Щодо дострокових виборів одеського голови

Середа, 16 жовтня 2013, 20:46

Одеса – одне з міст в Україні, де чутки про можливість перевиборів мера з'являються досить часто. Протягом останніх місяців тема відставки Олексія Костусєва активно обговорюється в регіональних ЗМІ. При цьому, соціологічні служби та дослідницькі організації публікують результати опитувань населення, у яких переможцями виступають різні кандидати.

Заново про відставку Олексія Костусєва заговорили після позбавлення Ігоря Маркова мандата депутата ВР. Як відомо, він є багаторічним соратником Одеського міського голови.

Такий розвиток подій дає підстави для оцінки ймовірності перевиборів мера в Одесі, визначення зацікавлених у цьому процесі та виявленні ймовірних кандидатів на майбутніх виборах.

Перша інформація про можливе зміщення Олексія Костусєва з посади міського голови з'явилася по закінченню місцевих виборів 2010 року, відразу після набуття ним повноважень. Чутки формуються з різних джерел, які мають як опозиційну, так і провладну спрямованість.

Одеса виділяється серед інших регіонів України наявністю численних груп впливу, які мають фінансові та публічні ресурси. Трансляція в місті більше тридцяти регіональних телеканалів свідчить про те, що одеський бізнес чудово розуміє силу мас-медіа в сучасному суспільстві. Із цієї причини міський голова знаходиться під постійним контролем із боку ЗМІ та політичних конкурентів.

Більше за інших у перевиборах зацікавлений колишній міський голова Одеси Едуард Гурвіц.

Нинішній його статус депутата ВР не стане стримуючим чинником для політика, здатного відмовитися від свого мандата заради повернення на займану раніше посаду. До того ж, колишній градоначальник неодноразово заявляв про своє бажання балотуватися на найближчих виборах мера міста.

Важливим завданням на цьому шляху є висунення його єдиним кандидатом від опозиційних партій. На перший погляд, це не повинно стати проблемою, оскільки екс-мер є найбільш відомим регіональним опозиційним політиком, який досі має підтримку в одеситів. До того ж, Едуард Гурвіц продовжує контролювати деякі одеські ЗМІ.

Однак, у 2010 році політик уже програвав вибори, фактично перебуваючи в статусі "єдиного опозиційного кандидата", висунутого партією "Фронт Змін", при тому, що претенденти на цей пост від "Батьківщини" та "УДАРу" були відсутні.

Серед видимих недоліків колишнього мера Одеси: поважний вік – 65 років, і велика кількість компромату, який здатний зменшити рейтинги всіх опозиційних сил.

Усе це змушує сумніватися у висуванні Едуарда Гурвіца в якості єдиного кандидата й дає підстави придивлятися до можливих альтернатив.

Першими, хто претендує на статус єдиного опозиційного кандидата, є глава фракції "Фронт Змін" в Одеській міській раді Олександр Остапенко та колишній бютівець Геннадій Чекіта.

У минулому військовий полковник, а нині викладач Олександр Остапенко брав участь у двох передвиборних кампаніях. У 2010 році політик перебував у першій п'ятірці партії ФЗ, а в 2012 році був кандидатом у депутати ВР у 133 окрузі в Одесі. Він досить популярний у регіональних медіа, які критикують місцеву владу, і фактично є спікером опозиційно налаштованих політичних сил.

Другий претендент, який раніше заявляв про свою участь у можливих виборах, Геннадій Чекіта – бізнесмен та єдиний депутат Одеської міської ради VI скликання, який висувався нинішньою опозицією по мажоритарному округу й здобув перемогу. Однак, через спільний бізнес із наближеним до міської влади Олексієм Козаченко та голосування разом із ПР в Одеській міськраді, політик отримав статус "потенційної тушки", і у виборчій кампанії до ВР брав участь у якості самовисуванця.

На виборах мера така можливість відсутня, тому Геннадій Чекіта підготував собі варіанти для маневру, очоливши партію "За Справедливість!" При цьому, депутат є інвестором деяких одеських медіа, що забезпечує йому солідну інформаційну підтримку.

Якщо опозиція для досягнення необхідного результату на виборах змушена шукати "одного-єдиного", то в провладної партії спостерігається надлишок імовірних кандидатів.

Нинішній мер Олексій Костусєв, який перебуває під постійним тиском, протидіє можливій відставці, формуючи образ "народного мера". Міський голова власними руками руйнує незаконні будови, бореться із самовільним розширенням літніх майданчиків кафе й ресторанів, прибирає впавші дерева, їздить на громадському транспорті та інше.

До того ж, нинішній градоначальник нарощує власні медіа ресурси, купуючи активи різних телеканалів або домовляючись про лояльність з їхніми власниками.

Після виборів 2010 року основним рупором Олексія Костусєва був телеканал "АТВ", підконтрольний колишньому нардепу Ігорю Маркову. Однією із причин позбавлення Ігоря Маркова мандата нардепа вважають його підтримку Олексія Костусєва в конфлікті із Сергієм Ківаловим, навколо великих об'єктів в Одесі. Цей конфлікт змусив нинішнього міського голову нарощувати власні медіа активи та піти на зближення з бізнесменом Олексієм Козаченко, який контролює телеканали "ГРАД " та "АРТ".

Основним опонентом одеського голови в Партії регіонів є найбільш впливовий одеський політик Сергій Ківалов, в активі якого знаходяться телеканали "Репортер", "Академія", "Третій цифровий", низка друкованих та інтернет-видань.

Завдяки Юридичній Академії він має постійне представництво висококваліфікованих юристів у виборчих комісіях усіх рівнів. Також, народний депутат має вплив на судову систему, що дає йому додаткові важелі впливу.

Соціологічні опитування демонструють високий особистий рейтинг Сергія Ківалова, що дозволяє йому взяти участь і здобути перемогу на можливих виборах мера.

Однак, участь глави комітету ВР із питань верховенства права та правосуддя у виборчій кампанії – досить сумнівна. Адже статус "основного законодавця" ПР у парламенті дає більше політичних дивідендів, ніж перебування на посаді міського голови.

Варто очікувати, що політик буде підтримувати більш лояльного до нього кандидата.

Швидше за все, цим кандидатом стане народний депутат Геннадій Труханов.

Роль пересічного народного депутата явно не відповідає рівню амбіцій регіонала. У свою чергу, посада міського голови дасть можливість для реалізації власних політичних проектів, а так само дозволить лобіювати інтереси підконтрольних і дружніх бізнес-структур.

У розпорядженні політика перебувають телеканали "ГЛАС" та "ПЛЮС", а також кілька інтернет-ресурсів. До того ж, Труханов довгий час очолював фракцію ПР в Одеській міській раді, і до цього часу зберігає там свій вплив. А це може допомогти при підготовці до виборів мера міста.

В одеських ЗМІ регулярно поширюється інформація про те, що на крісло одеського мера претендує голова Одеської обласної адміністрації Едуард Матвійчук.

Варто відзначити, що губернатор є досить впливовим у середовищі одеських регіоналів і прийме участь у виборах за однієї із двох умов: по-перше, його особистий рейтинг буде перевищувати рейтинг інших можливих кандидатів від ПР; по-друге, з'явитися ймовірність звільнення Матвійчука із займаної посади, після чого він віддасть перевагу перемозі на виборах та перебуванні на посаді міського голови.

До того ж, політик не має явних конфліктів з іншими місцевими регіоналами, тому його кандидатура не викличе серйозних протистоянь усередині правлячої партії.

Не варто недооцінювати заступника голови Одеської облради Олексія Гончаренка.

Свою посаду він отримав здебільшого через відмову брати участь у перегонах мера 2010 року, на користь нинішнього міського голови Олексія Костусєва. Такі дії багато прихильників політика сприйняли як поразку.

На виборах до ВР 2012 року Гончаренко балотувався від ПР по 133 виборчому округу й програв згаданому вище Ігорю Маркову.

Третя поразка може поставити хрест на політичній кар'єрі регіонала. Тому він докладе максимальних зусиль для досягнення позитивного результату.

Можливо, що свою роль у визначенні політичного майбутнього Олексія Гончаренка зіграє недавнє позбавлення мандата нардепа його опонента по округу. Призначення перевиборів і перемога на них стане умовою, за якої заступник голови облради відмовиться від участі в майбутніх виборах мерах.

Існує ймовірність того, що Сергій Тігіпко буде лобіювати висунення від ПР народного депутата Світлану Фабрикант, яка забезпечила високий результат на виборах президента 2010 року в якості голови його передвиборчого штабу в Одесі.

Однак, сьогодні такий варіант здається малоймовірним, враховуючи велику кількість інших амбіційних регіоналів.

Ігор Марков та його партія "Родина" у своїх інтересах буде використовувати збільшення кількості розчарованих у правлячій партії. Підконтрольний політику телеканал "АТВ", активно критикує діючу владу в контексті незаконного позбавлення мандата народного депутата.

Також очолювана ним політична сила розгорнула кампанію по збору підписів під зверненням до президента, у якому Марков закликає звернути увагу на дії судових органів.

Ці кроки не стільки збільшують особистий рейтинг політика – скільки занижують результат ПР та її кандидатів на можливих виборах в Одесі.

Під час місцевої кампанії 2010 року партія "Родина" не виставляла кандидата на посаду мера, а Ігор Марков підтримував регіонала Олексія Костусєва. У разі дострокових виборів політик може виставити власну кандидатуру, а відібрані ним голоси виявляться тією різницею, яка необхідна кандидату від провладної партії для перемоги.

Таким чином, Марков може використовувати дострокові вибори мера Одеси для збільшення власного рейтингу перед стартом президентських перегонів.

Якщо ж дострокові вибори мера Одеси не відбудуться, то президентська кампанія буде використана для мобілізації власного електорату.

Тяжко встановити роль проекту "Український вибір" Віктора Медведчука, який зараз позбавлений будь-якої персоніфікації – однак, імовірно, захоче її здобути.

В Одесі "Український вибір" буде орієнтуватися на політиків, які встигли заявити про себе, але не мають підтримки великих політичних сил. Серед них можуть бути ті, хто згадувався раніше в цьому матеріалі.

Основними мотивами для приєднання до "Українського вибору" може стати бажання оновити власне електоральне поле й отримати додаткове фінансування для його розширення.

Євген Попов, голова Інституту Політичної інформації, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Які українські товари найбільше цікавлять іноземних покупців?

Складне навчання, ПТСР і відчуття щастя. Що відбувається з українськими дітьми?

Повертаємо учнів у школи: чому важливо робити укриття і що для цього робить держава

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб