Ноу-хау від ПР: оптимізовуючи медзаклади, нарощуємо партійні офіси

Четвер, 09 лютого 2012, 11:04

У багатообіцяючому трактаті "Україна для людей" кандидата у президенти Віктора Януковича чи не центральне місце посідає тема охорони здоров'я. Майбутній глава держави так поспішав сподобатися виборцю, що "поцупив" з Конституції України статтю,що давно не діє – безкоштовна медична допомога всім верствам населення.

Однак сіль не в цьому. Віктор Федорович наголосив, що всілякими методами підтримуватиме вітчизняну фармацевтику та зробить доступні ціни на ліки.

Якщо перевести на доступне розуміння, то ідея Януковича має реалізовуватися приблизно так: українська влада визначає щось на кшталт "податкових канікул" для виробників медичних препаратів та імпортерів, а представники білих халатів, відповідно, змінюють цінники в аптечних закладах у бік зменшення.

Інший, не менш оптимістичний реформаторський крок, тепер уже в амплуа президента, – добродій Янукович запропонував у своїй програмі економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентно-спроможна економіка, ефективна держава". Частина розлогого документу зводиться до реорганізації низки медичних установ в державі.

Екстраординарний випадок втілення в життя програмних медичних засад біло-блакитного керманича стався на Хмельниччині: протягом останніх кількох місяців в одному населеному пункті ліквідовано 12 ліжок стаціонару з пониженням статусу лікарні і закрито комунальну аптеку.

Провінційне реформування

Про Кременчуківську дільничну лікарню Красилівського району, яка обслуговує десять населених пунктів з чисельністю майже 4 тисячі мешканців, УП писала наприкінці квітня 2011 року.

Тоді говорилося, що працівники дільничної лікарні звернулися до відділення Національної служби посередництва й примирення з проханням запобігти скороченню медперсоналу.

На певний момент конфлікт вдалося "заморозити". Проте секвестру зазнав ліжковий фонд і загальна вивіска закладу. Протягом 2011 року дільнична лікарня недорахувалася 12 стаціонарних ліжок, що були призначені для цілодобового перебуванням хворих. Головний лікар Дмитро Лисюк пояснює це тим, що заклад потрапив під чиновницький ніж. Медичною термінологією це називається "реорганізація системи охорони здоров'я Красилівського району".

"Під час оптимізації лікарні з високих обласних чинів приїздив лише перший заступник начальника Головного управління охорони здоров'я ОДА Анатолій Козак. Він погоджувався, що в у нас достатньо медичного обладнання – апарат УЗІ, флюорографічний кабінет, лабораторія для проведення аналізів – аби зберегти статус дільничної лікарні.

Було єдине питання: де взяти гроші на утримання лікарні. Торік наш бюджет, коли повноцінно працювала лікарня, становив 736 тисяч гривень. Цьогоріч його зменшили до 339 тисяч", – розповів він. Також лікарня набула іншої назви: Кременчуківська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини.

Куди пішли понад 300 тисяч гривень "зекономлених" коштів на оптимізації лікарні, – загадка.

Так само не зрозуміло, з яких причин бюджет галузі охорони здоров'я Красилівського району "схуд" на 307,3 тисяч гривень.

До речі, про цю "надто приємну" новину, голова місцевої РДА Петро Арсенюк з гордістю доповів у листі головлікарю Лисюку. Так, торік на "охоронку" Красилівського району було виділено 24,7 мільйони гривень, а цьогоріч – 24,4 мільйони.

Таким чином, Кременчуківська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини перетворилася на вільний графік відвідування хворих. Тобто, щоденно лікарню відвідує приблизно десять пацієнтів, котрі отримують крапельниці. Цим вичерпується надання кваліфікованої допомоги.

Далі у "легких" хворих є три шляхи:

подолати 10 кілометрів і пролікуватися у Антонінській районній лікарні;

проїхати 24 кілометри до сусіднього райцентру Старокостянтинів;

або здійснити "міні-круїз" – 45 кілометрів – до Красилівської районної лікарні.

Важких хворих транспортують майже 100 кілометрів на швидкій "Опель-Комбо" до обласного центру.

Офіс регіоналів, як торішній сніг на голову

До чого тут автор прив'язав Партію регіонів, запитає допитливий читач?

Відповідаю: біло-блакитні мають безпосередній стосунок до ліквідації комунальної Кременчуківської аптеки №77 з подальшим відкриттям на її базі... партійного офісу.

Історія "повалення" аптеки датується 16 серпням 2011 року, коли депутати Красилівської райради, де із 74 обранців 34 "багнети" регіоналів, ухвалили рішення про ліквідацію медзакладу. Як причину, зазначили "неможливість функціонування підприємства через фінансову неплатоспроможність".

Аби не відкладати справи в довгий ящик, місцеві слуги народу зібралися 8 листопада – і затвердили проміжний ліквідаційний баланс Кременчуківської аптеки №77. Що цікаво: часові рамки закриття комунальної установи були визначені до 31 грудня 2011 року.

Але на початку грудня, як гриб після дощу, у Кременчуках, де проживає близько 1000 мешканців, з'явилася сільська первинна організація ПР із відповідною символікою.

Розтлумачити появу партійного кабінету на місці комунальної аптеки, спробував сільський голова Микола Поліщук. У телефонній розмові він проінформував автора цих слів, що таке рішення було прийнято з метою... "недопущення розкрадання майна сільради".

Ба більше – сільський голова сказав, що з наступного року тут діятиме партійна приймальня громадян. Він додав, що орендна плата, яку начебто будуть сплачувати регіонали, становить 51 гривню (!).

Що ж, кременчуківців тільки можна привітати – вони нарешті обзавилися "опудалом", яке відлякуватиме охочих нажитися на народному майні.

Щоправда, ласі шматки цього населеного пункту були розтринькані ще на початку незалежності України. Тоді канув у Лету тамтешній цукровий гігант, де за зміну працювало до тисячі робітників. Також потрапили до рук скоробагатьків Кременчуківська пекарня, цех з розливу ситра, дитячий садочок...

У селян своя версія про "нових гостей".

За словами баби Олі, відтепер офіс ПР стане своєрідним агітаційним майданчиком. "Якщо раніше партійні агітації відбувалися в нашій школі, то зараз вони переміщуються на вулицю Заводська, 3, де працювала колишня аптека. Не знаю, що нового вони нам скажуть. Але той факт, що за два роки комунальні тарифи значно зросли, а ми продовжуємо отримувати мізерні пенсії, залишається фактом", – каже 75-річна пенсіонерка.

В обласному осередку регіоналів цю інформацію зустріли з подивом.

"Я вивчав це питання. Тут брехня від початку до кінця", – запевнив заступник голови Хмельницької обласної організації ПР, депутат облради Михайло Войтюк.

Продовжуючи розвиток теми, він все-таки визнав, що на місці комунальної аптеки "виріс" партійний офіс. Далі, влаштовуючи собі протиріччя, Михайло Дмитрович видав грандіозну річ: "А чого у село Кременчуки пішла ПР, гадки не маю. У Хмельницькій області наша політична сила не має первинних осередків у населених пунктах. Наразі свої районні парторганізації й без того не можемо утримувати". Ще трішки, і регіонал був би вичавив сльозу.

Між іншим, питання ліквідації комунальної Кременчуківської аптеки №77 виносилося у формі депутатського запиту на розсуд депутатів Хмельницької облради 21 грудня 2011 року з метою залучити до перевірки обласну прокуратуру.

І з тріском провалилося – "за" проголосувало 28 депутатів із 85 зареєстрованих.

Не голосували регіонал і в одній особі губернатор Хмельниччини Василь Ядуха, голова облради і член ПР Микола Дерикот. "Проти" висловився регіонал і перший віце-губернатор Вадим Гаврішко, який відповідає в області за галузь охорони здоров'я.

Разом із тим вдалося отримати коментар з цього приводу в голови облради Миколи Дерикота. Його аргументи зводилися до того, що "зараз комунальні аптеки нерентабельні". "Якщо вони збережені та діють у Полонному, Антонінах і Хмельницькому, то не приносять значних прибутків. Тому що у попередніх роках приміщення комунальних аптек були відчужені від загального майна територіальної громади", – заявив він.

Як приклад, навів діяльність обласного комунального підприємства "Фармація". Мовляв, воно з вампірським апетитом постійно тягне з бюджету Хмельниччини фінансову кров. При цьому Микола Васильвич забув акцентувати увагу на соціальному призначенні цих установ. Себто пільгові категорії громадян – інваліди, ветерани війни – які мають право скористатися певною знижкою на будь-який медпрепарат. Чого не скажеш про приватні аптеки.

На думку головного лікаря Кременчуківсьої лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Дмитра Лисюка, населення відчуває певні незручності після закриття комунальної аптеки. "Мені, як лікарю, байдуже, де хворі купуватимуть ліки. Однак питання доступності, своєчасності та оперативності до таких закладів залишається відкритим. У жодному з десяти населених пунктів, що обслуговує лікарня, немає аптечних пунктів", – зауважив він.

Як вважає медик, поява офісу ПР не що інше, як захоплення території під визначений плацдарм.

"Моя позиція – приміщення колишньої комунальної аптеки доцільніше віддати під житло молодим лікарям. Нині нашій лікарні не вистачає двох спеціалістів – лікарів сімейної медицини", – пояснив він.

...Наразі єдиним рятівним кругом у селян Кременчуків залишається приватна аптека, що розташована на території лікарні та працює за графіком з 9 ранку до 3 години дня. Субота і неділя у неї – вихідний.

Віталій Тараненко, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції