Заборонена партія у Книгарні "Є"

П'ятниця, 25 травня 2012, 11:02

Є випадки, коли відчуваєш, що набрав у рот не воду, а отруту. Мабуть, це саме та ситуація. Хоча б лише тому, що практично всі, кому я розповідав викладену нижче історію, незалежно від політичних переконань, пропонували мені написати про неї…

21-го травня у львівській книгарні "Є" у рамках проекту "Історичні діалоги" була запланована дискусія на тему: "Пантеон українських героїв: у пошуках порозуміння…".

До обговорення було запрошено: Миколу Посівнича, Олександра Зайцева та Ярослава Сватка. Значний інтерес цей захід привертав і тим, що участь у розмові згодились взяти історики із різними поглядами на минуле та сьогодення. Діалог покликаний був породити істину…

Такої ж думки на початковому етапі домовленостей про зустріч дотримувалась і адміністрація львівського відділення книгарні "Є".

За два тижні до проведення дискусії адміністрація книгарні без жодних зауважень прийняла запропонований прес-анонс та остаточно погодила дату і час заходу.

Все йшло у звичному та напрацьованому руслі, оскільки це не перша моя співпраця як координатора проекту "Історичні діалоги" із цією книгарнею, за що їй і дуже вдячний. Одним словом: ніщо не передбачало неприємних обставин…

Однак, минулого тижня, за кілька днів до проведення дискусії, погляди книгарні кардинально змінюються…

Один із адміністраторів львівського відділення відправив на мою сторінку у Facebook повідомлення, що "ми не будемо проводити цей захід". Аргументуючи це тим, що "наша мережа книгарень… дуже не поділяє погляди ВО "Свобода".

Ці аргументи для мене були доволі дивними та незрозумілими, оскільки жодна із попередніх організованих мною у цій книгарні зустрічей не містила у собі навіть найменшого прояву політичної агітації.

Однак, все ж таки, це вповні дало зрозуміти, що причиною заборони стала саме моя партійна приналежність до ВО "Свобода".

А тижневий відрізок між затвердженим прес-анонсом та повідомленням про заборону проведення дискусії свідчить про те, що таке рішення можна розцінювати як команду "згори".

Мабуть, перші обличчя книгарні не надто замислювалися над своїм рішенням, але цим вчинком вони відверто порушили Конституцію.

Зокрема, згідно із статтями 21 та 24 Конституції, відбулось порушення "права і свободи людини" та мала місце дискримінація "за ознаками… політичних… переконань".

Так що, варто очікувати, що відтепер книгарня "Є" питатиме людей про їхні політичні погляди не лише при організації зустрічей, але й при купівлі книжок?

Михайло Галущак, координатор проекту "Історичні діалоги", для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України