата міськради від "Фронту Змін" Наталії Наумчук, – скільки надбавок та премій отримали міський голова та його заступники в 2011 році – ані керівник міста, ані його зами не змогли, чи, скоріше за все, побоялися дати відповіді.

На мою думку, на це є дві причини: або премій було дуже багато, або суми були дуже великі.

І за які такі "високі досягнення" голові потрібна надбавка, за яку таку "особливо важливу роботу"? Напевне за те, що в місті не будуються об'єкти соціального значення, міський Парк культури та відпочинку знищили та вирубали, і ще за багато інших "досягнень" міської влади за останні роки.

Це абсолютно нелогічне, абсурдне й взагалі аморальне рішення. Ну не може жодна людина в 21 столітті в демократично-правовій, європейській державі – вручати сама собі премію!

І мене зовсім не дивує те, що міський голова, не зважаючи на більш ніж двохгодинні перемовини й прохання підприємців не встановлювати їм максимальні ставки єдиного податку, – поставився до цього з посмішкою й наголосив на тому, що "нам потрібно наповнювати бюджет міста".

Авжеж, наповнити бюджет для того, щоб потім було із чого нараховувати собі премії та надбавки.

Напевне не знає міський голова, що бюджет міста наповнювати потрібно не за рахунок знищення малого підприємництва, а залучаючи в місто все нових та нових інвесторів. Але березнівська міська влада звикла не працювати, а чекати на допомогу від бюджетів різних рівнів та малих підприємців.

Тенденції по всій країні свідчать про масове згортання малого й середнього бізнесу. Підприємці закривають власну справу, або ж просто йдуть у тінь. Це пожинання наслідків недолугого Податкового кодексу Тігіпка-Азарова.

І замість того, щоб піти на зустріч бізнесу, міська влада бере приклад зі "старших товаришів" – і намагається вичавити останнє з людей, які нічого не просять від держави, а самі годують себе й свої родини, створюють робочі місця, забезпечують надходження до бюджету.

До речі, на рахунок ставок єдиного податку. У ПК влада встановила межі ставок: для 1 групи від – 1 до 10%, а для другої – від 2 до 20% від мінімальної заробітної плати. Таку "розтягнуту" межу прописано в законі саме для того, щоб місцеві органи влади самі встановили відсотки для свого регіону.

Так от. Наша місцева влада, чи то від жадібності, чи то від ненависті до підприємців, а можливо, для того щоб взагалі знищити малий бізнес – установила максимальні ставки єдиного податку. Відповідно 10 і 20 відсотків.

На мою думку, межа від 1 до 10 та від 2 до 20% у ПК – для того, щоб встановити 1 або 2% для підприємця, наприклад, у селі Карачун, а 10 та 20% – для мегаполісів типу Києва та Донецька. Адже можливість заробити для цих підприємців зовсім різна.

Виходить, нас, підприємців міста Березне та району, поставили на один рівень із підприємцями мегаполісів. Не дивно, якщо після цього половина підприємців закриється... Адже в розвинутих країнах у кризові часи податок для бізнесу, навпаки, зменшують.

Вертаючись до премій, виникає питання: як можна так "жирувати", коли, наприклад, у працівників КП "Березнекомунсервіс" існує заборгованість по заробітній платі, а працівникам обслуговуючого персоналу відділу освіти не виплачено кошти на оздоровлення?

І чи не соромно владі брати собі премії та надбавки, у той час коли найбільш незахищені верстви населення – пенсіонери, інваліди, ветерани війни та одинокі непрацездатні громадяни – бідують та плачуть від несправедливості? Хоча місцева влада вважає, що гідно "подбала" про них: відповідно до рішення райради від 30 грудня 2011 року "Про Програму матеріальної підтримки найбільш незахищених верств населення", їм надано допомогу – радше "подачку" – у розмірі аж 320 гривень на цілий рік.

Якщо вже приймати такі абсурдні рішення, то вони мали б виглядати приблизно так:

– дозволити міському голові своїм розпорядженням здійснювати преміювання міського голови за вагомий особистий внесок;

– дозволити вручати собі почесні грамоти та медалі за заслуги перед громадою;

– уповноважити голову виносити собі попередження та догану за незадовільну роботу;

– окрім того, дозволити міському голові висловлювати собі недовіру.

А якщо серйозно, то ми з такими рішеннями повертаємося до часів Радянського Союзу: коли вельмишановний генеральний секретар нагороджував себе медалями за відвагу та орденами Героя СРСР.

Такі питання, як то преміювання голови, встановлення надбавок голові за "високі досягнення" у праці та за виконання "особливо важливої" роботи – повинна вирішувати кожного місяця сесія, або як мінімум бюджетний комітет.

Щоб нас не засміяли наші нащадки.

А мораль тут така – якщо влада говорить про реформи, то розпочинати ці реформи вона повинна із себе. А в нас виходить із точністю до навпаки. Підприємцям підвищити податки, населенню підвищити тарифи на газ, світло, комунальні послуги, пенсіонерам підвищити пенсійний вік на 5 років.

А собі хорошим – підвищити повноваження, заробітну плату, премії та надбавки.

Віктор Федас, депутат Березнівської райради від партії "Фронт Змін", спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції