Запрещенная партия в книжном магазине "Є"

48 просмотров
Пятница, 25 мая 2012, 11:02
Михаил Галущак
координатор проекта "Исторические диалоги"

Є випадки, коли відчуваєш, що набрав у рот не воду, а отруту. Мабуть, це саме та ситуація. Хоча б лише тому, що практично всі, кому я розповідав викладену нижче історію, незалежно від політичних переконань, пропонували мені написати про неї…

21-го травня у львівській книгарні "Є" у рамках проекту "Історичні діалоги" була запланована дискусія на тему: "Пантеон українських героїв: у пошуках порозуміння…".

До обговорення було запрошено: Миколу Посівнича, Олександра Зайцева та Ярослава Сватка. Значний інтерес цей захід привертав і тим, що участь у розмові згодились взяти історики із різними поглядами на минуле та сьогодення. Діалог покликаний був породити істину…

Такої ж думки на початковому етапі домовленостей про зустріч дотримувалась і адміністрація львівського відділення книгарні "Є".

За два тижні до проведення дискусії адміністрація книгарні без жодних зауважень прийняла запропонований прес-анонс та остаточно погодила дату і час заходу.

Все йшло у звичному та напрацьованому руслі, оскільки це не перша моя співпраця як координатора проекту "Історичні діалоги" із цією книгарнею, за що їй і дуже вдячний. Одним словом: ніщо не передбачало неприємних обставин…

Однак, минулого тижня, за кілька днів до проведення дискусії, погляди книгарні кардинально змінюються…

Один із адміністраторів львівського відділення відправив на мою сторінку у Facebook повідомлення, що "ми не будемо проводити цей захід". Аргументуючи це тим, що "наша мережа книгарень… дуже не поділяє погляди ВО "Свобода".

Ці аргументи для мене були доволі дивними та незрозумілими, оскільки жодна із попередніх організованих мною у цій книгарні зустрічей не містила у собі навіть найменшого прояву політичної агітації.

Однак, все ж таки, це вповні дало зрозуміти, що причиною заборони стала саме моя партійна приналежність до ВО "Свобода".

А тижневий відрізок між затвердженим прес-анонсом та повідомленням про заборону проведення дискусії свідчить про те, що таке рішення можна розцінювати як команду "згори".

Мабуть, перші обличчя книгарні не надто замислювалися над своїм рішенням, але цим вчинком вони відверто порушили Конституцію.

Зокрема, згідно із статтями 21 та 24 Конституції, відбулось порушення "права і свободи людини" та мала місце дискримінація "за ознаками… політичних… переконань".

Так що, варто очікувати, що відтепер книгарня "Є" питатиме людей про їхні політичні погляди не лише при організації зустрічей, але й при купівлі книжок?

Михайло Галущак, координатор проекту "Історичні діалоги", для УП


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)