Площадь без политики - Украина без ЕС

113 просмотров
Четверг, 28 ноября 2013, 18:04
Андрей Пышный
глава правления АО "Ощадбанк"

Коли сьогодні кажуть "Майдан без політиків", то я не можу погодитись. Не можу погодитись не через те, що я політик, а через те, що я, насамперед, громадянин, який має чітку політичну позицію.

Не буває Майданів без політики. Так, народ – джерело влади, але це джерело має діяти через політичні інституції. В тому числі через громадянське суспільство і через політичні партії. Без цього джерело замулюється і зсякає.

І трагедія українців в тому, що століттями не мали власної політичної самоорганізації, а відтак не могли створити власної держави.

Політика є управлінською діяльністю стратегічного рівня щодо внутрішніх та зовнішніх право стосунків і взаємодій. Це основа європейської цивілізації, яка сягає античності. Інакше суспільство, народ, у тому числі й Майдан, перетворюються у натовп, який, приміром сьогодні, противникам євроінтеграції буде легко каналізувати і злити в "золотий унітаз" режиму Януковича.

Тому самої присутності у ці дні на Євромайдані недостатньо. Присутнім і тим, хто їх підтримує, треба не лише чітко артикулювати політичні вимоги, але й покроково, грамотно їх захищати, щоб прийти до поставленої мети.

Згоден, що Майдан може бути без партійних прапорів, але він не може бути без політики і політиків. По великому рахунку – кожен, хто вийшов на Майдан, автоматично стає учасником політичного процесу. Тобто більшою чи меншою мірою стає політиком. А сам по собі Євромайдану ці дні є головним фактором не лише української, а й європейської політики.

Не забуваймо, що влада – Янукович, Азаров, міністри, губернатори– це політичні фігури, які посіли державні посади в результаті політичної боротьби.

А відповідно і тиснути на них потрібно насамперед політично. Це має бути всеохоплюючий і різносторонній тиск у рамках Конституції і законів. Основою такого тиску є спільні дії української опозиції та громадянського суспільства. У тому числі студентства.

Тож заклики на кшталт "Майдан без політики і політиків" несуть у собі частину провокації, яка грає на руку Януковичу та його режиму. Навіть студенти, які викрикують ці гасла, є несвідомо учасниками політичного процесу на боці влади. Подобається це їм чи не подобається, але такі реалії поточної політичної ситуації. Такий підхід може призвести до фіаско нашої спільної справи.

Країна хвора і політична система хвора. Коли ми хворіємо, то звертаємося до лікаря, а не до знахаря. Ми звертаємося за професійною допомогою. Вилікувати країну і політичну систему покликані саме опозиція та громадянське суспільство спільними зусиллями на партнерських засадах.

Саме тому опозиційні партії та громадські активісти 26 листопада вирішили об'єднати майдани в один єдиний Євромайдан на головній площі нашої країни.

Бо у нас – опозиційних політиків, громадських діячів, студентів, підприємців, правників, лікарів, вчителів, інженерів, фермерів та всіх українців – одна спільна мета. Це – Європейська Україна. І досягти її –надскладне завдання.

P.S. Відверто кажучи, за рік свого депутатства я ще ніколи не відчував такого високого ступеню відповідальності, як у ці дні. Тому сподіваюсь, що мене зрозуміють правильно. Пропоную надалі цю дискусію не розвивати. Адже вона відволікає нас від головного завдання і міняє порядок денний нашої спільної боротьби.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)