Чому треба знищити TVi?

Середа, 12 вересня 2012, 13:28

Сперечатися з другом-меломаном щодо засилля російського й російськомовного продукту у вітчизняних ефірах – саме задоволення. В той час, коли він переконує тебе у винуватості самого слухача, ти волаєш до нього про слухачеву невинуватість.

Насправді тема нашої суперечки була далека від бандерівсько-сталінських спогадів про мову та історію. Ми говорили про те, чому з року в рік, з десятиліття в десятиліття шоубізнесовий ландшафт пересічного українця не змінюється.

На Сході палітра виконавців стабільно коливається від Пугачової з "Віагрою" до "Многоточія". А на Заході – від місцевої Ірини Федишин до "Океану Ельзи". Чому ротації не відбуваються не лише в політиці, але й у шоу-бізнесі?

Друг-меломан переконував, що винуватий слухач, якому ліньки "залізти в Інтернет, пошукати цікаву музику і закинути собі на плеєр". Я, своєю чергою, слухача захищав. Бо він – не винуватий.

Слухач, який залюблено підспіває будь-якій віагрі й глюкозі, якщо розібратися, – це губка, яку можна наситити будь-якою рідиною.

Колекціонер та артист Антін Мухарський в одному зі своїх інтерв'ю нагадав, що незалежність в Україні вибороли романтики. Романтики – не прагматики. Критичної маси своїх, українських прагматиків на світанку незалежності нам не вистачило.

Зате вистачило їх російському капіталу, який поряд з заводами-пароплавами прикупив собі кілька каналів і газет.

Маючи "на місці" свої медійні майданчики, російському капіталу дуже зручно підтримувати на значній території України своє культурне поле.

Що таке культурне поле? Це, грубо кажучи, фон, який лунає у буденності, під час конфліктів та визначних подій. Культурне поле – це вода акваріуму, у якому всі ми плаваємо. Це, вибачте за банальність, кров, яка тече жилами суспільства.

Тож, чому для російської сторони важливо і вигідно підтримувати своє культурне поле – "русскій мір" в Україні, зрозуміло усім.

А тепер від протистояння "російське-українське" перейдемо до протистояння "українське-українське".

Історик Ярослав Грицак каже, що перш ніж врегульовувати зовнішні конфлікти, українцям слід врегулювати конфлікт внутрішній. Про причини українсько-української суперечки можна дискутувати довго.

Але, якщо простіше, то конфлікт існує, коли є щонайменше дві різні точки зору.

Ми їх маємо. Аби конфлікт був тривалим у часі, кожна точка зору повинна мати свою міцну основу. Власне, тут давайте згадаємо про різні культурні поля, у яких живе Україна.

Цей українсько-український конфлікт культурних полів вигідний усім, хто не зацікавлений в реальному розвитку нашої держави. Бо маючи наповнені двома різними рідинами губки, ними можна маніпулювати скільки завгодно. Сьогодні – мова, завтра – Крим, у травні – День Перемоги.

Кінець цим безконечно ефективним для влади суперечкам може настати двома шляхами. Перший – це повна перемога однієї сторони над іншою. Сумнівно.

Другий шлях – це поява принципово іншого гравця, незаангажованого в жодному з культурних полів.

Уявімо собі, наприклад, що в упівсько-червоноармійській суперечці можна поставити крапку, просто змістивши наголоси: з героїв – Бандера, Сталін, інші – на жертв.

Уявімо собі, що між російською попсою і українською естрадою можна обрати якісний джаз.

Уявімо собі, врешті-решт, що між Шустером і Кисельовим з розкрученими спікерами можна обрати Портникова з кмітливими коментаторами.

Телеканал TVi наповнював губки іншою, третьою речовиною. І ось вам – два культурних поля почали чомусь розбавлятися третім.

Тому і став канал справжньою загрозою для чинної влади. Бо TVi валяв пасочки, що їх в українській пісочниці опікали роками. А сьогодні нам – і на Сході і на Заході – намагаються запропонувати не менше з двох зол, а реально можливий третій шлях. Зі зрозумілими принципами, акцентами й правилами.

Телеканал TVi потрібно знищити. Щоб і далі не зраджувати майдан, милуватися тим, як працює вона, і мандрувати нескінченним шляхом від стабільності до добробуту.

Телеканал TVi потрібно знищити, щоб зі солодким сумом нарікати на візові режими і насолоджуватися такою доступною близькістю з братніми народами.

Телеканал TVi потрібно знищити, щоб не руйнувалася система – така зручна для всіх, хто хоча б трохи при владі.

...Зрештою, саме тому акції на підтримку TVi у регіонах були такими малолюдними – бо переважна більшість українців живе у культурних полях, які пропонують лише два шляхи.

Але дуже хочеться вірити, що у цьому випадку сакраментальне "третього не дано" не спрацює.

Бо 8 вересня на площі українських міст таки вийшли люди, з чітким розумінням того, що вони тут роблять. Це була неполітична подія, яка змогла об'єднати розумних людей. І тут, і там.

Володимир Бєглов, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Суд віддав у користування Росії 100 АЗС в Україні. Як таке можливо під час війни?

Координувати периметр Сил оборони

Закупівлі ЗСУ: коли якість важливіша за ціну

Запрацював Реєстр збитків, завданих Росією. Бізнес має трохи зачекати

Як не перетворити реформу системи управління відходами упаковки на імітацію

Офіс Президента починає публічні розмови про повторний прихід демократії в Україну