Чиновники отталкивают крупные компании от добычи сланцевого газа

25 просмотров
Пятница, 23 августа 2013, 10:19
Богдан Соколовский
специально для УП

Створюється враження, що нинішні можновладці навмисне своїми діями відштовхують провідні компанії від геологорозвідки й можливого видобутку в Україні так званого сланцевого газу.

Саме такі висновки можна зробити, аналізуючи критику Угоди про розподіл продукції з компанією Шел і місцевої фірми сумнівної репутації, якій начебто доручено співпрацювати з компанією Шел на сході України.

Ще гірша ситуація склалася на Західній Україні.

Зокрема, і президент Віктор Янукович, і уряд в особі міністра енергетики й вугільної промисловості Едуарда Ставицького, і місцева влада знехтували інтересами як Івано-Франківської громади, так і України загалом, коли 20 серпня 2013-го року, під час сесії облради не знайшли потрібних аргументів на користь геологорозвідки та видобутку сланцевого газу на родовищі Олеське за участю компанії Шеврон.

Аналогічного рішення можна очікувати й від Львівської облради. Адже на Львівщині, як і на Івано-Франківщині, робота з місцевим населенням також звелася до формальностей.

Ніяких висновків зі згаданої слушної критики ситуації довкола видобутку сланцевого газу за участю компанії Шел і непрозорості місцевої фірми, на жаль, не було зроблено.

Таким чином, у цілому потрібний для держави проект поставлено під сумнів.

Нема жодного сумніву в тому, що Івано-Франківська облрада, так само, як і інші облради на Галичині, керуються українськими державними інтересами. Але вони насамперед керуються й інтересами місцевого населення й природи.

А влада поставилася до цих інтересів не серйозно: належним чином не працювали з місцевим населенням, не запевнила в безпечності запропонованих технологій, не показали переваг енергетичної незалежності тощо.

Фактично те, що мали робити фахівці від влади – робили їхні опоненти. І саме вони добилися успіху.

Адже ігнорації від влади на Західній Україні не сприймають. Бо добре ще збереглося в пам'яті, як центральна й місцева окупаційні влади нехтували інтересами громади й України.

Богдан Соколовський, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)