"ЗМІїні" витівки для Вілкула

П'ятниця, 09 серпня 2013, 13:51

Майже місячні канікули прем'єра Миколи Азарова відбилися на продуктивних буднях його віце-прем'єрів-"младореформаторів". І перший, Сергій Арбузов, і просто віце, Олександр Вілкул, змагалися на інформаційну прудкість та ділили пальму першості на головній сторінці "Урядового порталу".

В умовах жорсткої конкуренції за азарівський портфель суспільству потрібно було запропонувати щось нове, протиставивши архаїчно-бюрократичні методи управління Миколи Яновича. На допомогу прийшли, як не парадоксально, регіональні засоби масової інформації, крізь шпальти яких прорізалися повідомлення про "нові обличчя", які наче мислять у ногу із часом.

Серед них – Олександр Вілкул.

Минулого тижня Хмельницький обласний тижневик "Поділля" на передовиці розмістив матеріал "Напишіть про Вілкула. Ми платимо!"

Видання стверджує, що до неї в редакцію прийшов чоловік, який представився В'ячеславом і запропонував угоду, від якої неможливо було відмовитися – щономера відводити по 100 "квадратів" газетної площі на інформацію, у якій обов'язково має згадуватися шанований чоловік з Уряду Азарова. За це грошовитий незнайомець обіцяв справно платити 600 гривень. Звісно, "чорним налом".

Для газети виконання цього "завдання" полегшувалося повною лояльністю з боку замовника. "Нічого складного немає. Зайдіть на "Урядовий портал", введіть у пошуку "Вілкул". Ось і вибирайте будь-яку новину, яка більше підходить вашому виданню", – розповів В'ячеслав про алгоритм дій.

Нажаль, "співпраці" між "людиною Вілкула" і газетою "Поділля" не вийшло. В'ячеслав одержав гарбуза, а його шеф – жваве обговорення в соцмережах.

Ваш покірний слуга, уже ж таки, спробував віднайти тих хмельницьких сміливців, з якими зустріч із В'ячеславом не пройшла даремно. І – еврика! За просування віце-прем'єра Олександра Вілкула узявся діловий тижневик "Всім". Видання, яке входить до медіакорпорації РІА, другий номер поспіль на 13-й сторінці друкує "вілкулові новини". Ці замітки подані за законами жанру, який нав'язав В'ячеслав: якнайсуворіше дотримуємося першоджерела, себто посилання на "Урядовий портал".

 
 
 
 

Ми спробували перевірити дієвість чарівної кнопки "пошук" на "Урядовому порталі", про яку також вище говорилося. Забили "Вілкул" – і знайшли знайомі для хмельничан "вілкулові новини".

 
 

Щоправда, одна з тих, що опублікована у "Всім", має нульовий імідж для Вілкула. Новину "У МОН обговорили питання упровадження електронної черги в дитсадках", присвячено Всеукраїнському семінару-нараді, яку провів заступник Міністра освіти й науки України Борис Жебровський. І лише в кінці повідомлення сказано, що "Міністерством освіти й науки, на виконання протокольного рішення селекторної наради, проведеної 18 червня 2013 року під головуванням віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула, розроблено методичні рекомендації щодо створення уніфікованої системи електронної реєстрації дітей дошкільного віку та надіслано їх до всіх регіональних управлінь освіти".

Український політолог Володимир Фесенко дає власне пояснення цій "вілкоманії": "Особливо наївний Вілкул, який стає піар-наркоманом. У Вілкула немає шансів у найближчій перспективі стати прем'єром, навіть якщо він заполонить усі ЗМІ своїми піар-матеріалами.

По-перше, Януковичу пофіг уся ця інформ-активність, і у своєму виборі він керуватиметься іншими мотивами. І один із цих факторів, і це по-друге, і може бути найголовніше – він не буде віддавати пост прем'єра ставленику одного з конкуруючих олігархів. Із цієї причини, якщо різко не погіршиться економічна ситуація, на посту прем'єра може залишитися Азаров.

Але якщо різко погіршиться економічна ситуація, то це вдарить і по Арбузову, оскільки саме його команда відповідає за економічну політику".

Справді, "зірки", що таким чином спалахують на урядовому небі, намагаються вразити серце українського Галілея, який усіма думками в 2015 році.

Як і Хорошковський або Тігіпко, Вілкул може вмить перетворитися на метеора, що мертвим каменем "із небес" впаде на грішну землю.

А тоді вже точно не врятує "джинса" по 600 гривень.

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Держава втратила контроль над обленерго, чи навпаки посилює його?

BlaBlaCar поза законом. Що буде з ринком нелегальних перевезень?

Друга річниця енергетичної свободи

Аятола Володимир Путін

Людиноцентрична мілітаризація: як Україні вистояти і прорватися

Що не так із "виборами" на Росії?