Або Майдан модернізується, або маргіналізуєтся!

Вівторок, 27 травня 2014, 17:08

Весь світ спостерігає за нами й чекає, що народить Майдан. Бо він став символом боротьби за свої права й місцем зародженням потужного громадянського суспільства. Тому ми не маємо морального права перетворювати його на притулок для бомжів та алкоголіків.

Розігнати його неможливо: це викличе невдоволення й загострить конфлікт із нинішньою владою.

А ось модернізувати й наповнити новим сенсом – можна.

Майдан став своєрідним генератором змін у країні. Якщо по ньому й далі ходитимуть люди у військовій формі, будуть нічні перестрілки й запої від бездіяльності, то подібне відбуватиметься по всій Україні.

Майдан може виконувати функцію генератора ідеї й контролю за владою. Є пропозиція – Будинок Профспілок зробити Громадським Хабом, де б активісти різних організацій могли працювати над різними проектами, які б розвивали країну.

Після стількох смертей, ця будівля не може слугувати для заробляння грошей. Там у жодному разі не можна робити бізнес-центр. Це викличе хвилю протестів, які будуть зайві в цей час. Натомість рішення віддати будівлю на потреби громадськості могло б збавити градус напруги, який уже відчувається серед активістів Майдану. І більшість безробітних могли б працювати на будівництві. А кошти можна було б зібрати на кікстартері. Адже ця будівля є відомою у світі.

 

На перехідний етап, є наступна ідея: навколо стели поставити подібні сфери для різних спільнот: науковців, іт-шніків, юристів, підприємців, інноваторів, музикантів, художників, поетів, архітекторів, військових, економістів… Це стало б точкою зборки для фахівців, які хочуть застосувати свої вміння на розвиток країни.

 

А Майдан перетворився б в експериментальний майданчик для суспільних винаходів. Він би міг стати своєрідною "соціальною долиною" для генерування ідей і реалізації суспільнозначимих проектів.

Ми б могли проектувати країну майбутнього саме на Майдані. Такий креативно-інноваційно-мистецький простір міг би допомогти країні комплексно й швидко знаходити рішення багатьох проблем.

 

А Spilno.tv залюбки б показувало генерування інноваційних пропозицій в прямому ефірі з кожної сфери. Це б зменшило напругу й невдоволення в суспільстві, зупинило б розчарування людей, додавало надії й бажання змінювати життя на краще.

 

Після того як "Беркут" спалив наші купола з технічним обладнанням, нам досить складно було відновитись. Але ми відчуваємо свою відповідальність за майбутнє Майдану й власним приладом видозмінюємо його вже сьогодні. Запрацювала "космічна студія" і "медіа-сфера" Spilno.tv.

 

Саме конструктивний підхід в організації такого простору з гаслом "Критикуєш – пропонуй!", дозволив би відійти від пошуку винних в негараздах, до пошуку рішень і втілень їх в життя.

 

В іншому ж випадку, Майдан перетворюватиметься в точку нестабільності й розхитування авторитету нової влади. У такого собі "маргінального контролера", який у будь-який момент хапатиметься за шини.

Богдана Бабич, Spilno.tv, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами