Судний день

Середа, 17 липня 2013, 09:50

Питання забудови Олександрівської лікарні у Києві знову розглядають в суді. Нагадаю, вже відбулося більше 50 засідань в судах різних інстанцій – від Шевченківського районного до Верховного Суду. Сама проблема постала ще в 2004 – суперечки навколо забудови тривають вже 9 років.

Справжнє замкнене коло – від вищої судової інстанції справа повертається до нижчої і все починається спочатку. Забудовник то обіцяє дати спокій лікарні, то незважаючи на дане слово, починає роботи.

Нагадаю, товариство "Житло-Буд", власником якого є народний депутат Іван Куровський, двічі публічно відмовлялося від земельної ділянки та її забудови. І двічі порушувало слово.

І в ході цієї довгої судової історії всі вже почали забувати, що ділянка по вулиці Шовковичній 39/1-а розташована над підземною частиною (печерами) Кловського монастиря, де віками ховали киян, померлих від страшних епідемій – чуми, туберкульозу, холери, сибірської виразки.

Ця територія була навмисно щільно засаджена деревами і кущами, які не тільки тримали схил, але й унеможливлювали перебування тут людей. Однак, будівництво відкриє шари ґрунту не на метр чи два, а на десятки метрів, аж до могильника, з усіма можливими наслідками.

17 липня об 11:15 Вищий господарський суд України вирішить, чи законно орендує Товариство з обмеженою відповідальністю "Житло-Буд" ділянку землі, що розташована на території лікарні, з метою подальшої її висотної забудови.

Нагадаємо, що відповідний договір оренди вже визнавався недійсним Господарським судом міста Києва в січні цього року.

Проте, Київський апеляційний господарський суд під головуванням судді Тищенко у квітні цього ж року визнав рішення попередньої інстанції помилковим. Підстава – рішення ще одного суду – Вищого адміністративного під головуванням судді Донця, що скасувало судові рішення, якими визнавався незаконним пункт 1 рішення Київської міської ради № 638-5/798 про затвердження землевідведення.

В той же час, суд апеляційної інстанції проігнорував ту обставину, що пункт рішення Київської міської ради, яким землевідведення було затверджене, самою ж Київською міською радою визнаний таким, що втратив чинність ще в липні 2011 року (рішення від 14.07.2011 № 788/6175).

Про існування такого рішення суд достеменно знав – його копії неодноразово долучалися до матеріалів справи.

Таким чином постає питання: чи може забудовник надалі використовувати на правах оренди надану йому ділянку, якщо підстава оренди визнана такою, що втратила чинність?

Отже, 17 липня – судний день. Все буде залежати від рішення Вищого господарського суду.

На чий бік він стане?

Марина Соловйова, адвокат, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів