Регіони просканували опозицію лояльним підприємцем

Понеділок, 18 червня 2012, 15:34

Після мовного провалу у Верховній Раді об’єднана опозиція з "Фронту змін" та ВО "Батьківщина" перемикнула увагу насамперед регіонального суспільства на презентацію і обговорення своєї програми "Справедлива держава, чесна влада, гідне життя".

Базовий документ "забатьківщинців" містить щедрі обіцянки до виборчого столу, присмачені віртуальними цифрами та перцовими словами на адресу діючої влади.

Для бажаного ефекту зі столиці запрошуються спічмейкери, котрі тактовно, на молекули розбирають програму. А набір "експертного кола" лягає тягарем на плечі керівництва двох місцевих парторганізацій.

Хмельницький "одобрямс" перед візитом Яценюка

Днями з конкретною місією до Хмельницького завітала член ради політичної організації "Фронту змін" і координатор напрямку "Суспільство знань" об’єднаної опозиції Лілія Гриневич. Мета київського інспектора – підрихтувати свіжоспечену програму під вибори і, заодно, взяти пробу на бойовий запал соратників.

Не упустив зручної нагоди нагадати про запаси пороху у порохівницях списаний з керівної ролі нардеп і голова обласної організації ВО "Батьківщина" Василь Кравчук.

На парламентські вибори партійні боси відвели йому почесне друге місце, призначивши представником центрального штабу об’єднаної опозиції-керівником виборчої кампанії у Хмельницькій області. Довелося поступитися місцем регіонального лідера опозиції керівнику облорганізації "Фронту" Олександру Ксенжуку, який став начальником штабу.

"Наше основне завдання – донести до кожної людини програму об’єднаної опозиції та показати її реальне виконання. Щоб це не перетворилося на звіти адміністрації президента, які потім виносяться на всенародне обговорення, при цьому народ у ньому участі не бере. Ми повинні запалити іскорку надії у людях", – розпинався бютівець перед пані Гриневич.

Дружня бютівсько-яценюківська атмосфера розв’язала мову й потенційним мажоритарникам від опозиції.

Міський голова Славути Василь Сидор дозволив собі піти на "ти" проти затятого ворога – Хмельницької облдержадміністрації (губернатор Ядуха вже втомився викликати "на килим" пана Сидора – той просто не з’являється – авт.): "Місцеві адміністрації є великим гальмом не лише в Україні, а й у світі. На перший план повинен вийти розвиток територіальних громад з наданням фінансових і законодавчих можливостей", – з нетерпінням чекає на повалення президентської монархії на місцях радикальний біло-сердечний мер.

Несподівано змінив риторику у бік об’єднаної опозиції провідник свободівців на Хмельниччині Ігор Сабій. Останнім часом взаємини ВО "Свобода" і об’єднаної опозиції виглядають напруженими і непередбачуваними.

Пан Сабій, який входить до обласного Комітету опору диктатури, торгується з колегами по об’єднанню за мажоритарні округи і акцентує увагу на самостійності ВО "Свобода", торуючи шлях на позачергових виборах до місцевих рад.

Цікаво, що "золота акція", на яку так розраховують свободівці, їм може піднести гарбуз. Тому крок на випередження на кшталт "ближчим часом ВО "Свобода" підпише з об’єднаною опозицією спільний план дій" – це та хороша міна при поганій грі.

"Засланий козачок" як ретранслятор ПР?

Дивним чином пояснювалася присутність на зібранні опозиційних сил заступниці голови регіональної Ради підприємців при Хмельницькій облдержадміністрації Наталії Потапової. "Мене запросив Олександр Степанович (Ксенжук – авт.)", – заявила вона присутнім.

А далі, у хвіст і в гриву, почала критикувати програму об’єднаної опозиції: "У мене таке враження, що ви зібралися на вибори уже завтра. Але вибори не завтра і закони, що приймаються в державі, раптово не перевернуть систему догори дригом. Необхідно, щонайменше, півроку, щоб вони запрацювали", – не вгавала підприємниця.

Власне, що собою представляє регіональна Ради підприємців при Хмельницькій облдержадміністрації?

Цей орган на мапі Поділля виник з благословення губернатора Василя Ядухи 28 липня минулого року.

У відповідному розпорядженні голови ОДА говориться, що регіональна Рада підприємців створена "з метою залучення суб’єктів господарювання, громадських організацій підприємців, об’єднань підприємців до формування державної регуляторної політики і державної політики у сфері підприємництва в області, запровадження прозорого механізму їх участі у підготовці проектів рішень органів виконавчої влади".

Простими словами, Рада підприємців, як шампунь і кондиціонер 2 в 1: з одного боку, це своєрідна противага тим підприємцям, котрі, час від часу, публічно протестують проти дій влади; з іншого – зручний маніпулятивний орган для винесення рішень, які вигідні передусім владі.

Ось свіжий у пам’яті приклад. Звернення регіональної Ради підприємців при Хмельницькій ОДА до президента України щодо підтримки закону №8521 (про внесення змін в Податковий кодекс, що стосувались спрощенців): "Нам приємно констатувати, що, нарешті, при Вашому особистому сприянні, підтримці та завдяки взаєморозумінню, спільних дій і компромісних рішень між Кабінетом Міністрів, Верховною Радою та широких кіл підприємництва країни даний законопроект набув статусу закону України".

Можливо одразу наївно стверджувати, що за пані Потаповою піднята рука Ядухи. Але той енергетичний заряд на зібранні об’єднаної опозиції, який випромінювала вона, дуже схожий на ретранслятор думок однієї з політичних сил.

Тим паче, що з уст Потапової не сходили компліменти на адресу міністерств, мовляв, он при Мінсоцполітики працює робоча група щодо законопроекту про зайнятість, діяла робоча група з написання Митного кодексу, працює робоча група з проектом закону "Про банки і банківську діяльність" тощо.

…На тимчасового лідера опозиції Арсенія Яценюка хмельницькі опозиціонери зачекалися: час "Х" постійно переноситься на невизначений термін. Своїм приїздом Арсеній Петрович фактично повинен дати відлік передвиборчій кампанії на Хмельниччині.

Закутавшись у тогу політичного гросмейстера (це нещодавно Яценюк демонстрував у поїздах по інших областях держави – авт.), він розставляє гравців-мажоритарників на чорно-білі клітинки округів. Адже забарвлення округу визначає кількість провладних/технічних кандидатів і можливість опозиції зіграти ва-банк.

До речі, на Хмельниччині об’єднана опозиція визначилася з трьома із семи кандидатів на крісла народних депутатів. За квотою ВО "Батьківщина" затверджений кандидат на одномандатний виборчий округ №187 (центр Хмельницький), депутат обласної ради і керівник фракції ВО "Батьківщина" Іван Гладуняк.

Також за бютівською квотою на одномандатному виборчому округу №190 (центр Шепетівка, куди входять міста Славута, Шепетівка, Полонський, Славутський, Шепетівський райони) балотуватиметься діючий міський голова Славути Василь Сидор.

Від "Фронту змін" на одномандатний виборчий округ №188 (центр Хмельницький з межами: частина Хмельницького, Волочиський і Хмельницький райони) визначений депутат Хмельницької районної ради Дмитро Беспалов. Далі буде…

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію