Кадровий лабіринт регіоналів

П'ятниця, 16 березня 2012, 18:24

У суботу, 17 березня – з'їзд провладної партії. Головним питанням під час партійного з'їзду стане визначення нового керівника штабу й кандидатури людини, яка очолюватиме виборчий список Партії регіонів на час парламентської кампанії. Це саме ті речі, які сьогодні ставлять регіоналів у черговий виток електорального лабіринту, при чому з реальним шансом ще більше заплутатись, шукаючи швидкого виходу.

Також у суботу відбудуться партз'їзди "Сильної України" та "Єдиного центру", які мають ухвалити доленосні для свого політичного майбутнього рішення. Утім, з далеким від самостійності характером прийняття.

Входячи до лав регіоналів, Тігіпко, який потрапив до трійки народних політичних розчарувань 2011 року, поступившись тільки Януковичу, чудово усвідомлює, що маючи партію із чотирьохвідсотковим рейтингом, його максимум – кілька місць у прохідній частині списку Партії регіонів, а також декілька округів для власних мажоритарників.

Здається, про це вже домовились.

Але пікантності ситуації додає те, що паралельну гру веде й Віктор Балога, рейтинг партії якого значно менший, та він теж прагне одержати кілька місць у списку, пріоритет в округах Закарпатської області й посаду закарпатського губернатора для своєї людини у випадку злиття з регіоналами.

Тігіпку такі розклади не подобаються, бо Балога може виторгувати те саме, що й він. Та робити Сергію Леонідовичу нічого не залишається – тільки прийняти умови гри. Перспектив "Сильної України" як самостійного проекту на цих парламентських перегонах – уже немає. Їх поховав сам Тігіпко, не так увійшовши до складу уряду, як вчасно не покинувши виконавчу владу.

Тож шлюб за розрахунком із регіоналами приречено триватиме й далі з перспективою, за відсутності належних аргументів, постійно йти на примирення, пропоноване сильнішою стороною.

Водночас не так давно в інтерв'ю трьом загальнодержавним телеканалам, Янукович заявив, що бачить віце-прем'єра Тігіпка, як мінімум, заступником голови Партії регіонів. Тоді Янукович також додав, що йому складно однозначно сказати, хто буде першим номером у партійному списку, підкресливши, що таке рішення прийме з'їзд.

Ці слова були сказані як мінімум не від доброго життя. Великі вагання виникають щодо першої п'ятірки виборчого списку. Ті ж Бондаренко й Колесніченко поступово вичерпують власний ресурс, а заодно й довіру відданого електорату в якості публічних спікерів регіоналів, не витримуючи тиску суспільного невдоволення владою. Останнім часом обговорювався навіть варіант входження в п'ятірку Партії регіонів Петра Порошенка – у разі, якщо він погодиться стати міністром економіки. Начебто, відповідні перемовини з Порошенком провів сам Янукович.

Не викликає сумніву хіба що майбутнє Азарова. Його залишать на посаді прем'єр-міністра до початку осені.

Ідеальним варіантом для влади було б, якщо Азарова відправлять у відставку за два місяці до виборів, остаточно публічно звинувативши в усіх земних гріхах, а прем'єром натомість стане перший номер у виборчому списку ПР.

Таким чином, перший номер у списку зараз – фактично майбутній прем'єр-міністр.

Точно не очолить список провладної партії Колесніков.

Як крайній варіант розглядається очолення списку самим Януковичем.

Тож залишаються кандидатури віце-прем'єра Тігіпка, міністра енергетики та вугільної промисловості Бойка та голови парламентської фракції ПР Єфремова. При цьому реальна боротьба ведеться між Тігіпком та Єфремовим, а Бойко такий собі проміжний запасний варіант. Водночас, не варто списувати з перегонів Андрія Клюєва.

Коли Янукович призначив Андрія Клюєва секретарем Ради національної безпеки й оборони України, позбавивши останнього однієї із ключових посад у кабміні, здалося, що своєрідне "пониження в класі" для Клюєва зумовлене швидше не слабкою діяльністю в уряді, а насамперед прагненням зняти з нього частину функціональних обов'язків, перевівши на менш відповідальну посаду.

Мотивація Януковича тут мала б полягати в тому, щоб надати Клюєву можливість приділяти більше часу підготовці парламентської кампанії регіоналів в останні передвиборчі місяці, адже він за сумісництвом ще із грудня 2011 очолював виборчий штаб Партії регіонів, а робота першого віце-прем'єра забирала досить багато часу й зусиль.

Таким чином Андрія Клюєва, як досвідченого менеджера, активніше залучають до гарячої виборчої ділянки, щоб зробити його максимально відповідальним за результат.

Проте невдовзі Янукович відмовився від такої ідеї, і навіть публічно заявив про це журналістам. Проте з якою мотивацією такий хід зробив президент, точно досі остаточно не відомо. Саме тому варто говорити, що Клюєв таки має теоретичні шанси на першу позицію в списку.

Місце голови виборчого штабу біло-блакитних – вакантне, принаймні до 17 березня.

Якщо його запропонують Тігіпку – значить, він остаточно вибуде із прем'єрської гонки.

Водночас – це не найгірший варіант для регіоналів, враховуючи досвід Тігіпка організовувати виборчу кампанію, побудовану на адміністративному ресурсі.

Втім, остаточне рішення в обох випадках усе одне за Віктором Федоровичем.

Василь Кедик, політолог, Івано-Франківськ, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Швидкісний режим у місті на рівні 80 км/год – чому б і ні! Але є нюанс

Суд віддав у користування Росії 100 АЗС в Україні. Як таке можливо під час війни?

Координувати периметр Сил оборони

Закупівлі ЗСУ: коли якість важливіша за ціну

Запрацював Реєстр збитків, завданих Росією. Бізнес має трохи зачекати

Як не перетворити реформу системи управління відходами упаковки на імітацію