Майдан без політики – Україна без ЄС

Четвер, 28 листопада 2013, 17:04

Коли сьогодні кажуть "Майдан без політиків", то я не можу погодитись. Не можу погодитись не через те, що я політик, а через те, що я, насамперед, громадянин, який має чітку політичну позицію.

Не буває Майданів без політики. Так, народ – джерело влади, але це джерело має діяти через політичні інституції. В тому числі через громадянське суспільство і через політичні партії. Без цього джерело замулюється і зсякає.

І трагедія українців в тому, що століттями не мали власної політичної самоорганізації, а відтак не могли створити власної держави.

Політика є управлінською діяльністю стратегічного рівня щодо внутрішніх та зовнішніх право стосунків і взаємодій. Це основа європейської цивілізації, яка сягає античності. Інакше суспільство, народ, у тому числі й Майдан, перетворюються у натовп, який, приміром сьогодні, противникам євроінтеграції буде легко каналізувати і злити в "золотий унітаз" режиму Януковича.

Тому самої присутності у ці дні на Євромайдані недостатньо. Присутнім і тим, хто їх підтримує, треба не лише чітко артикулювати політичні вимоги, але й покроково, грамотно їх захищати, щоб прийти до поставленої мети.

Згоден, що Майдан може бути без партійних прапорів, але він не може бути без політики і політиків. По великому рахунку – кожен, хто вийшов на Майдан, автоматично стає учасником політичного процесу. Тобто більшою чи меншою мірою стає політиком. А сам по собі Євромайдану ці дні є головним фактором не лише української, а й європейської політики.

Не забуваймо, що влада – Янукович, Азаров, міністри, губернатори– це політичні фігури, які посіли державні посади в результаті політичної боротьби.

А відповідно і тиснути на них потрібно насамперед політично. Це має бути всеохоплюючий і різносторонній тиск у рамках Конституції і законів. Основою такого тиску є спільні дії української опозиції та громадянського суспільства. У тому числі студентства.

Тож заклики на кшталт "Майдан без політики і політиків" несуть у собі частину провокації, яка грає на руку Януковичу та його режиму. Навіть студенти, які викрикують ці гасла, є несвідомо учасниками політичного процесу на боці влади. Подобається це їм чи не подобається, але такі реалії поточної політичної ситуації. Такий підхід може призвести до фіаско нашої спільної справи.

Країна хвора і політична система хвора. Коли ми хворіємо, то звертаємося до лікаря, а не до знахаря. Ми звертаємося за професійною допомогою. Вилікувати країну і політичну систему покликані саме опозиція та громадянське суспільство спільними зусиллями на партнерських засадах.

Саме тому опозиційні партії та громадські активісти 26 листопада вирішили об'єднати майдани в один єдиний Євромайдан на головній площі нашої країни.

Бо у нас – опозиційних політиків, громадських діячів, студентів, підприємців, правників, лікарів, вчителів, інженерів, фермерів та всіх українців – одна спільна мета. Це – Європейська Україна. І досягти її –надскладне завдання.

P.S. Відверто кажучи, за рік свого депутатства я ще ніколи не відчував такого високого ступеню відповідальності, як у ці дні. Тому сподіваюсь, що мене зрозуміють правильно. Пропоную надалі цю дискусію не розвивати. Адже вона відволікає нас від головного завдання і міняє порядок денний нашої спільної боротьби.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market