Влада знайшла, чим займеться в ізоляції – вуаєризмом

П'ятниця, 27 квітня 2012, 13:07

Завдання тілесних ушкоджень Юлії Тимошенко та оприлюднення матеріалів з нібито підгляданням за нею може завдати не меншої шкоди інтересам України, ніж навіть її арешт.

Факт тілесних ушкоджень підтвердила колишня уповноважена ВР з прав людини.

У той же день було оприлюднено відео, на якому людина, схожа на Юлію Тимошенко, цілується і вільно пересувається по тюремній камері.

За достовірність цієї плівки говорить настирливість, з якою влада намагається "перевірити її достовірність".

Проти достовірності відео свідчить його розмитість та надмірно яскраве, як здається багатьом, світло у вікні в похмурий зимовий день. Крім того, сама Юлія Тимошенко раніше говорила про відеокамери у своїй тюремній камері, тому, теоретично, мала б бути обережною у своїй поведінці.

Все говорить за те, що цю історію організувала саме влада, сумнівів нема.

Адже, по-перше, злив "організував" провланий сайт.

По-друге, державна пенітенціарна служба в той же день, визнала достовірність відео, хоча в інших схожих випадках бюрократи схильні місяцями "проводити експертизи" і "встановлювати достовірність".

По-третє, подачу інформації організовано з явною орієнтацією на "пі-ар" ефект, аби зробити з цієї історії довгограючий серіал.

"У зв’язку з оприлюдненням 25 квітня в Інтернеті відеосюжету про побачення осіб, схожих на Тимошенко Ю. В. та її захисника Власенка С.В. у Київському слідчому ізоляторі, прокуратурі м. Києва доручено негайно організувати відповідну перевірку", – йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

"Про результати перевірки та вжиті заходи інформувати Генеральну прокуратуру України до 28 квітня 2012 року", – йдеться у дорученні. Це подається через прес-службу ГПУ, вочевидь, задля того, щоб потім так само гучно через прес-службу повідомити: "Відео достовірне, винних немає, але ми їх шукаємо".

Або, в кращому випадку: "Відео достовірне, винна прибиральниця тьотя Клава, яка забрала додому флешку, бо думала, що там серіали".

Нарешті, цілком імовірно, що "злив" саме в цей день було застосовано стихійно, задля того, щоб перебити інформаційний ефект від завдання їй тілесних ушкоджень, аби люди більше обговорювали поцілунок Тимошенко, ніж її побиття.

У політичній історії Юлії Тимошенко є чимало значно більших проблем, від толерування корупції й кадрової нечистоплотності до газових угод.

Але проблема позиціонування нинішньої влади в тому, що вона сама успадкувала ці проблеми Тимошенко, а подекуди й поглибила. Тому, вочевидь, вирішила, що потрібні особливі політтехнологічні "фішки". Очевидна ціль історії – завдати іміджевої шкоди Юлії Тимошенко та очолюваній нею опозиції.

Історія з убивством Щербаня не діє – у неї мало хто вірить. Нате нову: мовляв, чоловік у бігах, а вона цілується, та ще й симулює.

Проте, навіть якби Тимошенко танцювала і цілувалася в камері – все одно уся ця історія свідчила б проти її організаторів значно гірше, ніж проти Тимошенко.

Перипетії особистого життя Тимошенко чи її спроба схитрувати у відносинах з тюремною адміністрацією, якщо вони справді мали місце – речі невинні, у порівнянні з досить огидним вуаєризмом, який демонструє влада. А про інші гріхи годі й говорити.

Зрештою, так повелося в людському суспільстві, що більше презирство викликає той, хто підглядає в туалеті, ніж ті, хто туди ходять.

Влада досі параноїдально воює з Тимошенко, чим сама свідчить про свій рівень. Адже та вже навіть не вирішує, коли вимикати в камері світло.

Найгірше у цій історії  – рівень неадекватності, яскраво продемонстрований владою.

Садити Тимошенко в тюрму, з точки зору інтересів Януковича, було рідкісним безглуздям. Хоча б через те, що в тюрмі вона нині становить для влади більшу загрозу, ніж становила б на волі.

Та й зрештою, вважати такою суперстрашною Тимошенко на волі, особливо після її виборчої кампанії 2009-2010 року, можна було лише з великого переляку. У Лівії та Єгипті, приміром, Тимошенко й близько не було. А результат був немалий, Каддафі напевно б підтвердив, якби дожив.

У внутрішній політиці така неадекватність ще припустима. Більше того, для опозиції це навіть подарунок.

Гірше з політикою зовнішньою. Як колись сказав Кеннеді, внутрішня політика може призвести до поразки, зовнішня здатна покласти в труну.

Щоб не розуміти, як підглядання за жінкою в беззахисному стані відіб‘ється на міжнародному (та й внутрішньому) іміджеві, треба мати досить незакручену "клепку". Або воістину судити інших по собі.

Хоч автор і не любить радити, коли не просять, проте задовго до вироку Тимошенко він неодноразово висловлювався про те, як президенту з мінімальною шкодою для себе і країни вийти із ситуації з судом над Тимошенко.

Необхідна була лише тверда обіцянка, що Тимошенко буде помилувана до початку виборчої кампанії.

Помилувати Тимошенко навіть без її згоди президент може в будь-який момент двома своїми підписами: першим, змінивши положення про помилування, і другим безпосередньо помилувавши її. Два підписи – і країна позбудеться колосальної проблеми.

Тоді в руках України уже була б асоціація з ЄС, не було б і натяку на ізоляцію, цілком імовірно, був би кредит МВФ, а сама влада всередині країни й на міжнародній арені виглядала б неспівмірно пристойніше, ніж нині.

Олександр Палій, для УП


Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу

Стратегія та візія України: хто і коли має визначити?