Янукович та Тимошенко "схавають" Яценюка

Четвер, 10 травня 2012, 13:22

Досвід останніх 20 років показує, що український політикум усі ці роки не страждав якоюсь інтелектуальністю у своїй боротьбі за владу. Тож не дивно, що на даний час, як при владі, так і начебто в опозиції, знаходиться більшість совкових бюрократів, які звикли діяти незграбним методом у політичній діяльності.

Молодші політики, по віку, не мають навичок та бажання "вмикати" дійсно інтелектуальну та видовищну політичну боротьбу. Як правило, не вистачає досвіду та натхнення – але в більшості випадків все компенсується фінансовими вливаннями. Але не про це.

Отже. Як можуть розвиватись подій у найкоротшій перспективі?

Подія перша.

 

Недавно відбулось помпезне об'єднання начебто опозиції. Очолив її перед виборами Арсеній Яценюк. Завдання лідера опозиції, тим більше перед виборами – звісно ж, об'єднати опозиційні партії, розрухати електорат, підтягнути фінансування, привести до Верховної Ради як найбільше депутатів.

Для досягнення цієї мети задіятимуться великі матеріальні та людські ресурси основних опозиційних партій.

І все це буде очолювати Арсеній Петрович, як єдиний демократично обраний лідер опозиції.

Подія друга.

Звичайно, Заходу легше та приємніше працювати з Юлією Тимошенко, оскільки залишились старі напрацювання та знайомства. З Яценюком таких напрацювань поки що немає. Водночас надії про співпрацю з Віктором Януковичем після його обрання президентом, розвіялись самі по собі.

Тож Заходу вкрай важливо "Юлі – волю". Без того, щоб звільнити Тимошенко, Янукович та його команда, у теперішніх умовах, довго не протягнуть. Потрібно вирівнювати ситуацію.

Всі депутати, та й, власне, всі хто обговорює засудження Тимошенко, обговорюють питання щодо декриміналізації 365-ї статті ККУ. Але ж, декриміналізація це не єдина можливість "Юлі-волю". Є ще таке поняття, як пом'якшення кримінальної відповідальності, котре передбачає достатньо методів для звільнення засудженого до позбавлення волі. Зокрема, прийнявши відповідний закон, можна встановити менш тяжкий вид основного покарання.

Наприклад, замість позбавлення волі на певний строк, встановити обмеження волі чи інше.

Таким чином, змінивши вид покарання за вказаною статтею, чинна влада вбиває, що найменше, трьох зайців.

По-перше, Янукович може із чистою совістю перед Заходом, сказати "зробив, що зміг", тим самим продемонструвавши, що "став на шлях виправлення". Та й перед електоратом Тимошенко позагравати, на кшталт, "це завдяки мені "Юлі-волю".

По-друге, якщо щось піде "не так" – то ті, хто зараз при владі, можуть понести відповідальність, не пов'язану з позбавленням волі за те, що зараз відбувається в країні.

По-третє, за Юлією Тимошенко залишається судимість та позбавлення права обіймати посади протягом більш як на 2,5 роки. Ні тобі прем'єрства, ні тобі депутатства.

Гадаю, ця подія повинна відбутись як найближче до осінніх виборів до ВР.

Подія третя.

У будь-якому випадку, після виходу з тюрми, Юлію Тимошенко зустріне на волі наступна політична ситуація: жорстка вертикаль влади, жменька обездолених опозиціонерів, чий бізнес весь час пресують, приватизовані суди та правоохоронні органи, у тому числі Конституційний суд.

У свою чергу, Янукович отримає можливість уникнути санкцій з боку Заходу та закріпити політичну вакханалію щонайменше ще на три роки. А там як Бог дасть.

У випадку ж "Юлі-воля", Яценюк зіткнеться із ситуацією, коли ті, хто до виборів прилинув до опозиційного лідера, стрімголов почнуть бігти до Тимошенко з підтримкою та за захистом.

Відтік опозиціонерів від Яценюка – стовідсоткова, на мою думку, ситуація при умові, якщо Юлія Володимирівна вийде на волю.

Інші "про опозиційні" депутати – це потенційні тушки, які свідомо йдуть на цю святу місію.

Що буде робити в цьому разі Яценюк, важко уявити, але з огляду на минуле, скоріш за все, стане прем'єром України.

Отже будемо мати ситуацію в тій чи іншій варіації.

Пом'якшення покарання за 365-ю статтею КК та вихід на волю Тимошенко, вигідно – Януковичу, Заходу, Партії регіонів, прибічникам БЮТ.

Не вигідно Яценюку.

І навпаки.

Тому роль Арсенія Петровича, за даних умов чітко визначена: провести якнайбільше депутатів, які після виборів йому не будуть підконтрольні.

І, незалежно від того, чи буде такий сценарій, чи інший сценарій розвитку подій, пропоную усім сісти на диван, взяти попкорн та насолоджуватись переглядом.

Микола Бірюк, товариство "Мале Коло", спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів