Урядовці відштовхують великі компанії від видобутку сланцевого газу

П'ятниця, 23 серпня 2013, 10:19

Створюється враження, що нинішні можновладці навмисне своїми діями відштовхують провідні компанії від геологорозвідки й можливого видобутку в Україні так званого сланцевого газу.

Саме такі висновки можна зробити, аналізуючи критику Угоди про розподіл продукції з компанією Шел і місцевої фірми сумнівної репутації, якій начебто доручено співпрацювати з компанією Шел на сході України.

Ще гірша ситуація склалася на Західній Україні.

Зокрема, і президент Віктор Янукович, і уряд в особі міністра енергетики й вугільної промисловості Едуарда Ставицького, і місцева влада знехтували інтересами як Івано-Франківської громади, так і України загалом, коли 20 серпня 2013-го року, під час сесії облради не знайшли потрібних аргументів на користь геологорозвідки та видобутку сланцевого газу на родовищі Олеське за участю компанії Шеврон.

Аналогічного рішення можна очікувати й від Львівської облради. Адже на Львівщині, як і на Івано-Франківщині, робота з місцевим населенням також звелася до формальностей.

Ніяких висновків зі згаданої слушної критики ситуації довкола видобутку сланцевого газу за участю компанії Шел і непрозорості місцевої фірми, на жаль, не було зроблено.

Таким чином, у цілому потрібний для держави проект поставлено під сумнів.

Нема жодного сумніву в тому, що Івано-Франківська облрада, так само, як і інші облради на Галичині, керуються українськими державними інтересами. Але вони насамперед керуються й інтересами місцевого населення й природи.

А влада поставилася до цих інтересів не серйозно: належним чином не працювали з місцевим населенням, не запевнила в безпечності запропонованих технологій, не показали переваг енергетичної незалежності тощо.

Фактично те, що мали робити фахівці від влади – робили їхні опоненти. І саме вони добилися успіху.

Адже ігнорації від влади на Західній Україні не сприймають. Бо добре ще збереглося в пам'яті, як центральна й місцева окупаційні влади нехтували інтересами громади й України.

Богдан Соколовський, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами