Українці повинні та можуть спиратись на свою мужність в день виборів

Четвер, 22 травня 2014, 13:49

Менше ніж за дві доби українці прокинуться та побачать сонце, можливо, найважливішого дня у новітній історії країни. Вони отримають шанс на який заслуговують по кількох місяцях складностей – шанс, що матиме вплив на їх майбутнє.

Це голосування повинно бути не лише початком змін у політиці, але і початком відновлення стабільності, і, як ми сподіваємось, початком примирення та загоєння ран.

Багатьох цікавить, чи спроможна Україна досягти успіху в такому завданні і як їй це вдасться: Росія захопила Крим, дві області провели незаконні референдуми, що закликали до виходу зі складу України, продовжуються насильницькі дії на Сході.

Це реалії сьогодення. Однак, найважливішою є реакція пересічного українця. У мене є підстави вважати, що Українці здатні відстояти свою честь.

Ці підстави знайшлись у неочікуваному місці, у нестабільному Південно-Східному регіоні. Два тижні тому я подорожував до Одеси, де за кілька днів до того лунали постріли на вулицях, горів будинок профспілок, в якому десятки людей знайшли прихисток. Вони загинули.

Так, трагедія затьмарила мою подорож, метою якої було обговорення виборів, тих випробувань, що проходить Україна проводячи позачергову виборчу кампанію, особливо у регіонах, що потерпають від насилля.

Власне, в Одесу я прибув з місією від Організації з безпеки і співробітництва в Європі, що залучила всі наявні ресурси аби максимально сприяти зниженню напруження та мінімізації наслідків національної кризи в Україні.

І останнє включає підготовку до однієї з найважливіших за всю історію ОБСЄ місій – спостереження за виборами в цей дуже непростий час.

Дійсний голова ОБСЄ Дідьє Буркхальтер призначив мене спеціальним координатором місії за участі більш ніж 1000 спостерігачів, що роз’їдуться країною 25 травня.

Подорож до Одеси не була моїм першим візитом до України, чи візитом на найвищому рівні – за кілька днів до того я зустрічався із прем’єр-міністром, а у березні із в.о. президента.

Однак саме ця подорож зворушила мене найбільше. Я побачив місто у його найбільш розгубленому стані, після найсерйозніших заворушень за останній час. Однак при цьому я й бачив унікальне – щире та цілеспрямоване прагнення організувати усе необхідне для проведення виборів.

Набагато важливішими за будь-які адміністративні випробування, що можуть вплинути на результат, повинні бути відвага громадян та їх цілеспрямованість. Аби вибори пройшли успішно.

Це означає усвідомлення важливості моменту та, відповідно, демонстрацію масової явки на виборчі дільниці, що стане свідомою переконливою дією на благо майбутнього України. Демонстрацією відповідальності всіх і кожного за нову сторінку в історії, реформи, діалог та зцілення.

Зі свого боку, посадовці мають заохочувати явку, забезпечуючи все, для їх успішного проведення. Зокрема, найвищого можливого рівня безпеки.

Ми всі усвідомлюємо складнощі та надзвичайні обставини, в яких доводиться діяти тим, хто залучений до процесу організації виборів. Посадовці мають бути непохитними – проголосувати повинні всі, хто того прагне. І на Сході теж.

Працюючи до останньої хвилини для забезпечення умов проведення демократичних виборів у всіх регіонах, включаючи Схід. Як громадяни так і представники влади мають розуміти, що найкращою можливою відповіддю насиллю та розподілу є мирне волевиявлення у виборчому бюлетені.

Громадянам України, аби прийняти участь у цих виборах доведеться не лише подолати свої побоювання стосовно безпеки, але так само пережити свої власні розчарування.

Рівень довіри до Українських державних інституцій суттєво знижувався рік за роком, рівень корупції високий, а тепер, в активній стадії екзистенційних змін в країні багато хто відчуває, що окремо їх голос не здійснить жодних практичних змін.

Я закликаю укрїнців боротись із такими тендеціями. Найкраще це робити заохочуючи та роз’яснюючи.

Зрозуміло,що ця передвиборча компанія пройшла не на найвищому рівні, а засоби масової інформації в основному висвітлювали події на Сході.

Однак, кожен українець точно зможе подивитись дебати кандидатів. Якщо не змогли наживо, то подивіться в інтернеті. Дізнайтесь якомога більше про тих, що змагаються за посаду. Прочитайте місцеву пресу та іноземні видання. Зробіть свій вибір свідомо, проінформувавши себе якнайкраще.

Ми не повинні забувати, що саме недовіра народу до уряду, та невдоволеність корупцією разом із порушенням прав запалили вогонь протесту на Майдані. Саме зараз народ повинен використати цю можливість на повну.

Спостерігачі від Парламентської Асамблеї ОБСЄ, БДІПЛ та наші партнери-парламентарі  мають на меті виконати свої обов’язки занотовуючи усі недоліки разом із успіхами та підтримуючи процес проведення виборів згідно найвищих стандартів. Ми повинні зробити це задля народу України.

Звісно нам самим доведеться стикнутись із певними випробуваннями. Реагуючи на дуже динамічну ситуацію із безпекою, ми вживаємо відповідних попереджувальних заходів, тісно співпрацюючи з міліцією, місцевими урядовими структурами та посольствами наших парламентарів.

Блокпости звісно впливають на пересування спостерігачів країною, ускладнюючи розподіл спостерігачів. Та ми все одно будемо присутні на виборчих дільницях, як це було завжди, аби підтримати народ України під час голосування.

Ми плануємо спостереження за виборами також і у Донецькій області. Якими б не були труднощі, ці вибори надають можливість усим громадам та політичним силам країни брати участь у діалозі та координувати напрямок його руху.

Це відбувається саме вчасно, але із мужністю цього треба досягти. 

Жоао Соареш, спеціальний координатор короткострокової місії ОБСЄ зі спостереження за позачерговими виборами

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу