Знову про закордонний паспорт

Понеділок, 23 вересня 2013, 09:34

На сайті "Укрправди" опубліковано матеріал Дмитра Ткачука, котрий пише про свавілля влади щодо закордонних паспортів. Уже майже 2 роки "ДемАльянс" мусує цю тему – паспорт мав би коштувати 170 гривень, а за нього деруть 600 і більше. У статті знову згадано про Івана Фурлета, який буцімто довів у суді, що достатньо сплатити лише держмито.

Утім автор свідомо не згадав, що Вищий адміністративний суд України визнав законними платежі під час оформлення закордонного паспорта й, відповідно, відмінив постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Було б непогано, якби закордонний паспорт коштував людині дешевше. Але слід порахувати, яка реальна вартість його виготовлення, у скільки обходиться державі утримання інспекторів Державної міграційної служби і, якщо від коштів, які сплачують охочі оформити паспорт, щось залишається,  – куди ці гроші спрямовуються.

Лише після такої арифметики стане зрозуміло, чи дійсно в органах ДМС – свавілля. Мінімізувавши без роздумів платню за документ для виїзду за кордон, держава перекладе всі витрати на тих платників податків, котрі взагалі не планують виїжджати  за межі нашої країни.

Що ж до "компаній-прокладок", які згадує активіст "ДемАльянсу",  Державне підприємство "Документ" уже неодноразово наголошувало, що ці послуги суто добровільні. Чи слід ними користуватися, кожний громадянин вирішує особисто, й, без сумніву, ніхто не має права їх нав’язувати. Маєш вдосталь часу, аби відстояти велетенські черги, можеш грамотно підготувати усі необхідні документи, – тоді й не варто кудись звертатися.

Утім, аналіз Інтернет-простору свідчить, що багато людей бажають скористатися допомогою в оформленні паспорту. І цим активно займаються приватні компанії-посередники, котрі заробляють на людині три і більше тисяч гривень. Чому існує цей чорний ринок і чому критика ДП "Документ" йому на користь – питання риторичне.

І ще один аргумент на користь "Документу". Підприємство працює прозоро, усі ціни – на сайті. Кошти, зароблені ним, ідуть на створення належного сервісу для людей.

Як прес-секретар ДП "Документ" особисто запрошую Дмитра Ткачука відвідати Центр обслуговування громадян на бульварі Тараса Шевченка, 27, у Києві. Можливо, тоді багато питань, які він підняв у матеріалі, зникне.

Володимир Поліщук, прес-секретар ДП "Документ"

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Повертаємо учнів у школи: чому важливо робити укриття і що для цього робить держава

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ